Σε πρώτη φάση στηρίχθηκαν οι έχοντες πραγματική ανάγκη και ακολουθούν νέες πιστώσεις για την κάλυψη περισσοτέρων, ανακοίνωσε, διαβεβαιώνοντας πως «θα διορθωθούν τα λάθη και οι αναγραμματισμοί, στην επιδότηση του ρεύματος ώστε να καλυφθεί και αυτός ο τομέας».
Ο υπουργός ανήγγειλε πως από την ερχόμενη Δευτέρα, 25/7, όλες οι εταιρίες θα ανακοινώσουν τις νέες τιμές ρεύματος, ενώ για τα υπερκέρδη των εταιριών, ότι θα ανακοινωθεί το τελικό ποσό.
Όσον αφορά τα καύσιμα, ανακοίνωσε ότι έρχεται η νέα επιδότηση η οποία θα στηρίξει την μείωση των τιμών.
Όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ. Σκρέκας, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει αντίθετη για οριζόντια υποχρεωτική μείωση κατά 15% στο φυσικό αέριο για όλα τα κράτη μέλη. Η Ελλάδα έχει επάρκεια, επεσήμανε, με την κυβέρνηση ωστόσο να παραμένει σε επιφυλακή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Προχωρήσαμε ήδη σε παρεμβάσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου, διαφωνούμε με την οριζόντια και υποχρεωτική μείωση κατά 15% για όλα τα κράτη μέλη χωρίς να εξετάζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες χωρίς αυτό να έχει αποτέλεσμα στις βορειότερες χώρες» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.
«Εμείς προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας πάρα πολύ μέσω των υποδομών μας στη Βουλγαρία με LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Η Ελλάδα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ιταλία και φυσικό αέριο στην Βουλγαρία», εξήγησε.
«Η Ελλάδα έχει προνοήσει, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει, είναι άδικο» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πολωνία, το Βέλγιο έχουν προβληματισμούς όχι μόνο εμείς» διευκρίνισε ο Κώστας Σκρέκας. «Η πρόταση δεν έχει συζητηθεί με τα κράτη – μέλη, διαφωνούμε με τον τρόπο που έχει μελετηθεί, και δεν αποδεικνύει ότι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος βοήθειας στις βορειότερες χώρες στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο».
Όπως τόνισε ακόμη ο υπουργός, η Ελλάδα φέτος διανύει μια τουριστική περίοδο με αφίξεις και έσοδα -ρεκόρ ακόμη και σε σχέση με το 2019, προ κορονοϊού.
Η ανάπτυξη της χώρας είναι πάνω από τον μέσο όρο. Οι χαλυβουργίες, οι τσιμεντοβιομηχανίες, τα εργοστάσια και το εμπόριο δουλεύουν εντατικά και αυτό έχει αυξήσει στην κατανάλωση σε σχέση με τα συγκρινόμενα έτη που επικαλείται η Επιτροπή, στοιχεία που αποτελούν τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών ,με χαμηλές καταναλώσεις και χαμηλή δραστηριότητα.
«Το 15% που λένε για την Ελλάδα, και για την Ιταλία και άλλες χώρες, σημαίνει 24% – 25% μείωση φυσικού αερίου» ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας.
Ειδήσεις σήμερα
Καύσωνας: Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος και ο κίνδυνος για φωτιές – Με 40αρια το τριήμερο
Αυστηρότερες ποινές ζητούν γονείς δολοφονημένων παιδιών – Τι λένε στον «Ε.Τ.»
Φωτιά στην Πεντέλη: Τα τρία σενάρια για τον εμπρηστή στα Σπάτα