Ολες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (απαραίτητη η προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ). Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, όπου αυτό υπάρχει. Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής συγκεντρώνει και σας παρουσιάζει προτάσεις που φιλοδοξούν εν γένει να δημιουργήσουν μια μοναδική εμπειρία θέασης που συνδέει δρώμενα, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις με μνημεία, μουσεία και άλλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.
«ΟΙ ΠΑΣΤΡΙΚΕΣ»
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη συνθέτει μια παράσταση που συνδυάζει αποσπάσματα από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου, ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες, παραδοσιακά ακούσματα αλλά και πρωτότυπα κείμενα και τραγούδια, προκειμένου να φωτίσει το έπος της μετεγκατάστασης των γυναικών. Γυναίκες που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του προσφυγικού πληθυσμού. Ερμηνεύουν οι Αυγερινή Γάτση, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μαριλένα Μόσχου, Κωνσταντίνα Τάκαλου και Αμαλία Τσεκούρα.
» ΠΟΥ: Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης • ΠΟΤΕ: 21, 22/7
«ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ 1922 ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ»
Στον αρχαιολογικό χώρο στο Αργοστόλι, πέντε Κεφαλλονίτες καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στο 2022 ζωντανεύουν αφηγήσεις από τις μέρες του 1922. Σιγοτραγουδούν μελωδίες, ψάχνουν τον μίτο που τους συνδέει με τους προγόνους τους, που είτε γεννήθηκαν στην Κεφαλλονιά ή στην Ιθάκη είτε βρέθηκαν εκεί κυνηγημένοι, ορφανοί και φοβισμένοι… Στην παράσταση του πολύπειρου σκηνοθέτη και ηθοποιού Γιάννη Αναστασάκη παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την υποδοχή των 7.000 προσφύγων και από την ενσωμάτωση όσων, τελικά, παρέμειναν στα δυο νησιά.
» ΠΟΥ: Κάστρο Αγίου Γεωργίου, Αργοστόλι • ΠΟΤΕ: 5, 6/8
«ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ»
Αναδυόμενες από τον ζόφο της Ιστορίας, λάμνοντας στον χρόνο, γυναίκες διαφορετικής ηλικίας και καταγωγής συναντιούνται εδώ και τώρα στην Ολυμπία του 2022! Μονόλογοι διηγούνται αθροιστικά, με επική κανονικότητα, την ίδια σχεδόν επαναληπτική ιστορία που αντικρίζει κατάματα τη βία της. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ρούλα Πατεράκη, η οποία επίσης ερμηνεύει πλάι στη Δήμητρα Χατούπη και τη Φιλαρέτη Κομνηνού.
Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στο σπίτι της
» ΠΟΥ: Αρχαία Ολυμπία, Γυμνάσιο • ΠΟΤΕ: 8, 9/8
«ΘΥΜΑΜΑΙ»
Δύο ξεναγοί-περφόρμερ οδηγούν μια ομάδα περιηγητών στις διαδρομές της αρχαίας τοπογραφίας, με τον ήχο να αποτελεί τον υποστηρικτή της συλλογικής μνήμης. Η περιήγηση αυτή θα δημιουργήσει σποραδικά και φευγαλέα επεισόδια απροσδόκητων αναμνήσεων. Σύλληψη, σκηνοθεσία: Ολγα Ποζέλη.
» ΠΟΥ: Αρχαία Μεσσήνη • ΠΟΤΕ: 26, 27/8
«ΩΚΕΑΝΟΣ»
Μια παράσταση που αποπειράται να αναδείξει την αιφνίδια και βίαιη διαδικασία της προσφυγιάς. Το καλλιτεχνικό έργο επιτελείται σε ανοιχτό χώρο και εν πλω. Στο επίκεντρο βρίσκονται το σώμα, η κινησιολογία του, τα τραγούδια, οι ήχοι και οι φωνές των ηθοποιών, οι οποίοι εξαρχής συμπλέκονται με τους θεατές ώστε να δημιουργήσουν μια κοινότητα. Σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη.
» ΠΟΥ: Σπιναλόγκα • ΠΟΤΕ: 14, 15/9
«ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΥ»
Ο μεγάλος Σμυρνιός Μανώλης Καλομοίρης ανακαλεί στην αυτοβιογραφία του, με φόντο τη Μικρά Ασία, τη ζωή του και το πώς ονειρευόταν από παιδί να γίνει μια μέρα ο μουσικός γλωσσοπλάστης της Ελλάδος, ο «Παλαμάς» της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Η μουσικοθεατρική παράσταση της Τίνας Μαλικούτη φέρνει σε διάλογο το ποίημα «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» του Κωστή Παλαμά, που καθόρισε τον Μανώλη Καλομοίρη σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία, αποτυπώνοντας και τον χαρακτήρα της νεοελληνικής ψυχής. Αφηγείται η Νένα Βενετσάνου.
