Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ζήτημα ετέθη από τον πρωθυπουργό. Αλλωστε, είναι ένα διαρκές αίτημα που η Ελλάδα συζητεί με το Βρετανικό Μουσείο. «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα σκηνικό κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων, με το βλέμμα να είναι εστιασμένο κατά κύριο λόγο στο Ουκρανικό. Παράλληλα, φαίνεται ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι βρετανικές σχέσεις, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, καθώς και ο συντονισμός των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025 2026. Έμφαση αναμενόταν να δοθεί στη συνεργασία στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας, της καινοτομίας και του Τουρισμού.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες προχώρησαν επίσης σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και σημείωσε ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση σε αυτές. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού, στην πρώτη γραμμή της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα ως ευρωπαϊκό σύνορο και ως χώρα πρώτης υποδοχής. Ο πρωθυπουργός και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συζήτησαν ακόμα για τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την διετία 2025-26, αλλά και για τις ευρω-βρετανικές σχέσεις, την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:
Στάρμερ: Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω εδώ στη Ντάουνινγκ Στριτ για να οικοδομήσουμε πάνω στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας στον ΟΗΕ, στη νέα σας θέση, ξεκινώντας σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Υπάρχει μεγάλος βαθμός σύμπλευσης, οπότε μπορούμε, πιστεύω, να χτίσουμε πολλά πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη οικοδομήσει, αλλά και για το μέλλον. Σας καλωσορίζω θερμά.
Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Χαίρομαι που είμαι πάλι εδώ, έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε. Διανύουμε πολυτάραχους καιρούς και πραγματικά θέλουμε να χτίσουμε πάνω στην πολύ ισχυρή εταιρική σχέση που οι δύο χώρες μας έχουν σφυρηλατήσει εδώ και πολλά χρόνια. Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόσπαστο μέρος όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δημοσίευμα του BBC που επικαλείται πρώην σύμβουλο της κυβέρνησης, αναφέρει ότι η συμφωνία που θα μπορούσε να δει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέφονται στην Ελλάδα είναι «κοντά».
Τα συλλυπητήρια της Μέτσολα στα ελληνικά για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη είπε ότι «φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» για τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων, τα οποία εκλάπησαν από την Αθήνα πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.
«Το καθεστώς των Ελγίνειων Μαρμάρων -γνωστά και ως Γλυπτά του Παρθενώνα- υπήρξε πηγή διπλωματικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.» αναφέρει το BBC. «Η Ελλάδα λέει ότι τα γλυπτά κλάπηκαν, αλλά το Βρετανικό Μουσείο το απορρίπτει και λέει ότι αποκτήθηκαν νόμιμα. Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Μουσείου συνεχίζονται από το 2021» τονίζει κλείνοντας.
«Πολύ προχωρημένες» οι συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – Βουίζει ο αγγλικός Τύπος για πιθανή συμφωνία
Οι συζητήσεις σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου βρίσκονται σε «προχωρημένο στάδιο», σύμφωνα με τον Guardian. Μάλιστα, πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Τζορτζ Όσμπορν, του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, έχουν προχωρήσει προς «μια συμφωνία επί της αρχής» για την επανένωση των αρχαιοτήτων στην Αθήνα.
«Το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς», δήλωσε μια πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις. Προβλέπεται ότι η όποια συμφωνία θα υποστηρίζεται από μια πολιτιστική σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών, με τα γλυπτά να επιστρέφονται στην Αθήνα και να επανενώνονται με άλλα έργα που εκτίθενται σήμερα στις αίθουσες του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης – με αντάλλαγμα έργα τέχνης που θα βρεθούν στο επίκεντρο κυλιόμενων εκθέσεων στο Λονδίνο.
Δεν υπάρχει ιδιωτική συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους του Βρετανικού Μουσείου, απάντησε τη Δευτέρα ο Παύλος Μαρινάκης στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συναντήσεις ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γιώργο Γεραπετρίτη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Από την πλευρά του, το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία περί ανεπίσημων συναντήσεων, με εκπρόσωπό του να αρκείται στο ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για μια συνεργασία συνεχίζονται.
Πηγή κοντά στον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε στους «Financial Times»: «Είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι συμφωνηθεί. Μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη άποψη για το τι πρέπει να συμβεί».
Η εφημερίδα «Independent», επικαλούμενη επίσης πηγή της βρετανικής κυβέρνησης, σημειώνει πως δεν υπάρχουν σχέδια για «αλλαγή της πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών», ωστόσο η «Telegraph» ανέφερε ότι «η κυβέρνηση των Εργατικών ψάχνει πιθανά νομικά κενά που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό».
Τον Σεπτέμβριο, μόλις δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη των Εργατικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι πίστευε ότι μια συμφωνία ήταν «σχετικά κοντά». Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου ξεκίνησαν το 2021.
