Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, «το 2019, για τη θεατρική επιχορήγηση είχε διατεθεί από το ΥΠΠΟΑ 1.000.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό έχει προγραμματιστεί και για το 2020. Όμως δεδομένης της πρωτοφανούς συγκυρίας, διπλασιάζεται το προς διάθεση ποσό, στα 2.000.000 ευρώ.
Έτσι, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου, έχει το περιθώριο να εισηγηθεί την οικονομική στήριξη για περισσότερα θεατρικά σχήματα, με βάση τις αρχές και τα κριτήρια που έχουν τεθεί στην προκήρυξη της 16ης Ιανουαρίου τ.ε. Με γνώμονα πάντα την επένδυση της τέχνης του μέλλοντος».
Στην ίδια επιστολή της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου -με ημερομηνία 3 Μαΐου 2020- σημειώνεται ότι «η θεατρική περίοδος λόγω της πανδημίας διεκόπη βιαίως, με αποτέλεσμα από τις 64 συνολικά παραγωγές που είχαν επιχορηγηθεί για τη θεατρική περίοδο 2019-2020 μόνο οι 31 ανέβηκαν -ενώ κάποιες από αυτές δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον κύκλο των προβλεπόμενων παραστάσεών τους».
Για να βοηθηθούν οι θίασοι να επιβιώσουν, αλλά και οι θεατρικοί χώροι να παραμείνουν ανοιχτοί σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όπως τονίζεται, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη αποφάσισε, επίσης τα εξής:
1. Η θεατρική περίοδος 2020-2021, επεκτείνεται ως την 31 Δεκεμβρίου 2021. Ως εκ τούτου, τα σχήματα τα οποία θα προκριθούν από την Επιτροπή προκειμένου να επιχορηγηθούν, να έχουν το χρόνο της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.
2. Η θεατρική περίοδος 2019-2020 παρατείνεται και πέραν του φθινοπώρου 2020- ως την 31 Μαΐου 2021, ώστε να δοθεί ο χρόνος στις ήδη επιχορηγηθείσες ΑΜΚΕ να ολοκληρώσουν τον προγραμματισμό τους.
3. Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιστροφή των επιχορηγηθέντων ποσών.
Στο μεταξύ, σε αναμονή βρίσκεται αυτή την εποχή ο κόσμος του Πολιτισμού, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος δεσμεύθηκε να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του Πολιτισμού το καλοκαίρι, με ειδικό «πακέτο» που ετοιμάζει για την ευρύτερη στήριξη καλλιτεχνών, ηθοποιών και τραγουδιστών.
Ήδη χθες, σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού. Όπως σημείωσε σχετικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου το υπουργείο Πολιτισμού, οι συναρμόδιοι φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για τον Πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο.
Σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του Πολιτισμού καθώς το φετινό καλοκαίρι «ο συγχρωτισμός σε ανοικτούς χώρους δεν θα μπορεί να γίνει με τις ίδιες διαδικασίες και με τους ίδιους κανόνες που γινόταν μέχρι σήμερα».
Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα εξής για την ενίσχυση των ανθρώπων του Πολιτισμού:
Πρώτον, όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν από τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.
Δεύτερον, όσοι ήταν άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.
Τρίτον, για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού να έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.
Τέταρτον, για τους ωρομισθίους, όπως για παράδειγμα μουσικούς των ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτριες, διερμηνείς ή άλλους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται και νέες, πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις διαδικασίες που αφορούν στον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι χώροι του Πολιτισμού τους καλοκαιρινούς μήνες.
Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έχει ήδη επεξεργαστεί προτάσεις στήριξης του κλάδου, ενώ σχετικά ερωτήματα έχουν τεθεί και στην επιτροπή επιστημόνων, η οποία αναμένεται να αποφανθεί άμεσα.
Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την υπουργό Πολιτισμού, ενώ μετά τις αποφάσεις της επιτροπής αναμένεται αυτή τη βδομάδα να συγκαλέσει διυπουργική σύσκεψη για τον Πολιτισμό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού, αλλά και των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, προκειμένου να καταλήξει στο «πακέτο» στήριξης του κλάδου του Πολιτισμού.
Η υπουργός Πολιτισμού, η οποία έχει κάνει και τηλεδιασκέψεις με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών, όπως της Λυρικής Σκηνής, του Ελληνικού Φεστιβάλ και του Εθνικού Θεάτρου, επίσης δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να είναι ένα καλοκαίρι χωρίς πολιτισμό και ότι θα υπάρξει ειδικό βήμα ενημέρωσης για τα μέτρα που αφορούν σ’ αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα.
