Επομένως, το βλέμμα της κυβέρνησης, που δουλεύει στο κόκκινο, έχει οπτικό πεδίο 360 μοιρών, αλλά εστιάζεται -προς το παρόν- στις δύο σημαντικές ημερομηνίες, 5 και 8 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, παραμένει στο ακέραιο η εθνική γραμμή ότι το μόνο θέμα που μπορεί να συζητηθεί είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αν τεθεί από την Τουρκία οποιοδήποτε άλλο θέμα, η ευρύτερη συζήτηση θα τελειώσει εκεί και θα καταβληθεί προσπάθεια να διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό -και αυτό είναι το νέο στοιχείο- θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει η συζήτηση για τον καθορισμό των θαλάσσιων πάρκων. Πρόκειται για ένα σημαντικό και για τις δύο χώρες θέμα, το οποίο έχει τη σχετική αυτοτέλειά του, αλλά εμμέσως μπορεί να συνδεθεί και με το ευρύτερο θέμα των θαλάσσιων ζωνών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση κρατάει και σε αυτό το θέμα μικρό καλάθι. Καθώς τα ενδεχόμενα είναι τρία:
- Να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συμφωνία και, επομένως, να αναζητηθούν άλλα εργαλεία, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση του καλού κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών.
- Να διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία τώρα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να συζητηθεί ξανά αργότερα.
- Η πιο «προωθημένη» -αλλά και με τις μικρότερες πιθανότητες- εκδοχή είναι οι δύο πλευρές να κάνουν ισομερείς και ισοβαρείς αποκλίσεις από τις βασικές τους θέσεις και, έτσι, να υπάρξει σύγκλιση. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στον ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά και μεγαλύτερο βάρος στην επικείμενη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη-Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2025.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανώτατης κυβερνητικής πηγής, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν αμοιβαία αποδεκτές «αποκλίσεις». Και, έτσι, το πιθανότερο είναι πως οι δύο ΥΠΕΞ ή θα διαπιστώσουν την αδυναμία συμφωνίας και τέλος ή θα συμφωνήσουν ότι το θέμα μπορεί ίσως να συζητηθεί αργότερα.
Οπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των ελληνοτουρκικών συνομιλιών θα παίξουν και οι εξελίξεις για το Κυπριακό, το οποίο, με τις έντονες αλλά και αποτελεσματικές προσπάθειες και της Ελλάδας και της Κύπρου, βγήκε από το «ψυγείο» ύστερα από πολλά χρόνια και βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και του ΟΗΕ και των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Και μάλιστα με απόλυτες θέσεις, οι οποίες είναι έντονα αντίθετες με τις επιδιώξεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, για διχοτόμηση. Η Αγκυρα δέχεται έντονες πιέσεις και από τις ΗΠΑ και από την Ε.Ε. για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, οι οποίες απορρίπτουν κάθε εκδοχή διχοτόμησης της Κύπρου. Εν μέρει, αυτές οι πιέσεις φαίνονται και στα όσα συζήτησαν στην τετ α τετ συνάντησή τους ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και στην έκθεση της Ε.Ε. για την πορεία των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας. Η έκθεση υιοθετεί τις ελληνοκυπριακές θέσεις, με αποτέλεσμα να προκαλέσει στην Τουρκία αρχικά αμηχανία και αμέσως μετά δημόσιο εκνευρισμό.
Γεροβασίλη για αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: Η ιστορία θα ξεχάσει τους επίδοξους αποστάτες
Το παζλ των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν έχει απλοποιηθεί. Παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να λυθεί. Και μάλιστα εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας και ρευστότητας με ανοιχτούς τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, αυτή η συγκυρία εκτιμάται ότι μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλει στη διατήρηση των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κι όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυρ. Μητσοτάκης «δεν είναι τόσο αφελής, ώστε να δημιουργήσει εθνικό ρήγμα». Και θυμίζουν ότι είναι ο πρωθυπουργός που κέρδισε τον υβριδικό πόλεμο του 2020 στον Εβρο με την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, που έχει ενισχύσει σε πρωτοφανή βαθμό για τις τελευταίες δεκαετίες την αμυντική-αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και είναι πρωτεργάτης στη διπλωματική ενίσχυση της χώρας με τις αμυντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά και με τις συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΣΑΜΑΡΑΣ – ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Τα βήματα και οι κινήσεις για να λιώσουν οι πάγοι…
Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής να έλειπαν από την εκδήλωση για τα 50ά γενέθλια της ΟΝΝΕΔ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι λιώνουν οι πάγοι στις σχέσεις Κυρ. Μητσοτάκη και Αντ. Σαμαρά-Κ. Καραμανλή. Η εκτίμηση αυτή δεν στηρίζεται μόνο στο καλό κλίμα και τις θερμές χειραψίες που αντάλλαξαν μεταξύ τους, την Πέμπτη, στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Εδράζονται και στις αμοιβαίες κινήσεις που έχουν γίνει στο παρασκήνιο μεταξύ στενού συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη και των δύο πρώην πρωθυπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοινός τόπος αυτών των διεργασιών είναι ότι «ο εχθρός είναι αλλού» και όχι μέσα στη Ν.Δ. Στην εμπέδωση του πιο ζεστού κλίματος στις σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη και των Αντ. Σαμαρά-Κ. Καραμανλή φαίνεται ότι θα συμβάλει σημαντικά και το αποτέλεσμα της επικείμενης συνάντησης του Γ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν. Από την οποία αναμένεται να διασκεδαστούν ακόμα και οι εντυπώσεις για «παζάρια» και «υποχωρήσεις».
Πηγές από τη γαλάζια Κ.Ο. λένε ότι έχουν ήδη πέσει οι τόνοι και μεταξύ των βουλευτών, οι οποίοι έχουν εκφράσει ανησυχίες και για την έκβαση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και για την αντιμετώπιση υπαρκτών κοινωνικών προβλημάτων, όπως η ακρίβεια, τα «κόκκινα» δάνεια και το ΕΣΥ.
Το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας πιο ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικότητας, «ακούει βερεσέ» τις φήμες που διακινούνται -κυρίως από την αντιπολίτευση- ότι υπάρχει ενδεχόμενο π.χ. ο Αντ. Σαμαράς να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, αίροντας την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Κι όπως έλεγε χαρακτηριστικά ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, «όσοι τα λένε αυτά δεν ξέρουν καλά ούτε τον Αντώνη ούτε τον Κώστα ούτε τον Κυριάκο».
Ειδήσεις σήμερα
Πατούλης – Κοιλού: Σήμερα θα ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας!