Το πρώτο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.
Μητσοτάκης-Κασσελάκης: Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε καλή αρχή και ρώτησε τον Στέφανο Κασσελάκη αν έχει εξοικειωθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει «στο κομματικό περιβάλλον σίγουρα και στην Ελλάδα ξέρετε έχουμε ευθύνη να έρθει όλος ο κόσμος πίσω οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε στη συνέχεια «γι αυτό είναι πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο που δίνει δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν».
Κασσελακης: «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να δώσουμε περιφέρειες στους απόδημους» με τον πρωθυπουργό να απαντάει «θα τα συζητήσουμε ο εκλογικός νόμος είναι καθορισμένος».
Οι προσδοκίες και τα μηνύματα
Την παρθενική δια ζώσης συνάντησή τους πραγματοποιούν σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, οι οποίοι πέρασαν το κατώφλι της Βουλής στις 10 το πρωί.
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Βορρά-Νότου : Να γίνουμε εξυπνότεροι και πιο ευέλικτοι στην κατανομή πόρων για την άμυνα
Μία συνάντηση θεσμική και τυπική, όπως χαρακτηρίζεται και από τα δύο κομματικά επιτελεία, αλλά με τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς εκτιμάται ότι το κλίμα που θα επικρατήσει κατά τη συνάντηση των δύο αρχηγών, θα είναι και ένα πρώτο crash test και για την πολιτική σχέση που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα.
Μια συνάντηση που εκκρεμούσε από το βράδυ της εκλογής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο κ. Μητσοτάκης τού τηλεφώνησε να τον συγχαρεί και του απηύθυνε την πρόσκληση. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυο τους θα συναντηθούν, καθώς, όπως έχει αποκαλύψει ο πρωθυπουργός, η πρώτη τους γνωριμία έγινε πριν από αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη σε κοινωνική εκδήλωση. Ήταν η εποχή που ο κ. Κασσελάκης ήταν θετικά προσκείμενος στις απόψεις του κ. Μητσοτάκη και υποστηρικτικός ως προς την πολιτική του διαδρομή, όπως μαρτυρούν τα γραπτά του εκείνης της περιόδου.
Έκτοτε μεσολάβησαν πολλά και ειδικά τους τελευταίους μήνες, οπότε ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια διεκδίκησε και κέρδισε την αρχηγία του κόμματος. Όντας πλέον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταβλήθηκε σε πολιτικό αντίπαλο του κ. Μητσοτάκη και σφοδρό επικριτή του. Μια μετάλλαξη που σχολίασε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που είχε δώσει στον Alpha, λέγοντας «προσωπικά μου είναι συμπαθής. Έτυχε να τον γνωρίζω από το παρελθόν. Δεν φανταζόμουν ότι θα κατέληγε στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ανάγκη για δημιουργική αντιπολίτευση
Στη σημερινή συνάντηση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα θυμηθούν τα παλιά, αλλά οι νέες συνθήκες δημιουργούν σίγουρα νέες συμπεριφορές και νέα δεδομένα. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει στην προτροπή του για την ανάγκη της χώρας να αποκτήσει μια δημιουργική αντιπολίτευση με προτάσεις και ιδέες και η πολιτική αντιπαράθεση να διεξάγεται με όρους πολιτικού πολιτισμού και τεκμηριωμένα επιχειρήματα χωρίς τοξικότητα. Όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, περιμένει να ακούσει τις πολιτικές προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη και να αντιπαρατεθούν πάνω σε αυτές διότι, διαφορετικά, δεν μπορεί να συνομιλεί με το «πολιτικό κενό». Ούτως ή άλλως, δεν έχουν λείψει τα καρφιά για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα. «Άλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο ο μοντερνισμός. Άλλος ο τολμηρός και δύσκολος ριζοσπαστισμός στην πολιτική πράξη, και άλλο ο εύκολος εγκλωβισμός στο προσωπικό lifestyle», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Στην Ολομέλεια το ν/σ για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο τρόπο επιλογής των διοικήσεων στους φορείς του Δημοσίου που συζητείται σήμερα στη Βουλή είναι ένα πρώτο πεδίο πολιτικής αναμέτρησης, παρά την απουσία του κ. Κασσελάκη από το Κοινοβούλιο, που δεν επιτρέπει την απευθείας αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα κατευθυνθεί στην Ολομέλεια, όπου στις 11.00 θα μιλήσει για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας την ενίσχυση της αξιοκρατίας, την επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις για τους φορείς του Δημοσίου, και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, που επιτυγχάνονται από τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.
Ειδήσεις σήμερα
Αχιλλέας Μπέος: Οι ύβρεις έφεραν εισαγγελική παρέμβαση – Το χυδαίο παραλήρημα κατά των δημοσιογράφων
Γεώργιος Παπανδρέου: «Σήκω γέρο να μας δεις» – Η αντιδικτατορική κηδεία που άφησε εποχή