Πλην του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, που θα στείλει βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό και τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, που υπόγραψε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό και η υπουργός Εργασίας, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ισπανίας και κορυφαίο στέλεχος των Ισπανών Σοσιαλιστών -η οποία αντιμετωπίζει την υψηλότερη ανεργία σε όλη την Ευρωζώνη- Γιολάντα Ντίαθ.
Στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παραστούν αντιπροσωπείες κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά και Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Από το εσωτερικό σκηνικό, τη ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο γραμματέας της Παύλος Μαρινάκης, το ΚΙΝ.ΑΛ. ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα εκπροσωπήσουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ούτε αν έχει προσκληθεί η Ελληνική Λύση.
Εκτιμήσεις, διαρροές
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ένα συνέδριο-τομή, που θα αποτελέσει την αρχή της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Πολλοί εκ των «προεδρικών» ήδη εκτιμούν και περνούν προς τα έξω ότι η πραγματική αρχή αυτής της πορείας δεν θα είναι το 3ο Συνέδριο, αλλά η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος απευθείας από τα μέλη, που ακόμα δεν έχει καθοριστεί, αλλά αναμένεται τη 15η Μαΐου.
«Το 3ο Συνέδριο θα είναι η τελευταία πράξη του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε. Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα και της νέας Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος και όχι από το Συνέδριο, θα είναι η αρχή του νέου ΣΥΡΙΖΑ», λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» γνωστό στέλεχος και εκ των θερμών υποστηρικτών του κ. Τσίπρα, που λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Υπάρχουν πολλές φήμες και «διαρροές» καθόλες τις προηγούμενες ημέρες που μένει να επιβεβαιωθούν. Η «διαρροή» για κάποια μεγάλη ή κάποιες μεγάλες μεταγραφές που θα ανακοίνωνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου και θα συγκέντρωναν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, την ίδια στιγμή που θα σηματοδοτούσαν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο. Η φήμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει βιντεοσκοπημένο μήνυμα μεγάλης προσωπικότητας των Βρυξελλών και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που θα «διέλυε» διάφορα σενάρια περί ακύρωσης της συμμετοχής του ως παρατηρητή στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Δεν υπάρχουν νεότερα επ΄ αυτών, ούτε όμως και για το ποια θα είναι η έκπληξη στην εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Θα είναι η επίσημη πρόσκληση διαλόγου προς το ΚΙΝ.ΑΛ., το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσουν τη μετεκλογική τους συνεργασία; Στο πλαίσιο του υπολογισμού του κορυφαίου στελέχους του ΚΙΝ.ΑΛ. Κώστα Σκανδαλίδη ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, είτε κυβέρνηση πλειοψηφίας είτε κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος σε αυτήν;
Θα είναι το μήνυμα ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για μετεκλογική συνεργασία, τουλάχιστον με το ΚΙΝ.ΑΛ., θα επαναφέρει ότι δεν θα επιμείνει στο να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός;
Θα είναι το αντίθετο μήνυμα, όπως επιμένουν κάποιοι έντονα, πως ο κ. Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει στην άκρη προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ., διότι αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την ψήφο του λαού, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος είτε πρώτος, όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου;
Τα δύο «αγκάθια»
Στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι άνετα ή όχι, θα υπερψηφιστούν οι δύο βασικές αλλαγές που έχει προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας. Η απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη και η εντολή του Συνεδρίου για στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Σοσιαλδημοκρατία.
Στελέχη της «Ομπρέλας» αντιτείνουν ότι και στα δύο θέματα, οι «προεδρικοί» οφείλουν να αναζητήσουν τη σύνθεση και να κάνουν συμβιβασμούς, για να περάσουν. Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι συμβιβασμοί;
Στο οργανωτικό ζήτημα να ψηφιστεί μόνο ο πρόεδρος και όχι και η Κεντρική Επιτροπή από τα μέλη του κόμματος.
Και στο πολιτικό/ιδεολογικό θέμα των συνεργασιών, να μην υπάρχει καμία αναφορά σε Σοσιαλδημοκρατία» παρά μόνο σε «προοδευτικές δυνάμεις» και να υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ με κινήματα και δυνάμεις της Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. «Ο Μελανσόν δεν μπήκε στο δεύτερο γύρο επειδή δεν δέχθηκε -και έκανε λάθος- να συνεργαστεί με τους ριζοσπάστες Κομμουνιστές και τους Οικολόγους και όχι επειδή δεν συνεργάστηκε με τους συμβιβασμένους Σοσιαλιστές», λέει στον «Ελεύθερο Τύπο», προϊδεάζοντας και για τη κεντρική θέση των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κορυφαίο στέλεχος της «Ομπρέλας».