Τι λένε οι μουσικοί
Σε αναμονή νέων μέτρων που θα υποστηρίζουν τον Πολιτισμό την επόμενη περίοδο που ανατέλλει στη μετά την καραντίνα εποχή, ας δούμε τι είπαν στον «Ε.Τ.» μερικοί σημαντικοί εκπρόσωποι της ελληνικής μουσικής και του τραγουδιού, που μεταφέρουν τις ιδέες και τις προσδοκίες τους:
Νίκος Πορτοκάλογλου: «Να πάρουμε παράδειγμα από το εξωτερικό»
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, από το στούντιό του όπου βρίσκεται και περνάει πολύ δημιουργικά την περίοδο της καραντίνας, όπου δουλεύει, όπως μας λέει, τις ιδέες που είχε όλο τον προηγούμενο καιρό που ήταν συνεχώς σε συναυλίες και δεν προλάβαινε να επεξεργαστεί και να ηχογραφήσει, «ένας τρόπος θεραπείας για μένα για να σταθώ όρθιος σ’ αυτές τις δύσκολες περιστάσεις», σημειώνει σχετικά:
«Είμαστε σε διαβουλεύσεις αυτές τις μέρες με το υπουργείο Πολιτισμού, όπου τους εξηγούμε τα θέματα του μουσικού κλάδου και του Πολιτισμού γενικότερα. Η κατάσταση είναι σε εξέλιξη. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση απαγορεύει τις συναυλίες και κατά τη γνώμη μου καλά κάνει, γιατί ακούμε πρώτα τους γιατρούς σε αυτά τα θέματα, πρέπει να φροντίσει τους ανθρώπους του Πολιτισμού. Έχει δώσει ένα κονδύλι στο ΥΠΠΟ, αλλά σε αυτό δεν περιλαμβάνονται παραδόξως οι μουσικοί.
Οπότε πρέπει να ασχοληθεί η Πολιτεία σοβαρά με αυτό το θέμα και να δώσει λύσει γιατί αφορά στην επιβίωση ενός ολόκληρου κλάδου. Να βοηθηθούν όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν για τη μουσική και το τραγούδι. Όλοι οι καλλιτέχνες γενικά. Έχουν δοθεί κάποια κονδύλια για τα ΔΗΠΕΘΕ, για ενίσχυση ταινιών μικρού μήκους κ.λπ. Υπάρχουν όμως πολλά ανοιχτά θέματα και πρέπει να παρθούν αποφάσεις άμεσα. Πιστεύω πως θα δοθεί μια λύση.
Άλλωστε και να επιτραπούν οι συναυλίες με μέτρα αντίστοιχα των χώρων εστίασης, δηλαδή με μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στους ακροατές, δεν είναι πρακτικά και οικονομικά εφικτό να πραγματοποιηθούν. Δηλαδή, αν σε ένα θέατρο 1.000 ατόμων μπορείς να βάλεις ως 200 ή 300 άτομα, τότε τα έξοδα της συναυλίας δεν βγαίνουν.
Είναι πολλές οι ειδικότητες που απασχολούνται στο χώρο των συναυλιών: οι διοργανωτές, οι μουσικοί, οι ηχολήπτες, οι φωτιστές και πολλοί ακόμα. Σ’ αυτά τα θέματα το ελληνικό κράτος μπορεί να πάρει παράδειγμα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να δουν οι αρμόδιοι τι εφαρμόζεται εκεί. Υπάρχουν λύσεις. Θα δοκιμαστεί πολύς κόσμος το καλοκαίρι και όλος ο τομέας του Τουρισμού, που είναι τεράστιος, αλλά ο Πολιτισμός έχει ουσιαστική και συμβολική σημασία να στηριχτεί από την Πολιτεία».
Μανώλης Μητσιάς: «Να βρεθεί η χρυσή τομή»
Ο Μανώλης Μητσιάς, που πρόσφατα κυκλοφόρησε τον νέο δίσκο του με τίτλο «Συγγνώμη Πόλη μου», ένα κύκλο νέων τραγουδιών με πυρήνα την Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο, που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group, σημειώνει σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν από την Πολιτεία:
«Το θέμα είναι καθαρά εργασιακό, θέμα επιβίωσης για πολλές ειδικότητες του μουσικού κλάδου που έμειναν χωρίς δουλειά. Τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοί μου χάσαμε πολλές συναυλίες και εμφανίσεις. Οι μουσικοί βέβαια, οι εκτελεστές, πλήττονται ακόμα περισσότερο και πρέπει να ενισχυθούν άμεσα. Είναι κρίμα και πρέπει άμεσα κάτι να γίνει για όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους συνθέτες, τους ηχολήπτες, τους φωτιστές, τους διοργανωτές κ.λπ.
