Ο Φωκάς Ευαγγελινός, creative director και ένας άνθρωπος που έχει μεγαλουργήσει στον θεσμό, θα προσπαθήσει να δώσει σε όλους τους Ευρωπαίους να καταλάβουν το νόημα του τραγουδιού ακόμη και χωρίς να γνωρίζουν ελληνικά. «Είναι τιμή μου και χαρά μου που δουλεύω μαζί της… Αυτό που με συγκινεί σε εκείνη είναι ότι δεν τραγουδά μόνο με τη φωνή της…
Δημιουργεί μία δόνηση, που συγκινεί τον οποιονδήποτε θεατή, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα», δήλωσε στο ΤΥΠΟΣ TV λίγες ημέρες πριν απ’ την 69η διοργάνωση, τονίζοντας: «Θα είναι στη μεγαλύτερη διάρκεια μόνη της, εκτός από ένα στιγμιότυπο στο τέλος που θα εμφανιστεί ένα ακόμα άτομο. Το ρούχο θα είναι μια πολύ όμορφη δημιουργία που έχει βγει μέσα από συζήτηση. Το φόρεμα θα έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται χωρίς τίποτα να υπερβαίνει την Klavdia. Στη σκηνή πρέπει όλα να εναρμονίζονται και να φέρνουν μπροστά την Klavdia. Δεν θα αφήσω τίποτα να την υπερβεί. Ούτε τα φώτα ούτε τα visuals ούτε το κοστούμι».
Οπως είδαμε, πάντως, στις πρώτες τεχνικές πρόβες, η Klavdia ξεκινάει την παρουσία της στη σκηνή της Eurovision πάνω σε μία προβλήτα. Η κίνησή της, που ακολουθεί προς έναν βράχο, συμβολίζει την πύρινη διαδρομή κάθε ανθρώπου προς το φως. Η παρουσία δεύτερου ατόμου, σε συνδυασμό με την κίνηση του σκηνικού, υποδηλώνουν τον αποχωρισμό για τον οποίο μιλάει η «Αστερομάτα». Η Klavdia φοράει ένα μακρύ μαύρο φόρεμα, με λάμψεις μπλε της νύχτας που έχει ένας ουρανός. Η περιγραφή της πρώτης πρόβας της Ελλάδας από την επίσημη διοργάνωση στο Reddit είχε εγκωμιαστικά σχόλια για τα πλάνα των καμερών, των LED walls με ένα φλεγόμενο δέντρο, καθώς και των φωτισμών. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη φωνητική απόδοση από την Klavdia που καταφέρνει να μεταδώσει το νόημα της «Αστερομάτας».
Πώς θα δούμε στην Ελλάδα τη μουσική γιορτή
Ο παλμός του 69ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision χτυπάει και φέτος στην ΕΡΤ! Σε απευθείας σύνδεση με τη Βασιλεία της Ελβετίας, η ΕΡΤ θα μεταδώσει τους δύο ημιτελικούς, στις 13 και 15 Μαΐου και τον μεγάλο τελικό της Eurovision στις 17 Μαΐου 2025, στις 22.00, απευθείας από την ΕΡΤ1, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, ενώ, για πρώτη φορά στην ιστορία των μεταδόσεων της Eurovision στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός θα παρουσιαστεί με υπηρεσίες προσβασιμότητας σε ξεχωριστό κανάλι του ERTFLIX. Η Ελλάδα θα εμφανιστεί στην 7η θέση του Β’ Ημιτελικού (15 Μαΐου). Στον σχολιασμό των δύο ημιτελικών και του τελικού επιστρέφουν η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον μεγάλο τελικό της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαΐου, θα το ανακοινώσει η ηθοποιός και παρουσιάστρια Τζένη Θεωνά.
Οσα πρέπει να ξέρετε για τη φετινή Eurovision
Υπό τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης (EBU) και του οικοδεσπότη ραδιοτηλεοπτικού φορέα [Ελβετική Ραδιοτηλεοπτική Εταιρία (SRG SSR)], ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο St. Jakobshalle της Βασιλείας της Ελβετίας, χωρητικότητας 12.400 θέσεων, το οποίο χρησιμεύει ως χώρος για αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες σε εσωτερικούς χώρους. Θα αποτελείται από δύο ημιτελικούς στις 13 και 15 Μαΐου και τον τελικό στις 17 Μαΐου 2025. Τα τρία ζωντανά σόου θα παρουσιάσουν οι Χέιζελ Μπρούγκερ και Σάντρα Στούντερ, με τη Μισέλ Χουνζίκερ να συμμετέχει μαζί τους στον τελικό. Τριάντα επτά χώρες θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, με το Μαυροβούνιο να επιστρέφει μετά από δύο χρόνια απουσίας. Η Μολδαβία είχε αρχικά προγραμματίσει να συμμετάσχει, αλλά αργότερα αποσύρθηκε για οικονομικούς λόγους.
Εμπνευσμένος από την ελβετική παράδοση της άμεσης δημοκρατίας, η οποία περιστρέφεται γύρω από την ακρόαση και τον διάλογο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Artur Deyneuve επέλεξε την «ακρόαση» ως το κεντρικό θέμα του διαγωνισμού, ονομάζοντάς το «Unity Shapes Love» («Η ενότητα διαμορφώνει την αγάπη»). «Αν ακούμε ο ένας τον άλλον, βρίσκουμε την αγάπη» είπε χαρακτηριστικά. Αυτό το μήνυμα αποτυπώνεται και οπτικά μέσω του εμβληματικού συμβόλου της καρδιάς της Eurovision, που φέτος συμβολίζει τον διάλογο, την ενότητα και τη δύναμη της μουσικής να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Ο Florian Wieder επιβλέπει για όγδοη φορά τη σκηνογραφία της Eurovision αντλώντας έμπνευση από τα βουνά και τη γλωσσική ποικιλομορφία της χώρας. «Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα επαναστατικό σκηνικό concept, μια ολιστική εμπειρία που δεν έχουμε ξαναδεί στη Eurovision. Χάρη στην καθηλωτική διάταξη της σκηνής, το κοινό θα γίνει μέρος της Eurovision όπως ποτέ άλλοτε», ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου.
Στη Eurovision 2025 συμμετέχουν 37 χώρες, από τις οποίες οι έξι περνούν απευθείας στον μεγάλο τελικό, δηλαδή οι λεγόμενες «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία), καθώς και η διοργανώτρια Ελβετία. Στον Α’ Ημιτελικό εμφανίζονται και ψηφίζουν η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελβετία, ενώ στον Β’ Ημιτελικό η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα τραγούδια που θα προκριθούν από κάθε ημιτελικό καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο από την ψήφο του κοινού. Το κοινό στην Ελλάδα, μάλιστα, θα μπορεί για πρώτη φορά φέτος να ψηφίσει και online μέσω του www.esc.vote, καθώς και με τηλεφωνική κλήση και SMS.
Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Α’ Ημιτελικό: Ισλανδία, Πολωνία, Σλοβενία, Εσθονία, Ισπανία, Ουκρανία, Σουηδία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ιταλία, Αζερμπαϊτζάν, Αγιος Μαρίνος, Αλβανία, Ολλανδία, Κροατία, Ελβετία, Κύπρος.
Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Β’ Ημιτελικό: Αυστραλία, Μαυροβούνιο, Ιρλανδία, Λετονία, Αρμενία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Λιθουανία, Μάλτα, Γεωργία, Γαλλία, Δανία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Ισραήλ, Γερμανία, Σερβία, Φινλανδία.