Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο κτίριο του στάβλου βρίσκονται «οκτώ άμαξες και τέσσερα παϊτόνια – είδος ελαφριάς άμαξας». Επισημαίνεται, επίσης, ότι «όλες οι άμαξες βρίσκονται σε καλή κατάσταση» και ότι «μετά τη φάση του καθαρισμού τους θα μεταφερθούν σε ασφαλές toll, το οποίο τοποθετείται δίπλα σε εκείνο με τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας».
Ο πολυτελής στόλος των οχημάτων της τέως βασιλικής οικογένειας, οκτώ αυτοκίνητα -ανάμεσά τους τέσσερις Rolls Royce και δύο ηλεκτροκίνητα τρίκυκλα-, έχει δεχτεί ήδη τις πρώτες φροντίδες των συντηρητών.
Στο Τατόι πραγματοποίησε αυτοψία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να εξετάσει την πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο. Μάλιστα, όπως η ίδια δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, «το Τατόι θα μπορούσε να ανοίξει για το κοινό το 2025 ως προς το πολιτιστικό κομμάτι του».
Στα χέρια της κ. Μενδώνη βρίσκεται η Μελέτη Σκοπιμότητας για την αξιοποίηση και ανάδειξη του κτήματος, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη και αφορά στην αξιοποίηση και ανάδειξη του συνόλου των 44.000 στρεμμάτων του Τατοΐου. Η Μελέτη Σκοπιμότητας αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα. Σε αυτήν εξετάζονται όλα τα σενάρια που αφορούν την ανάδειξη του κτήματος, προκρίνεται ωστόσο «ένα ενδιάμεσο, ήπιο σενάριο, το οποίο θα αξιοποιήσει στον απόλυτο βαθμό την υπάρχουσα δόμηση των 55 κτιρίων», σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η πορεία των έργων
Αυτόν τον καιρό ολοκληρώνονται οι σωστικές εργασίες στο ανάκτορο (στεγάνωση στέγης, προστασία ξύλινων δαπέδων κ.ά.). Τον Μάιο του ’21 θα παραδοθεί η μελέτη εφαρμογής για την πλήρη αποκατάσταση του ανακτόρου και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου. Οπως είναι γνωστό, το ανάκτορο θα λειτουργήσει ως μουσείο του εαυτού του. Παράλληλα, κατατίθενται μέχρι τέλη Νοεμβρίου τα τεχνικά δελτία για την ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου της αποκατάστασης των μαγειρείων, αλλά και για την εκπόνηση των μελετών για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ασφάλειας, διαχείρισης απορριμμάτων και διαμόρφωσης μονοπατιών.
Στο στάβλο του Γεωργίου Α’, όπου επί δεκαετίες είχαν αποθηκευτεί αμέτρητες κούτες με οικοσκευή της τέως βασιλικής οικογένειας, «εντοπίζονται έπιπλα εποχής, φωτιστικά, χαλιά και έργα τέχνης». Μόλις ολοκληρωθεί η εκκένωση του στάβλου, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2020, θα ξεκινήσει η αποτύπωση του κτιρίου προκειμένου να εκπονηθούν οι μελέτες αποκατάστασής του. Κοντά στο στάβλο θα τοποθετηθεί ένα ακόμη toll προκειμένου να φιλοξενήσει αντικείμενα που έχουν δεχτεί μια πρώτη συντήρηση. Οπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΟΑ, «τα δύο tolls -της φύλαξης των αμαξών και της οικοσκευής-, όπως και τα δύο που ήδη έχουν εγκατασταθεί στο κτήμα για τη φύλαξη των αυτοκινήτων και των προς συντήρηση αντικειμένων, αποτελούν χορηγία της ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ».
Στο πλαίσιο των εργασιών που πραγματοποιούνται αυτόν τον καιρό εντάσσεται η εκκένωση του βουστασίου ώστε να ακολουθήσουν οι απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση του κτιρίου και η ψηφιοποίηση του αρχείου του κτήματος με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
Εντυπωσιακή πρεμιέρα της κινέζικης κροβατικής παράστασης «Ιπτάμενη Νεράιδα»
Κορωνοϊός: Η «μαύρη Πέμπτη» βάζει στο τραπέζι όλα τα σενάρια – Ποια νέα μέτρα εξετάζονται
Επίδομα πανδημίας τον Δεκέμβριο – Ποιους αφορούν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη Βουλή
Συγκινεί ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος μέσα από την εντατική: Μη φοβού μόνο πίστευε!
Παρασκευή και 13: Μύθοι και πραγματικότητα
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr