Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και σημείωσε ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση σε αυτές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης που διήρκεσε μισή ώρα τέθηκε ακόμη η κοινή πρόκληση του Μεταναστευτικού, στην πρώτη γραμμή της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα ως ευρωπαϊκό σύνορο και ως χώρα πρώτης υποδοχής.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Βρετανός ομόλογός του συζήτησαν ακόμα για τον συντονισμό των δύο χωρών εν όψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διετία 2025-26, αλλά και για τις ευρω-βρετανικές σχέσεις, την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Στάρμερ αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Συζητήθηκε ακόμη το Κυπριακό, όπου ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κ.κ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω εδώ στη Ντάουνινγκ Στριτ, για να οικοδομήσουμε πάνω στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας στον ΟΗΕ, στη νέα σας θέση, ξεκινώντας σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Υπάρχει μεγάλος βαθμός σύμπλευσης, οπότε μπορούμε, πιστεύω, να χτίσουμε πολλά πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη οικοδομήσει, αλλά και για το μέλλον. Σας καλωσορίζω θερμά».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ. Χαίρομαι που είμαι πάλι εδώ, έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε. Διανύουμε πολυτάραχους καιρούς και πραγματικά θέλουμε να χτίσουμε πάνω στην πολύ ισχυρή εταιρική σχέση που οι δύο χώρες μας έχουν σφυρηλατήσει εδώ και πολλά χρόνια. Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόσπαστο μέρος όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε».
ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: Κοντά σε συμφωνία
Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φαινόταν για δεκαετίες μακρινή, το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται να είναι πιο ορατή από ποτέ. Η δυναμική που αναπτύσσεται για το εθνικό μας αίτημα αντικατοπτρίζει όχι μόνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και την αναγνώριση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την επανένωση των Γλυπτών στη γενέθλια γη τους. Το μεγάλο ενδιαφέρον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τα διεθνή μέσα αποτυπώθηκε και στη χθεσινή έντονη παρουσία δημοσιογράφων και ανταποκριτών κατά τη διάρκειά της προγραμματισμένης συνάντησης Μητσοτάκη και Στάρμερ.
Το BBC σε δημοσίευμά του, ακριβώς μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, αναφέρει ότι μια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επιστροφή τους στην Ελλάδα, είναι «κοντά» σύμφωνα με δηλώσεις πρώην συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης. Οπως σημειώνεται στο βρετανικό μέσο, η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Ειρήνη Σταματούδη, δήλωσε ότι «φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μια συμφωνία είναι κοντά», αλλά δεν γνωρίζει αν η συμφωνία αυτή είναι «αρκετά κοντά». Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ελληνική κυβέρνηση που έχει προτείνει μια «πολιτιστική, στρατηγική συνεργασία», η οποία θα περιλαμβάνει και άλλες αρχαιότητες που θα σταλούν στο ΒΜ σε περίπτωση επιστροφής των Γλυπτών.
Αυτήν την προοπτική της εξέλιξης των περιοδικών εκθέσεων στο ΒΜ είχε επιβεβαιώσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου (1/12/2024). «Η βρετανική πλευρά έχει γίνει επανειλημμένα δέκτης της πρόθεσής μας να αναλάβουμε με αυτόν τον τρόπο την “κάλυψη του κενού” είχε απαντήσει μεταξύ άλλων σε σχετική ερώτησή μας η κ. Μενδώνη και επισήμανε ότι «το διεθνές κλίμα, όπως και η θέση της βρετανικής κοινής γνώμης, ευνοούν την Ελλάδα».
Πάντως, η υπουργός χθες στην ΕΡΤ για το θέμα των Γλυπτών σημείωσε ότι «χρειάζεται χρόνος» και εξέφρασε την αισιοδοξία της υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «ξεκινώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι όλους μας, όσοι εμπλεκόμεθα σε αυτό το θέμα, δεν θα εργαζόμαστε με αυτή την αφοσίωση, το σύστημα, τη μεθοδικότητα, εάν πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι τα Γλυπτά θα επανέλθουν στο αττικό φως». Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην επιστροφή του θραύσματος Fagan από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, το οποίο ακολούθησε τη μέθοδο της κατάθεσης (deposit) για ένα χρονικό διάστημα και στη συνέχεια έγινε η οριστική του επανένωση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Οπως εξήγησε η κ. Μενδώνη πρόκειται για «καινοτόμα λύση», η οποία μάλιστα υιοθετήθηκε και από την Unesco «ως καλή πρακτική».
Για συζητήσεις σε «προχωρημένο στάδιο» σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών από το ΒΜ αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα «Gaurdian» σε εκτενές δημοσίευμα πριν από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Μάλιστα, πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, λένε πως οι συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ του ελληνικού ΥΠΕΞ και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, είναι προς «μια συμφωνία επί της αρχής» για την επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα.
Ειδήσεις σήμερα
Η γελοιογραφία της ημέρας από τον Γιάννη Δερμεντζόγλου – Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου