Το διατηρητέο κτίριο και τα δύο βοηθητικά κτίσματα που το πλαισιώνουν βρίσκονται στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου και αποκαθίστανται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «στο κτίριο δημιουργούνται χώροι για την έκθεση, αλλά και τη φύλαξη του Αρχείου Ελύτη, όπως και για το σπουδαίο οπτικό υλικό, το οποίο προβάλλει το πολυποίκιλο έργο του. Ταυτόχρονα, μέσα από φωτογραφίες, κείμενα, ηχητικό και οπτικό υλικό παρουσιάζεται ανάγλυφα η ζωή του ποιητή, ενώ αποκαθίσταται το γραφείο του με προσωπικά του αντικείμενα.
Το Αρχείο Ελύτη βρίσκεται σήμερα στην κατοχή της κ. Ιουλίτας Ηλιοπούλου, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της πρότασης προς το υπουργείο Πολιτισμού, το 2013». Το ΥΠΠΟΑ σημειώνει πως «οι μελέτες αποκατάστασης του κτιρίου -προσφορά των μελετητικών γραφείων Α. Σαμαρά (αρχιτεκτονική μελέτη) και Π. Παναγιωτόπουλου (στατική μελέτη)- εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, τον Ιούλιο 2013. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 657.200 ευρώ και η δημοπράτησή του έχει προγραμματιστεί για το α’ τρίμηνο του 2021».
«Ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο Ελληνα ποιητή», χαρακτηρίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, «τη δημιουργία ενός χώρου μελέτης και προβολής του έργου του». Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη «ερευνητές, αλλά και πολίτες, σύγχρονοι και επιγενόμενοι, θα μπορούν να γνωρίζουν την δύναμη του έργου του Ελύτη, να μελετούν την αξία της ποίησής του σ’ έναν χώρο αφιερωμένο στην προσωπικότητα, στη ζωή, στην πολύτιμη εθνική παρακαταθήκη, με την οποία πλούτισε τη χώρα. Η ευγνωμοσύνη μας στην κ. Ηλιοπούλου είναι βαθύτατη».
Η κ. Μενδώνη επισημαίνει πως «το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ολιγώρησε από το 2014 για την ολοκλήρωση του φακέλου των μελετών και την εξεύρεση των πόρων για την υλοποίηση του έργου». «Οφείλουμε», τονίζει, «να ολοκληρώσομε την αποκατάσταση του κτιρίου το συντομότερο. Το οφείλουμε στον ποιητή και στην πνευματική του παρακαταθήκη».
Η χρήση των χώρων στο νεοκλασικό κτίριο θα διαμορφωθεί ως εξής:
Στο ισόγειο χωροθετείται ο χώρος υποδοχής, ο χώρος έκθεσης – παράθεσης πληροφοριών και παρουσίασης σημαντικών σταθμών της ζωής και του έργου του ποιητή και το γραφείο του. Η έκθεση περιλαμβάνει χρονολόγιο – συσχετισμό με γεγονότα του 20ού αιώνα, πρώτες εκδόσεις (52 βιβλία), χειρόγραφα, έργα ζωγραφικής-κολάζ του Ελύτη, μεταφράσεις, ηχητικά ντοκουμέντα κ.ά.
Εντυπωσιακή πρεμιέρα της κινέζικης κροβατικής παράστασης «Ιπτάμενη Νεράιδα»
Στον όροφο θα υπάρχει χώρος πληροφοριών και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διαλέξεις, συνέδρια, μουσικές – ποιητικές εκδηλώσεις. Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενείται, επίσης, μικρό καφέ με θέα στην Ακρόπολη, τον λόφο της Πνύκας και το Αστεροσκοπείο, το οποίο θα λειτουργεί και ως φουαγιέ της αίθουσας εκδηλώσεων.
Στο υπόγειο θα στεγαστεί η βιβλιοθήκη – σπουδαστήριο, με βιβλία και περιοδικά (περίπου 1.000 τίτλοι), δίσκους, φωτογραφικό, ηχητικό και κινηματογραφικό υλικό.
Στη διάθεση του κοινού θα υπάρχουν, επίσης, υπολογιστές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει «οι μελετητές θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των εκδόσεων, ελληνικών και ξένων, σε αφιερώματα και βιβλία για το έργο του Ελύτη. Σε ειδικό χώρο θα φυλάσσεται αρχειακό υλικό, που δεν θα εκτίθεται, σημειωματάρια εργασίας, αποκόμματα τύπου, αρνητικά φωτογραφιών και έργων, αφίσες, προγράμματα κ.λπ.».
Μειώνεται η υποχρεωτική καραντίνα στις 3 ημέρες για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00 από την Κυριακή – Ολα τα sms που προβλέπονται
Ψώνια μόνο με click away: Πώς θα γίνεται και τι SMS απαιτείται