Ωστόσο, πάνω και πρώτα απ’ όλα είναι η υγεία του ανθρώπου. Πρέπει να πάρει μέτρα η κυβέρνηση, να ενισχύσει τους ανθρώπους του Πολιτισμού, βρίσκοντας τη χρυσή τομή. Γιατί αν κάνουμε συναυλίες και πεθαίνουν άνθρωποι δεν έχει νόημα. Αυτό που με θλίβει ιδιαίτερα είναι ότι για άλλη μια φορά ο Πολιτισμός γίνεται ο τελευταίος τροχός της αμάξης, ενώ σε αυτόν απασχολούνται χιλιάδες άνθρωποι».
Διονύσης Τσακνής: «Χρειάζεται γενναία απόφαση»
Ο Διονύσης Τσακνής, που επίσης περνά δημιουργικά γράφοντας την περίοδο της καραντίνας, επισημαίνει για τη νέα περίοδο που ξεκινά μετά την άρση της και καταθέτει τον προβληματισμό του:
«Ακόμα και αν η κυβέρνηση έκανε στροφή όσον αφορά την ακύρωση των καλοκαιρινών συναυλιών και των φεστιβάλ, ποιος παραγωγός θα πάρει το ρίσκο να τις πραγματοποιήσει με πληρότητα των χώρων 1/3 του κανονικού;
Με αυτόν το συσχετισμό δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα. Οι συναυλίες έτσι είναι ασύμφορες. Για παράδειγμα, σε έναν χώρο 1.000 ατόμων ο διοργανωτής θα πρέπει να βάλει τουλάχιστον 600-700 άτομα για να βγάλει τα έξοδα. Οπότε είναι υποκρισία. Από την άλλη, να επιτρέψει τις συναυλίες όπως ήταν παλιά, δεν είναι εφικτό. Γι’ αυτό πρέπει να παρθούν πρώτα και κυρίως μέτρα για τους μουσικούς εκτελεστές, τους ηχολήπτες, τους παραγωγούς, για όλους αυτούς που βγαίνουν εκτός δουλειάς. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θέτουν εκτός επαγγέλματος όλον τον καλλιτεχνικό χώρο για κάποιους μήνες. Εκτός αν δώσει στους δήμους χρήματα ώστε να αγοράσουν τις διπλάσιες συναυλίες από αυτές που αγόραζαν πέρσι. Και ας γίνουν με μέτρα.
Επίσης ακούγεται ότι θα παρθούν μέτρα και επί σκηνής. Δεν γίνεται βέβαια να φορούν μάσκα οι μουσικοί και οι τραγουδιστές όταν παίζουν. Οι μαγαζάτορες, έστω με μειωμένα τραπέζια και προσωπικό, μπορούν να ανοίξουν. Οι καλλιτέχνες όμως τίθενται σε υποχρεωτική ανεργία. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν να επιτραπούν οι συναυλίες και να πεθαίνει ο κόσμος. Γι’ αυτό πρέπει να πάρει γενναία απόφαση η κυβέρνηση για το πώς θα στηρίξει με άλλους τρόπους τον κλάδο των μουσικών».
Τάνια Τσανακλίδου: «Το κράτος οφείλει να μεριμνά»
Η Τάνια Τσανακλίδου από την πλευρά της σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει: «Με τις εκάστοτε εξουσίες ποτέ δεν τα πήγα καλά και πάντοτε κρατούσα αποστάσεις, γι’ αυτό και δεν θα μπω στη λογική να παρακαλέσω για βοηθήματα και ελεημοσύνες.
Ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος οφείλει να μεριμνά για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες του κάθε φορά που κινδυνεύει η ζωή μας και η επιβίωσή μας, όταν, μάλιστα, το ίδιο το κράτος αναστέλλει όλες τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες».
Φωτεινή Βελεσιώτου: «Δικαίωμα στην αξιοπρέπεια»
Η Φωτεινή Βελεσιώτου σε χειρόγραφη ανάρτησή της δηλώνει ότι πλέον σταματά να τραγουδά από το σπίτι της και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Αν δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις και οι παραστάσεις του Πολιτισμού και τα μέτρα παραμένουν επισφαλή για την υγεία μας, θεωρώ υποχρέωση της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά και να ενισχύσει τον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Οι καλλιτέχνες, οι επαγγελματίες του θεάματος και όλοι οι εργάτες του Πολιτισμού έχουν και αυτοί δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι σε συνθήκες εξαθλίωσης».