Μέσα από την επιστολή που υπογράφουν οι γονείς των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους με βάρβαρο και βάναυσο τρόπο και απέστειλαν προς την Πολιτεία, ζητούν την αυστηροποίηση των ποινών του Ποινικού Κώδικα, ώστε, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στον «Ε.Τ.», να μη βρεθούν άλλοι γονείς στην ίδια μοίρα.
Οι γονείς προτείνουν μια σειρά από αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για τα ειδεχθή εγκλήματα, όπως η αύξηση της ποινής της ισόβιας κάθειρξης, η αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία και οικογενειοκτονία, αλλά και τον χαρακτηρισμό πρόκλησης θανάτου από μέθη εν ώρα οδήγησης ως εγκληματική ενέργεια.
«Είμαστε πολλοί γονείς που είμαστε στην ίδια μοίρα και ευχόμαστε κανείς άλλος γονιός να μη βρεθεί στη δική μας θέση και για αυτό ακριβώς θέλουμε όσο γίνεται από τη μεριά μας, να συντελέσουμε ώστε να γίνει μια κοινωνία καλύτερη και πιο ασφαλέστερη για τα παιδιά μας. Με αυτές τις προτάσεις μας προσπαθούμε να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση», συμπληρώνει ο κ. Τοπαλούδης, εξηγώντας παράλληλα πως όσα βιώνουν δεν μπορεί να τα ξεπεράσει καμία οικογένεια και για αυτό θα έπρεπε να αναγνωριστεί ο όρος «οικογενειοκτονία», αφού τελικά χάνονται και εκείνοι μαζί με τα θύματα.
Όσον αφορά τον Ποινικό Κώδικα (για τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλήματα), οι γονείς προτείνουν τα ισόβια να εκτίονται στο ακέραιο (καμιά μείωση της ποινής), να μην υπάρχει καμιά αναγνώριση ελαφρυντικού, να αναγνωριστεί ο όρος «γυναικοκτονία», να μπει ο όρος «οικογενειοκτονία» και να προβλέπεται ανάλογη ποινή και οι εγκληματίες τέτοιων εγκλημάτων να μην έχουν δυνατότητα για άδειες μετά από μερικά χρόνια.
Παράλληλα, προτείνουν αύξηση των ετών στην ισόβια κάθειρξη, για τέτοιου είδους αποτρόπαια εγκλήματα: από 25 στα 30 έτη, τα τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από ασυνείδητους οδηγούς, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες που πρέπει να τεθούν στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (κατάσταση μέθης του οδηγού, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη κ.τ.λ.), να αντιμετωπίζονται και να τιμωρούνται ως εγκληματικές ενέργειες (ανθρωποκτονία – απόπειρα ανθρωποκτονίας).
Επίσης, προτείνουν την αφαίρεση της επιμέλειας και της γονικής μέριμνας των τέκνων των θυμάτων απ’ τους κατηγορούμενους – εγκληματίες.
Στην επιστολή οι γονείς θυμάτων ζητούν όσον αφορά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, την πλήρη οικονομική απαλλαγή απ’ τα έξοδα των δικαστηρίων για την οικογένεια του θύματος, κάλυψη των εξόδων μετακίνησης – διαμονής – διατροφής, καθώς και αδειοδότησης από την εργασία (τόσο πρωτόδικα, όσο και στο εφετείο). Επιπλέον, ζητούν, δωρεάν νομική εκπροσώπηση της οικογένειας του θύματος (και πρωτοδίκως και στο εφετείο) και οι δικάσιμοι να ορίζονται σε συνεχόμενες ημερομηνίες ή με μια – δύο μέρες διακοπή.
«Η αυστηροποίηση των νόμων απέναντι σε ειδεχθή εγκλήματα, ίσως φέρει στο μέλλον την αποτροπή τέτοιων ενεργειών», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πατέρας του αδικοχαμένου Αλκη Καμπανού, Αριστείδης Καμπανός.
Οι άνθρωποι που δυστυχώς βίωσαν το χειρότερο φόβο κάθε γονιού, προτείνουν ακόμα την άμεση και δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη στα μέλη της οικογένειας των θυμάτων (ψυχολόγος – ψυχίατρος – κοινωνικός λειτουργός) από συγκεκριμένο υπουργείο ή θεσμοθετημένο φορέα, για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ
– Σύνταξη ορφάνιας για τους κηδεμόνες και τα τέκνα των δολοφονημένων μητέρων.
– Μόνιμη επαγγελματική αποκατάσταση της οικογένειας των θυμάτων.
– Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των παιδιών όλων των βαθμίδων για τη βία, από ειδικούς επιστήμονες και φορείς (όπως το «Γίνε Ανθρωπος»), καθώς και την αξιοποίηση και επέκταση της ακαδημίας γονέων του φορέα «Γίνε Ανθρωπος» και του εκπαιδευτικού υλικού που διαθέτει. Η δράση αυτή (του να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι γονείς) θεωρούμε ότι είναι η πλέον σημαντική και αποτελεσματική για τη μελλοντική μας κοινωνία.
– Να θεσμοθετηθεί επιπλέον μοριοδότηση των τέκνων και των αδερφών των θυμάτων (τέτοιου είδους εγκλημάτων) για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
– Να γίνεται ασφάλεια ζωής, απ’ όλα τα πανεπιστήμια, για όλους τους φοιτητές τους (για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές τους). Με την πρόβλεψη σχετικής χρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας προς τα πανεπιστήμια.
– Να αναπτυχθούν δράσεις ενημέρωσης κατά της βίας σε όλα τα πανεπιστήμια, με τον ορισμό υπεύθυνων καθηγητών και υποστηρικτικών ομάδων απ’ τους ίδιους τους φοιτητές.
– Σύνδεση της υποστηρικτικής γραμμής 15900 με ιδιώτες, όπως π.χ. ξενοδοχεία, που να μπορεί (σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο) όποιος πολίτης κινδυνεύει να καταφεύγει για προστασία. Κάτι παρόμοιο υπάρχει ήδη σε άλλες χώρες (π.χ. Ιταλία).
– Να τοποθετείται «βραχιολάκι κινδύνου – SOS» σ’ όποιο άτομο αισθάνεται ότι κινδυνεύει, το οποίο βραχιολάκι να είναι συνδεδεμένο με την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και με άλλο αρμόδιο υπουργείο.
Μαζί με τις προτάσεις, αιτούνται και συνάντηση με την Πολιτεία.
Υπογράφουν οι γονείς:
Γιακουμάκης Αντρέας – Φρονιμάκη Μαρία
Καμπανός Αριστείδης – Κακουλίδου Σουμέλα
Κωστόπουλος Ευθύμιος – Κωστοπούλου Ελένη
Μανωλακέλλης Ελευθέριος – Κρεμαστιώτη Ελένη
Μπέρδος Λουκάς – Μπέρδου Αγγελική
Μωραΐτης Ηλίας – Μωραΐτη Ουρανία
Σαββίδης Κυριάκος – Φωτιάδου Ρόζα
Τοπαλούδης Ιωάννης – Αρμουτίδου Κυριακή
Ψαρράκος Κωνσταντίνος – Μάκου Αλεξάνδρα
Ειδήσεις σήμερα
Τουρισμός για Όλους: Διπλασιάζονται τα κονδύλια του προγράμματος – Vouchers για 400.000 πολίτες