Περιγράφοντας τις συζητήσεις ως «ειλικρινείς και ανοιχτές» ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε: «Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ως προς το πώς μπορούμε να δομήσουμε τη συνεργασία μας και νομίζω ότι με τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσουμε πραγματικά τη συμφωνία, διότι δεν θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πολιτικής βούλησης».
Τι έγραψε το SKYNEWS
«Η επιστροφή των Γλυπτών έχει συζητηθεί «δύο ή τρεις φορές» φέτος κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συναντήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου και του Τζορτζ Όσμπορν», σύμφωνα με πηγή του Sky News. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει συζητηθεί σε αυτό που χαρακτηρίστηκε στο Sky News ως «ιδιωτικές συναντήσεις». Σύμφωνα με το δημοσίευμα ανώτερη κυβερνητική πηγή είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχαν έως και τρεις «ιδιαίτερες συναντήσεις» με τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου και τον πρόεδρο Τζορτζ Όσμπορν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εφέτος.
Δημοσκόπηση YouGov: Ένας στους δύο Βρετανούς υπέρ της επιστροφής των «Γλυπτών του Παρθενώνα»
Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάσσεται το 53% των ερωτηθέντων σε σημερινή δημοσκόπηση του YouGov σε δείγμα 4.280 Βρετανών. Το 53% των πολιτών που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση του YouGov πιστεύει πως τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα μας. Την ίδια ώρα το 24% τάσσεται υπέρ της παραμονή τους στο Λονδίνο. ενώ το 23% απάντησε δεν ξέρω.
Αξιοσημείωτο όμως είναι πως το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο που φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρει το σχετικό ερώτημα της δημοσκόπησης προσθέτοντας ότι τα αρχαία είναι γνωστά και ως «Ελγίνεια».
Τονίζει πως είναι ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, Ελλάδα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν.
«Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;», ρωτά.
Μενδώνη για τα Γλυπτά Παρθενώνα: Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα για επιστροφή
Για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα πρόσφατα είχε μιλήσει στον ΕΤ και το Eleftherostypos.gr η υπουργός |Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Δείτε τις απαντήσεις τις
Το βρετανικό περιοδικό «The Economist» αναφέρει ότι το 2025 θα είναι έτος εξελίξεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Είστε αισιόδοξη για την ημέρα της επανένωσης των Γλυπτών στην Αθήνα;
Αν δεν ήμουν αισιόδοξη, δεν θα εργαζόμουν με όλες μου τις δυνάμεις και βάσει της εθνικής στρατηγικής που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για αυτό το εθνικό μας και παράλληλα οικουμενικό αίτημα. Το «The Economist», έκδοση με υψηλό κύρος και επιρροή, προβαίνει σε μια εκτίμηση. Προσωπικά, πάντοτε απείχα από προβλέψεις, γιατί δεν υπηρετούν την πολιτική μας. Τυχόν πρόωροι πανηγυρισμοί και η εικοτολογία μπορούν και να βλάψουν. Χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο η αισιοδοξία μου, επιμένω να λέω ότι δουλεύουμε μεθοδικά και συστηματικά, σε όλα τα επίπεδα. Το διεθνές κλίμα, όπως και η θέση της βρετανικής κοινής γνώμης, ευνοεί την Ελλάδα.
Εν όψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Λονδίνο τις επόμενες ημέρες και στον βαθμό που μπορείτε να μας αποκαλύψετε, εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Αθήνα, ποιους μεγάλους θησαυρούς θα μπορούσε να στείλει η Ελλάδα για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο;
Αυτή η συζήτηση είναι και πρόωρη και αλυσιτελής. Οι διοργανώσεις περιοδικών εκθέσεων σε μουσεία του εξωτερικού αποτελούν πάγια και επιτυχημένη πρακτική του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας των ιδεών και των αξιών του ελληνικού πολιτισμού, τηρώντας, προφανώς, απαρέγκλιτα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Σε αυτήν την πεπατημένη θα βαδίσουμε και στην περίπτωση του Βρετανικού Μουσείου. Η βρετανική πλευρά έχει γίνει επανειλημμένα δέκτης της πρόθεσής μας να αναλάβουμε με αυτόν τον τρόπο την «κάλυψη του κενού».
Η υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα των Γλυπτών σημείωσε ότι «χρειάζεται χρόνος» και εξέφρασε την αισιοδοξία της υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «ξεκινώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι όλους μας, όσοι εμπλεκόμεθα σε αυτό το θέμα, δεν θα εργαζόμαστε με αυτή την αφοσίωση, το σύστημα, τη μεθοδικότητα, εάν πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι τα Γλυπτά θα επανέλθουν στο αττικό φως». Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην επιστροφή του θραύσματος Fagan από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, το οποίο ακολούθησε τη μέθοδο της κατάθεσης (deposit) για ένα χρονικό διάστημα και στη συνέχεια έγινε η οριστική του επανένωση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Οπως εξήγησε η κ. Μενδώνη πρόκειται για «καινοτόμα λύση», η οποία μάλιστα υιοθετήθηκε και από την Unesco «ως καλή πρακτική».