Μετά το πρώτο στάδιο της καταγραφής του ακριβούς μεγέθους της ζημιάς, ακολουθεί το οικονομικό σκέλος, με πρωταρχικό στόχο την άμεση αποζημίωση των πληγέντων. Οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν την ανησυχία ότι η οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. δεν θα είναι αυτή που αρμόζει σε μια τόσο μεγάλη καταστροφή. Το χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να συμβάλει στις άμεσες παρεμβάσεις σε έργα υποδομής, όπου έχει γίνει πολύ σημαντική ζημιά. Ουσιαστική βοήθεια εκ μέρους της Ε.Ε. θα θεωρούνταν π.χ. να επιτραπεί η παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους ή να επιτραπεί η μεταφορά σημαντικών ποσών από το RRF.
Ολα αυτά απασχολούν έντονα το Μ. Μαξίμου, καθώς αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα επιχειρηθεί να στηθεί με σοβαρότητα και αξιοπιστία όχι μόνο το νέο σχέδιο ανακούφισης των πληγέντων, αλλά και η αλλαγή των προτεραιοτήτων με στόχο την επανίδρυση πλέον και όχι την «απλή» μεταρρύθμιση του κράτους και την ολοκληρωτική αλλαγή της Πολιτικής Προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στις κλειστές συσκέψεις του Μ. Μαξίμου λέγεται πως η Πολιτική Προστασία λόγω κλιματικής αλλαγής πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη έμφαση απ’ ό,τι αντιμετωπίστηκε ακόμα και η πανδημία. Καθώς η πανδημία είχε ημερομηνία λήξεως, σε αντίθεση με την κλιματική αλλαγή, που δεν έχει.
Βασική προτεραιότητα του εκνευρισμένου Κ. Μητσοτάκη φέρεται πως είναι να αντιμετωπιστεί άμεσα και ριζικά η εικόνα αποδιοργάνωσης του κρατικού μηχανισμού, η οποία με τη σειρά της κλονίζει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος «να τα αλλάξει όλα». Γκρεμίζοντας σάπιες και παρωχημένες κρατικές ή αυτοδιοικητικές δομές, αλλά και να τερματιστεί η ανοχή σε πρόσωπα, τα οποία αποδεικνύονται ανεπαρκή ή έχουν προσωπικές ατζέντες ή λειτουργούν ως «ατζέντηδες».
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο Μ. Μαξίμου, παρότι παράγει εκνευρισμό για πράξεις και παραλείψεις, επιχειρείται να μετεξελιχθεί σε δημιουργική αντεπίθεση, αφενός στη νοσηρή λειτουργία του κράτους, αφετέρου στις νοοτροπίες και τα πρόσωπα, τα οποία δεν μπορούν να συντονιστούν με τις νέες ανάγκες. Η ανάγκη ενός νέου διοικητικού μοντέλου για το κράτος και την αυτοδιοίκηση θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Και θα τεθεί επί τάπητος, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.