» ΠΟΥ: Μουσείο Θηβών • ΠΟΤΕ: 22, 23/7
«ΣΜΥΡΝΕΪΚΟ ΜΙΝΟΡΕ»
Η Γλυκερία, με τη μοναδική χροιά στη φωνή της, θα μας ταξιδέψει στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής. Ενα μουσικό οδοιπορικό, από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας έως τα ελληνικά λιμάνια και την ηπειρωτική χώρα, όπου κατέφθασαν ως πρόσφυγες σπουδαίοι Μικρασιάτες συνθέτες. Μαζί της ο τραγουδιστής Δημήτρης Κοντογιάννης και πολυμελής ορχήστρα.
» ΠΟΥ: Αρχαία Ευρωπός • ΠΟΤΕ: 28, 29/7
«ΠΑΤΡΙΔΑ ΛΕΩ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ»
Η ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου, η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου και έξι δεξιοτέχνες μουσικοί μάς προσκαλούν σε ένα ταξίδι μέσα από νότες και λέξεις στις αρχές του 20ού αιώνα, γεμάτο από την κοσμοπολίτικη αύρα της πόλης εκείνης που θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνισμού. Η Σμύρνη, με τη θρυλική ομορφιά και την τραγική της κατάληξη, θα είναι για πάντα η πιο αγαπημένη «χαμένη πατρίδα» των Ελλήνων.
» ΠΟΥ: Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου Σάμου • ΠΟΤΕ: 17, 18/8
«ΤΟ ΡΟΔΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ»
Ενα έργο που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα του 1950 μέσα σε τρένο όπου συναντιούνται πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας. Οπως συχνά συμβαίνει στα ταξίδια, οι επιβάτες αρχίζουν να αφηγούνται ιστορίες τόσο από την πατρίδα τους πριν απ’ τον ξεριζωμό όσο και από τις περιπέτειες της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα. Με τους «Εν Χορδαίς» και σολίστ τη Μαρία Φαραντούρη!
» ΠΟΥ: Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης • ΠΟΤΕ: 27, 28/8
«ΕΞΟΔΟΣ»
Μια μουσική παράσταση που συνομιλεί με την ψηφιακή ζωγραφική του Γιώργου Κόρδη, ο οποίος δημιουργεί ψηφιακά μια σειρά από τοιχογραφίες-πομπές προσφύγων, με τίτλο «Ανέστιοι». Η Φένια Παπαδόδημα συνομιλεί με τα έργα, ακολουθώντας το οδοιπορικό του Γιώργου Σεφέρη στην Καππαδοκία, μαρτυρίες προσφύγων και ποιήματα.
» ΠΟΥ: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης • ΠΟΤΕ: 30, 31/8
«ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ – Η ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ»
Μια μουσική παράσταση πολυμέσων με μαρτυρίες ανωνύμων πρωταγωνιστών του ιστορικού χρόνου. Η ζώσα ρίζα της καταστροφής βλασταίνει υπόγεια στο σώμα της Ελλάδας, θεμελιώνοντας μια Μικρασία πιο πραγματική απ’ την πραγματική. Σχεδιασμός, σενάριο, επιλογή μαρτυριών και ηχητική διαμόρφωσή τους, πρωτότυπα κείμενα και μουσική, κλασική και midi κιθάρα: Γιώργος Μουλουδάκης. Ερμηνεύει η Σοφία Χιλλ.
» ΠΟΥ: Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, Αρέθουσα • ΠΟΤΕ: 7, 8/9
«ΣΜΥΡΝΗ ΑΙΩΝΙΑ»
Μια πρόταση που συνδυάζει αυθεντική παραδοσιακή μουσική της Μικράς Ασίας, από τις ημέρες της χαράς και της ευδαιμονίας μέχρι τις ημέρες του ξεριζωμού, ρεμπέτικη-λαϊκή, όπως αυτή εξελίχθηκε στη μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και σύγχρονη μουσική. Τρεις διαφορετικές ορχήστρες συμπράττουν στην αυθεντική παραδοσιακή μελωδία της Σμύρνης, τη ρεμπέτικη-λαϊκή στην εξέλιξή της στη μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και στην κλασική συμφωνική ορχήστρα για το ορατόριο. Η τελευταία, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, του έργου Μνήμες του Χρήστου Σαμαρά.
» ΠΟΥ: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων • ΠΟΤΕ: 10, 11/9
«ΠΡΙΝ, ΤΩΡΑ, ΜΕΤΑ»
Σύγχρονος χορός µε συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, αφηγηματική ιστορία, ντοκιμαντέρ και φωτογραφία. Μέσα από ένα σύγχρονο οδοιπορικό στο νησί της Λέρου η τέχνη επικοινωνεί µε την τοπική κοινωνία και την κινητοποιεί με διαφορετικούς τρόπους διαβάζοντας την Ιστορία και παρατηρώντας το σήμερα και το αύριο. Τη χορογραφία υπογράφουν οι Πολένα Κόλια Πέτερσεν και Χλόη Αλιγιάννη.
» ΠΟΥ: Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου • ΠΟΤΕ: 2, 3/9
info
Πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr