Η αποκάλυψη του έντονου παρασκηνίου που προηγήθηκε οδηγεί σε δύο συμπεράσματα, ενδεικτικά για το πώς σκέπτονται στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σήμερα:
Πρώτον, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέβαλλε την παρουσία του στη ΔΕΘ, η Κουμουνδούρου αλλά και τουλάχιστον τρεις από τους πέντε υποψηφίους δεν θα έμπαιναν καν σε προβληματισμό για το αν θα έπρεπε ή όχι λόγω της θεομηνίας που έπληξε τη Θεσσαλία να διεξαχθούν σήμερα οι εσωκομματικές εκλογές. Και αυτό παρά τα μηνύματα που έφταναν από στελέχη της κομματικής βάσης από τις πληγείσες περιοχές που ζητούσαν αναβολή και επειδή σε κάποιες περιοχές ήταν αδύνατο να γίνουν εκλογές, αλλά και γιατί η πραγματοποίησή τους θα ήταν ένα τεράστιο αυτογκόλ, πλήρως αναντίστοιχη με το κλίμα σε όλη τη χώρα.
Δεύτερον, η αργοπορία στη λήψη της απόφασης και τελικά η ανάγκη να συγκληθεί εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία για να πάρει την απόφαση της αναβολής δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα μίας μικρής διαφωνίας με την εταιρία που έχει αναλάβει να τρέξει τις εσωκομματικές εκλογές, όπως άφηνε να διαρρεύσει την Πέμπτη το απόγευμα η Κουμουνδούρου. Η απόφαση άργησε διότι οι υποψήφιοι αργούσαν να πάρουν τελική θέση, καθώς υπολόγιζαν μέχρι τελευταία στιγμή ποιον μπορούσε να ευνοήσει και ποιον να πλήξει η αναβολή μίας εβδομάδας.
Σε ένα πράγμα συμφώνησαν την περασμένη Πέμπτη οι πέντε υποψήφιοι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμα τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στο ότι έπρεπε να μη χάσουν επικοινωνιακά την ευκαιρία να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για τις ανθρώπινες απώλειες, την καταστροφή και γενικότερα τις επιπτώσεις της θεομηνίας που χτύπησε Βόλο, Καρδίτσα, Λάρισα, να μιλήσουν για πολιτικές ευθύνες αλλά και να υπαινιχθούν ότι δήθεν η κυβέρνηση γνώριζε από πριν τι θα συνέβαινε στη Θεσσαλία, αλλά δεν έκανε τίποτε.
Για όλα τα υπόλοιπα, ο ένας κοιτούσε τι έκανε ο άλλος και υπήρξαν αλληλομαχαιρώματα εκατέρωθεν, πριν βγουν το βράδυ της Πέμπτης και όλη την Παρασκευή να πουν δήθεν με ένα στόμα ότι προέχει η ανθρώπινη ζωή και ήταν αυτονόητη η αναβολή των εσωκομματικών εκλογών.
Καταρχάς, ο πρώτος που έσπευσε να μιλήσει δημοσίως υπέρ της αναβολής των εκλογών ήταν ο Νίκος Παππάς την Πέμπτη το πρωί, ενώ τον ακολούθησε λίγη ώρα μετά ο Στέφανος Τζουμάκας. Οι υπόλοιποι δεν είχαν μπει καν στη διαδικασία να σκεφτούν μήπως πρέπει να αναβάλουν το πρόγραμμά τους.
Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε όταν πληροφορήθηκαν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ανέβει στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, αλλά την Παρασκευή που πέρασε θα επισκεπτόταν τις πληγείσες περιοχές, είδηση που έσπευσε να αξιοποιήσει πρώτος ο Νίκος Παππάς που μίλησε πρώτος για την ανάγκη αναβολής.
Το δεύτερο καμπανάκι ήχησε όταν είδαν στα κινητά τους, ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο ακύρωνε τη συνάντησή της με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ και ανακοίνωνε έκτακτη επίσκεψη του ιδίου κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Μέχρι τότε, στα επιτελεία της Εφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Στέφανου Κασσελάκη επικρατούσε κλίμα συνέχισης των περιοδειών και αυτό παρά το γεγονός ότι στελέχη όπως η Ελενα Ακρίτα, ο Κώστας Αρβανίτης και άλλοι τάσσονταν ο ένας μετά τον άλλον υπέρ της αναβολής των εσωκομματικών εκλογών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και υποστηρικτές του ήταν στο ξενοδοχείο «Μακεδονία» την περασμένη Πέμπτη κατά τις 4 το απόγευμα και συζητούσαν κανονικά για την ανοικτή ομιλία που είχε προγραμματίσει στη Θεσσαλονίκη το ίδιο βράδυ, αλλά και για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, σαν να γινόταν κανονικά σήμερα!
