Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, οι οποίες της έχουν επιτρέψει να συνδυάσει την ανάπτυξη με την πολιτική μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μίλησε ακόμη για την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και για την στρατηγική της χώρας μας να συντηρηθεί η σεζόν σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Συζήτησαν ακόμη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη συντονισμού ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξή της. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αφορμή και τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Σολτς για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα, οι οποίες τη μετατρέπουν σε κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σολτς για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμη τον καγκελάριο της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπονομεύει τη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της οποίας θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 3 Νοεμβρίου. Συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή πρόκληση του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.
Μητσοτάκης σε Σολτς: Παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων – O Ερντογάν βαδίζει σε αδιέξοδο και δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στο πόσα έχουν αλλάξει στον έναν χρόνο που μεσοβάλησε από την τελευταία επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου, εκείνη της Άνγκελα Μέρκελ. «Χάρη στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά και στην οικονομία και στην κοινωνία. Η Ελλάδα είναι εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας και εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει εξαγωγές και επενδύσεις και έχει μειώσει το δημόσιο χρέος».
Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της» τόνισε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε στις δηλώσεις του αναφορά στις διαφωνίες Ελλάδας – Γερμανίας, λέγοντας ότι «για εμάς είναι ανοιχτό το θέμα των αποζημιώσεων», ενώ δεν έλειψε και η διαφορά του στην Τουρκία, λέγοντας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ψέματα στο λαό του, η Ελλάδα και τα νησιά της δεν απειλούν κανέναν, είπε ότι ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και κάλεσε την Τουρκία να επιλέξει την αποκλιμάκωση.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η συνολική αναβάθμιση την ώρα που η πατρίδα αμύνεται στην ενεργειακή επίθεση της Ρωσίας αλλά και στις προκλήσεις που γεννά η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας.
«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Η χώρα μας σέβεται και αξιοποιεί την ευρωπαϊκή αρωγή και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο εύκολο είναι να αξιοποιήσει νέους πόρους. Μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου και πιστωτή και δανειζόμενου. Συζητάμε ισότιμα και δημιουργικά. Ζούμε σε μια νέα εποχή και ήδη η Ευρώπη με την Γερμανία συντονίζει τα βήματά της για την πολιτική στο φυσικό αέριο».
Σολτς: Συμφέρον όλων οι σχέσεις καλής γειτονίας
Από την πλευρά, του, ο Όλαφ Σολτς ξεκίνησε τις δηλώσεις του από τη μεγάλη χαρά του για την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, η οποία, είπε, είναι σημείο κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας, ένα από τα μνημεία της Ευρώπης και ο τόπος της πρώτης πράξης της Δημοκρατίας. Είπε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνδέονται με μακρά ιστορία και σήμερα είναι δυο στενοί εταίροι σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
«Φτάσαμε σε μια νέα Ελλάδα», είπε ο Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πλέον εξαιρετικές. Είπε πως με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να τελειώσει τον πόλεμο. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που Ελλάδα και Γερμανία εξοπλίζουν τον ουκρανικό στρατό, ενώ αναφερόμενος στις συνέπειες του πολέμου, στάθηκε στις τιμές του φυσικού αερίου και είπε ότι πρέπει να πέσουν.
Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως είναι μια περιοχή γεμάτη πιθανότητες και αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας λέγοντας πως οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι σημαντικές μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη και πως όλα τα θέματα μπορούν να συζητηθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε το κ. Σολτς στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ξενάγηση του Γερμανού καγκελάριου στην Ακρόπολη. Στην ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη-Σολτς είναι το ενεργειακό, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τουρκική προκλητικότητα.
Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον Γερμανό καγκελάριο για τον Εθνικό Κήπο εξηγώντας του ότι κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα σε μια εποχή που υπήρχε ακόμα ισχυρή η γερμανική επιρροή στην Ελλάδα.
Στον Ιερό Λόφο της Ακρόπολης υποδέχτηκε τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο γερμανός καγκελάριος, θα ξεναγηθεί στον ιερό βράχο της Ακρόπολης από τον καθηγητή Μανώλη Κορρέ.