Η πολιτική πραγματικότητα, ανεξαρτήτως του τι συζητείται στα «γυάλινα κουτιά» της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, είναι σκληρή με τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Πρώτον, αντιμετωπίζουν και οι δύο σκληρή κριτική και αμφισβήτηση στο εσωτερικό των κομμάτων τους. Σε ό,τι αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι προ της διάσπασης και της διάλυσής του βάλλει εναντίον του επειδή «δεν μπορεί», ενώ σε ό,τι αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη οι σύντροφοί του επιτίθενται επειδή «δεν τραβάει».
Για τον Στέφανο Κασσελάκη οι επικριτές του λένε ότι δεν έχει κανένα υπόβαθρο για να ηγηθεί ενός κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς, όπως λέει, και, αν επικρατήσει, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει βορά στα «δόντια» της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. ΄
Στον Νίκο Ανδρουλάκη «χρεώνουν» ότι ως στέλεχος του «κομματικού σωλήνα» δεν έχει καμία επαφή με τον κόσμο και τους πολίτες. Και ότι όλους αυτούς τους μήνες από τις εθνικές εκλογές και μετά δεν έχει καταφέρει να αδράξει την ευκαιρία της ανυπαρξίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να βγει ο ίδιος μπροστά, εμφανιζόμενος στην ελληνική κοινή γνώμη ως το αντίπαλο δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει κάτι. Για να κερδίσεις πρέπει να εμπνεύσεις» είπε χθες ο Χάρης Καστανίδης στον Status fm της Θεσσαλονίκης.
Δεύτερον, θεωρούνται από τα ίδια τα στελέχη των κομμάτων τους αλλά και την ευρύτερη κοινή γνώμη, ανεπαρκείς για να ηγηθούν ως πρωταγωνιστές του αντικυβερνητικού πολιτικού και κοινωνικού κύματος που θα ταρακουνήσει και θα απειλήσει την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τρίτον, τα σενάρια περί συνεργασίας ή και συνένωσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προέρχονται ακριβώς από την -ορατή με γυμνό μάτι από την πλευρά των πολιτών- αδυναμία των ηγετών τους να ασκήσουν αποτελεσματική, υπεύθυνη και σύγχρονη αντιπολίτευση και μέσω αυτής να ανακάμψουν τα κόμματά τους. «Ποιος θα το κρατήσει; Το 12% του κ. Ανδρουλάκη ή το 13% του κ. Κασσελάκη; Δεν χρειάζεται μια μεγάλη δύναμη, αξιόπιστη της αντιπολίτευσης η οποία θα μπορέσει να φαντάζει και ως κυβερνητική λύση και η οποία θα βάλει ένα στοπ;» είπε ακόμα ο Χάρης Καστανίδης.
Τέταρτον, κατηγορούνται κυρίως ο Στέφανος Κασσελάκης και δευτερευόντως ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι επιχειρούν με διοικητικές αποφάσεις να επιβληθούν στο εσωτερικό των κομμάτων τους, επειδή δεν μπορούν αλλιώς.
Για τον Στέφανο Κασσελάκη λένε ότι λειτουργεί ως «μαριονέτα» των Πολάκη και Παππά.
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη λέγεται ότι ενώ ούτε απειλήθηκε ούτε εμποδίστηκε από το 2021 που είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να επιβάλλει τις θέσεις του, δύο χρόνια μετά δεν έχει δείξει ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος της ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ.
Ντέρμπι για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά
Στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν τη μελλοντική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ως προτεραιότητα, προέχει όμως να καταφέρει να σταθεί στα πόδια του ο Στέφανος Κασσελάκης διώχνοντας ή αναγκάζοντας σε παραίτηση και έξοδο τους επικριτές του της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και Ανανεωτικής Αριστεράς που ούτε θέλουν να ακούν για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, επ’ ουδενί δεν επιθυμούν ούτε καν διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουν να διαχειριστούν την πίεση εκείνων (Γ. Παπανδρέου, Χ. Καστανίδης κ.ά.) που θέλουν τη συμπόρευση και τη συνεργασία με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Και μαζί με αυτήν έχουν να διαχειριστούν και τα σενάρια που διακινούνται ότι εφόσον στις ευρωεκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν δικαιώσουν τις προσδοκίες των πολιτών της Κεντροαριστεράς, τότε κάτι νέο θα προκύψει στον ευρύτερο πολιτικό χώρο από τα αριστερά της Ν.Δ. ως τα δεξιά του ΚΚΕ.
Σοβαρά «τραυματισμένοι» και οι δύο, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης είναι αναγκασμένοι πρώτα να αναμετρηθούν για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά και κατόπιν να δουν τα περιθώρια συνεργασίας.
Αυτές τις ημέρες διαγκωνίζονται για το ποιος -μετά την παραίτηση Τσίπρα- θα πάρει τα ηνία στην υπόθεση της ανάδειξης των υποκλοπών, με τον Κασσελάκη να καταφέρνει να κλείνει επίσκεψη στον Αρειο Πάγο, πιο γρήγορα από τον Ανδρουλάκη.
Επιπλέον, στη Χαριλάου Τρικούπη γκρινιάζουν επειδή ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να διατηρεί προσωπική επαφή με τον νικητή των περιφερειακών εκλογών στη Θεσσαλία Δημήτρη Κουρέτα, τη στιγμή που ούτε ο Χάρης Δούκας στην Αθήνα ούτε ο Στέλιος Αγγελούδης στη Θεσσαλονίκη στηρίζουν το αφήγημα της ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέγεται ότι επενδύει πολιτικά στην αργή αλλά σταθερή άνοδο του κόμματος και την προτιμά από την οποιαδήποτε «έκρηξη», βάζοντας ως στόχο το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές. «Και τι θα γίνει αν έχουμε στις ευρωεκλογές 15 και η Ν.Δ. 40» απαντούν τα στελέχη του κόμματος, οπαδοί της θεωρίας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν «τραβάει».