Πλην Παππά και Τζουμάκα, η πρώτη που πήρε το μήνυμα ήταν η Εφη Αχτσιόγλου η οποία βρισκόταν από το πρωί της Πέμπτης στον Βόλο. Ακολούθησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ναι μεν ακύρωσε προγραμματισμένη ομιλία του στη Νέα Ιωνία αλλά επέμενε ότι η όποια απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί σε επίπεδο Πολιτικής Γραμματείας. Ο κ. Κασσελάκης, ωστόσο, δεν είχε ακόμα πάρει τη δική του απόφαση και λίγο πριν ξεκινήσει η Πολιτική Γραμματεία, το απόγευμα της Πέμπτης δηλαδή, άρχισε να γίνεται γνωστό ότι και εκείνος θα ακυρώσει την ανοικτή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη και σκέπτεται να συμφωνήσει με την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών για μία εβδομάδα. Μετά την Πολιτική Γραμματεία, είχαν πλέον όλοι ευθυγραμμιστεί.
Η Εφη Αχτσιόγλου βγήκε στο κεντρικό δελτίο του OPEN για να πει ότι «μπροστά στη ζωή δεν έχει τίποτε άλλο σημασία και το τι θα γινόταν στις πληγείσες περιοχές ήταν η μόνη της έννοια» και αντιστοίχως οι δημοσιογράφοι βομβαρδίστηκαν με πληροφορίες από τα επιτελεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Στέφανου Κασσελάκη για το πόσο… συμφωνούσαν με την απόφαση για αναβολή.
Η πραγματικότητα είναι ότι η καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου ήταν ένα μείζον τεστ για τα πολιτικά αντανακλαστικά των υποψηφίων και της Κουμουνδούρου και την ικανότητά τους στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών. Μία αυτονόητη απόφαση, δηλαδή η αναβολή των εσωκομματικών εκλογών, χρειάστηκε πάνω από 12 ώρες για να οριστικοποιηθεί, επειδή μακριά από την κοινή λογική και το κοινό αίσθημα, στον ΣΥΡΙΖΑ σκέπτονταν με εσωκομματικούς όρους και προσπαθούσαν να υπολογίσουν ποιον θα βοηθούσε και ποιον θα έπληττε η αναβολή.
ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ
Κρίσιμες οι κάλπες για την Εφη και τον… Αλέξη
Η απόφαση της αναβολής οδηγεί τον Σωκράτη Φάμελλο να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην 87η ΔΕΘ, αλλά επ’ αυτού αναμένονται αποφάσεις μέσα στην εβδομάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αναγκασμένος να ασχολείται με τα της καταστροφής στη Θεσσαλία, όταν στο παρασκήνιο το μείζον ζήτημα στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η νέα ηγετική ομάδα, η ενδεχόμενη αλλαγή συσχετισμών, ποιοι θα πάνε στον δεύτερο γύρο, πόσοι τελικά θα πάνε να ψηφίσουν στις 17 Σεπτεμβρίου κ.λπ.
Καταρχάς όλοι συμφωνούν, σε όποιο εσωκομματικό στρατόπεδο και αν ανήκουν, ότι το βράδυ της Κυριακής του πρώτου γύρου των εκλογών, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, τίποτε δεν θα είναι ίδιο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο υπάρχον κλίμα, όλοι συμφωνούν ότι φαβορί είναι η Εφη Αχτσιόγλου και λίγοι αντιλαμβάνονται τι πετυχαίνει ο Στέφανος Κασσελάκης με δηλώσεις του τύπου «δεν με θέλουν τα κομματικά όργανα». Υπάρχουν όμως πολλά ερωτηματικά.
Ποιο θα είναι το ποσοστό του πρώτου; Θα είναι κοντά στο 40% ή κοντά στο 30%; Ποια θα είναι η διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο; Πέντε, δέκα, δεκαπέντε, είκοσι μονάδες;
Αν η Εφη Αχτσιόγλου είναι το φαβορί, όπως φίλοι και αντίπαλοί της συμφωνούν, ποιος θα είναι δεύτερος; Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς; Μήπως ο Στέφανος Τζουμάκας;
Π.χ., αν ο κ. Κασσελάκης περάσει στον δεύτερο γύρο, τότε θα μιλάμε για μεγάλη αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως όμως αν η πρωτιά της κ. Αχτσιόγλου είναι πολύ καθαρή, τότε οι αλλαγές στο κόμμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερες;
Ποιες θα είναι οι συμμαχίες εν όψει του δεύτερου γύρου;
Υπάρχει κίνδυνος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ πριν απ’ τον δεύτερο γύρο;
Σίγουρα, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο και αν όχι, στέλεχος με σημαντικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας. Θέλει να πάρει μεγάλο ποσοστό, διότι φοβάται ότι χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη με σημαντικό ρόλο στην Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε αποτσιπροποίηση και ειλικρινή αποτίμηση των συνεχών εκλογικών ηττών από το 2019 και μία τέτοια αποτίμηση θα πλήξει καίρια το προφίλ του κ. Τσίπρα.
Ενδεικτικά, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος μετέφερε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: «Για δύο είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές. Για την Εφη και τον Αλέξη».