Η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δρ Μαρία Λαγογιάννη, έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανη για όσα έγιναν μέχρι σήμερα. Το 2020 φέρνει το πρώτο μουσείο της χώρας μπροστά σε νέους, μεγάλους στόχους. «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδιάζει να τιμήσει την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας καθώς και την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 με ένα σπονδυλωτό εκθεσιακό πρόγραμμα», ανέφερε η κ. Λαγογιάννη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο μουσείο για την υποδοχή της νέας χρονιάς.
Νέο ρεκόρ
Κατά την προηγούμενη πενταετία μεγάλη απήχηση γνώρισε η εκθεσιακή τριλογία «Περιηγητές» (2015), «Οδύσσειες» (2016-17) και «Οψεις του Ωραίου» (2018-19), με την τρίτη κατά σειρά έκθεση να προσελκύει περισσότερα από 950.000 άτομα. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του μουσείου, «κατά την πενταετία 2015-2019 η επισκεψιμότητα σημείωσε αύξηση 27,1%. Το 2019, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 600.000 (608.876) εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 2,47% και μια ζωντανή παρουσία σε όλους τους μήνες του χρόνου, θερινούς και χειμερινούς». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η επισκεψιμότητα παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη «δύσκολη» χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος -Μάρτιος) «αντιπροσωπεύοντας το 39% του ετήσιου αριθμού των επισκεπτών».
Σπονδυλωτό εκθεσιακό πρόγραμμα
Οι ιστορικές επέτειοι που ακολουθούν σηματοδοτούν τη νέα εκθεσιακή δραστηριότητα του μουσείου με «την έννοια της Νίκης να λειτουργεί ως συνεκτικός σύνδεσμος ανάμεσα στις διαφορετικές εκθεσιακές αφηγήσεις».
Διονύσης Σαββόπουλος: Διαβάσαμε το βιβλίο του και σας το μεταφέρουμε - Σήμερα η παρουσίαση
Η πρώτη έκθεση του 2020 είναι αφιερωμένη στο νικηφόρο 1821. Δανείζεται τον τίτλο της -«Δι’ αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση»- από το γνωστό απόφθεγμα του στρατηγού Μακρυγιάννη καθώς «εστιάζει στο ρόλο που έπαιξαν οι ελληνικές αρχαιότητες στην ιδεολογική ενίσχυση της μεγάλης εθνεγερσίας». Στην έκθεση, η οποία αναμένεται να εγκαινιαστεί εντός του Φεβρουαρίου, «θα συνδυαστούν αρχαιότητες από τις πρώτες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με νεότερα έργα, προσωρινά δάνεια από άλλους φορείς».
Η δεύτερη θεματική έκθεση είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τα αρχαία τεκμήρια θα συνοδεύονται επίσης από νεότερα έργα. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, «ημέρα που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ολοκληρώθηκε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας».
Δύο εκθεσιακοί σταθμοί θα πλαισιώνουν το σπονδυλωτό εκθεσιακό αφήγημα. Σε αυτούς θα προβάλλονται εκθέματα που «μιλούν για τους νικηφόρους αγώνες του σώματος και του πνεύματος κατά τη διάρκεια της ειρήνης», ανέφερε η κ. Λαγογιάννη.
Στον πρώτο εκθεσιακό σταθμό οι επισκέπτες θα έρχονται αντιμέτωποι με ένα μοναδικό έκθεμα. Πρόκειται για το διάσημο χάλκινο αναβάτη, γλυπτό που ανασύρθηκε τμηματικά κατά το 1928 και το 1937 από τη θάλασσα του Αρτεμισίου. Ο αναβάτης «θα αφηγηθεί τη δική του ιστορία για τον προσωπικό του αγώνα και τη στεφανηφόρο Νίκη που σφραγίζει το σώμα του χάλκινου αλόγου».
Στον δεύτερο εκθεσιακό σταθμό πρωταγωνιστούν οι «Νίκες» του μουσείου. «Η Νίκη που διακοσμούσε το κεντρικό ακρωτήριο του ναού του Ασκληπιού στην Επίδαυρο κρατούσε στα χέρια της μια πέρδικα, σύμβολο της θεραπευτικής δύναμης του θεού. Ελπίδα και θάρρος στον καθημερινό προσωπικό αγώνα χάριζαν και οι λαμπρές μαρμάρινες Νίκες στο ναό της Αρτέμιδας του ίδιου ιερού που θα συμμετέχουν με το δικό τους μήνυμα στο εκθεσιακό μας αφήγημα», σημείωσε η διευθύντρια του μουσείου.
Τα χρόνια που έρχονται φέρνουν ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Με κορυφαία την εν υπογείω επέκτασή του, έργο που αναμένεται να αλλάξει όχι μόνο την εικόνα του ίδιου του μουσείου αλλά και ολόκληρης της περιοχής.
Από την έντυπη έκδοση