Αλλά αυτό δεν μας φτάνει! Γι’ αυτό και με τροπολογία που ψηφίσαμε στη Βουλή ρίχνουμε στη «μάχη» για τις συντάξεις δύο νέα όπλα: τις «συντάξεις fast track» και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης». Δύο καινούργιους θεσμούς που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων και χαρακτηρίζονται από τρία στοιχεία: τη χρήση της τεχνολογίας, την εμπιστοσύνη στον πολίτη και, τελικά, την ταχύτητα.
Οι «συντάξεις fast track» είναι ένας μόνιμος θεσμός, που ισχύει για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβάλλονται από εδώ και στο εξής. Ο ΕΦΚΑ είναι πλέον υποχρεωμένος να εκδίδει συντάξεις εντός 3 μηνών. Εάν η προθεσμία αυτή δεν τηρείται, τότε η υπηρεσία θα πρέπει να εκδίδει τη σύνταξη στηριζόμενη σε δύο δεδομένα: Πρώτον, το ασφαλιστικό ιστορικό του ασφαλισμένου, όπως είναι καταγεγραμμένο στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» του ΕΦΚΑ. Και, δεύτερον, στα επιπλέον στοιχεία που προσκομίζει ο ίδιος ο ασφαλισμένος για τον χρόνο της ασφάλισής του. Ο έλεγχος δηλαδή θα γίνεται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο-ρεκόρ. Πρόκειται για καινοτομία όχι μόνο για τον φορέα, αλλά και για τη δημόσια διοίκηση συνολικά. Και όλοι οι ειδικοί λένε ότι χάρη στις νέες τεχνολογίες και τις σύντομες προθεσμίες που εισάγουμε, θα μπορέσουμε να βγάζουμε πολύ γρήγορα τις νέες συντάξεις!
Τέλος στην ντροπή των εκκρεμών συντάξεων
Οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» αφορούν στην εξάλειψη του στοκ των συντάξεων που έχει δημιουργηθεί στον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Για τις περιπτώσεις αυτές, η σύνταξη θα εκδίδεται στη βάση των στοιχείων του ασφαλιστικού ιστορικού, όπως βρίσκεται πλέον στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης, που θα γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν. Γι’ αυτό και η διαδικασία εδώ θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο. Για να τελειώσουμε, επιτέλους, με την ντροπή των εκκρεμών συντάξεων!
Τόσο στις «συντάξεις εμπιστοσύνης» όσο και στις «συντάξεις fast track», ο ΕΦΚΑ θα διενεργεί εκ των υστέρων ελέγχους, για να διαπιστώσει εάν τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος είναι σωστά και να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές του ποσού της σύνταξης, αν είναι απαραίτητο. Ενώ σε περίπτωση υποβολής πλαστών στοιχείων, θα επιβάλλονται και οι αντίστοιχες ποινές.
Με αυτές τις δύο καινοτόμες λύσεις, τελειώνουμε με την ντροπή των καθυστερήσεων στις συντάξεις. Και αποδεικνύουμε στην πράξη τον σεβασμό μας στον πολίτη!
Δεν έχουμε, φυσικά, αυταπάτες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι. Εχουμε, ωστόσο, προσπαθήσει μέχρι σήμερα -και με τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς- να διορθώσουμε αδικίες: Με τις προκαταβολές εθνικών συντάξεων, ώστε πριν ακόμα από την έκδοση της σύνταξης δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να μπορούν να καλύπτονται από τον θεσμό. Με τις αυξήσεις που δώσαμε με τον νόμο Βρούτση σε συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης σε πάνω από 225.000 συνταξιούχους. Με τη μείωση σε 9% από 22% του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς έως 10.000 ευρώ. Με τις αυξήσεις στους συνταξιούχους που εργάζονται, καθώς το «πέναλτι παράλληλης εργασίας» μειώθηκε από 60% σε 30%. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες μας.
Εν πάση περιπτώσει, θα υπογραμμίσω κάτι το οποίο υπενθυμίζω συχνά. Η κοινωνική πολιτική δεν είναι απλώς θέμα προθέσεων. Είναι θέμα σωστού μίγματος πολιτικής και αντίστοιχης οργάνωσης. Αυτό ισχύει, φυσικά, τόσο για τις συντάξεις και το ύψος τους όσο και για την απονομή των εκκρεμών συντάξεων. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά με: Την αντίστοιχη αναπτυξιακή πολιτική, που είναι το βάθρο για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα αντέξει στον χρόνο. Την τήρηση μιας σειράς δημοσιονομικών κανόνων που σχετίζονται με το ύψος τους ελλείμματος, αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Και με παρεμβάσεις διοικητικής μορφής, όπως αυτές που κάναμε με τις «συντάξεις fast track» και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης», οι οποίες -καίτοι δεν έχουν δημοσιονομικό βάρος- στην πραγματικότητα βοηθούν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στους συνταξιούχους!