Γράφει ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου με τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εντατικοποιηθούν τα μέτρα πάταξης της αισχροκέρδειας σε βασικά αγαθά. Ενώ μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου, όπου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές ευρωπαϊκές αποφάσεις για τον Μηχανισμό Στήριξης και το πλαφόν στη χονδρική τιμή της ενέργειας, η κυβέρνηση εξετάζει ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης.
Οπως λένε οι εκτιμήσεις κύκλων της ΡΑΕ και του yπ. Ενέργειας τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας δεν ανέρχονται στο αυθαίρετο 1,4 δισ. που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί φιλολαϊκός και πολέμιος των καρτέλ. Κι όπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγων, «μακάρι να είναι 2 δισ. ευρώ, γιατί έτσι το κράτος θα εισέπραττε 1,8 δισ., με το 90% της φορολογίας, και θα είχε έτοιμο ένα νέο και μεγαλύτερο πακέτο στήριξης απ’ αυτό που ανακοινώθηκε» πριν από λίγες μέρες. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι από τη φορολόγηση των κερδών θα προκύψουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν στην κοινωνία.
Αισχροκέρδεια
Σε ό,τι αφορά την αισχροκέρδεια, πέραν των μεγάλων προστίμων που ήδη επιβάλλονται (όπως το πρόστιμο των 642.000 ευρώ στα Lidl), η προσοχή της κυβέρνησης είναι να μην αναπτυχθούν φαινόμενα μαύρης αγοράς. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν εταιρίες οι οποίες έχουν στοκάρει μεγάλες ποσότητες τροφίμων (αγορασμένα σε χαμηλότερες τιμές) και συμμετέχουν στη δημιουργία τεχνητής έλλειψης με στόχο τη σημαντική άνοδο των τιμών, αλλά και την παράλληλη λειτουργία μια αγοράς που μοιάζει πολύ με τη μαύρη αγορά. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι αυριανές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένονται ενδιαφέρουσες.
Ο Κ. Μητσοτάκης παραμένει μεταξύ εκείνων των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι πιέζουν για πιο άμεσα και ριζικά μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, παραμένοντας στη γραμμή του ρεαλισμού, ότι το μέγεθος του προβλήματος αντιμετωπίζεται μόνο με «ευρωπαϊκή απάντηση». Η κοινή αγορά ενέργειας από την Ε.Ε. -στο μοντέλο της κοινής αγοράς εμβολίων κατά την πανδημία- δρομολογείται ήδη μετά την προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Αλλά δεν είναι παρά το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση της «ευρωπαϊκής απάντησης». Οπως και με την πανδημία η Ε.Ε. χρειάστηκε χρόνο μέχρι να αποφασίσει τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι και τώρα η Ευρώπη φαίνεται πως χρειάζεται τον χρόνο της.
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
Στο μεταξύ η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα γνωρίζοντας ότι λόγω της παγκόσμιας πληθωριστικής έκρηξης, θα υπάρξουν και στην Ελλάδα, όπως και σε όλη των Ευρώπη, επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος για το 2022 θα είναι χαμηλότερος απ’ ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί. Στο πλαίσιο αυτό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι «εφεδρείες» που κρατά, προκειμένου ανάλογα με τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του, να υπάρχει η δυνατότητα νέων στοχευμένων ενισχύσεων στα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις.
Δημοσκοπήσεις
Βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης παραμένει κυρίως η ακρίβεια. Αυτό καταγράφεται εκτός από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και από τις κυλιόμενες έρευνες που γίνονται. Οι πολίτες παρότι δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, καταλήγουν στο «ναι, όμως εγώ πληρώνω». Ετσι ερμηνεύεται και η σχετική φθορά της κυβέρνησης. Ωστόσο αυτό που καταγράφεται είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία όσων αποστασιοποιούνται από την κυβέρνηση δεν πάνε σε κάποιο άλλο κόμμα. Δεν πάνε ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ -η διαφορά παραμένει πολύ μεγάλη- αλλά ούτε στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο δείχνει τάσεις σταθεροποίησης ή και μικρής κάμψης μετά τη σημαντική άνοδο που σημείωσε με την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη. Μετακινούνται στους αναποφάσιστους παραμένοντας εν δυνάμει προνομιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ.
ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ… ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
Το κυβερνητικό επιτελείο σταθμίζει επίσης την αντίδραση της κοινής γνώμης για τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, σε σχέση με το αυξημένο -συγκριτικά με άλλες χώρες-ποσοστό «φιλορώσων» που υπάρχουν στη χώρα. Πρόκειται, όπως εκτιμάται, για ένα εντελώς ετερόκλητο άθροισμα, μέρος του οποίου είναι και εκλογικά κοινά τα οποία παραδοσιακά ψηφίζουν Ν.Δ., κυρίως λόγω της Ορθοδοξίας, αλλά και της γενικότερης -αλλά μη επιβεβαιωμένης στην πράξη- αίσθησης ότι η Ρωσία είναι φιλική χώρα. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας θεωρεί σωστή τη στάση της κυβέρνησης στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η Ελλάδα έπρεπε να αρκεστεί στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και να μη στείλει όπλα. Βέβαια λίγοι εξ αυτών δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι σε περίπτωση π.χ. που η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με μια έξαρση του τουρκικού αναθεωρητισμού, δεν μπορούμε -κατ’ αντιστοιχία της «σταφίδας» του κ. Αραχωβίτη- να αρκεστούμε σε «μοτσαρέλα» από την Ιταλία και «κρουασάν» από τη Γαλλία. Ωστόσο η κυβέρνηση, χωρίς να αλλάζει τη θέση αρχής, αλλά και της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, δείχνει πως δεν θέλει να ρίξει τις γέφυρες ούτε με τη Ρωσία ούτε με μερίδα των καθ’ ημάς υποστηρικτών της.
Πρόωρο τέλος φαίνεται πως παίρνουν -για το άμεσο μέλλον- και τα σενάρια περί ανασχηματισμού, τα οποία συνήθως ακολουθούν το τέλος των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών. Από τη στιγμή που μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες πολέμου δεν τίθεται θέμα αλλαγής π.χ. του υπ. Εξωτερικών ή του υπ. Αμυνας ή του υπ. Οικονομικών, για τι ανασχηματισμό μιλάμε, έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Προσθέτοντας πως μπορεί να αλλάξει η υπ. Παιδείας η οποία φέρνει ένα πολύ σημαντικό μεταρρυθμιστικό νόμο για την εκπαίδευση ή ο ακόμα ο «νέος» υπ. Προστασίας του Πολίτη, που έχει να επιδείξει έργο, ή ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από μερικές εβδομάδες; Αντιθέτως μπαίνοντας στην τελική ευθεία των εκλογών του 2023 από το τέλος της τουριστικής σεζόν, θεωρείται πιθανόν να υπάρξει ένα «φρεσκάρισμα» της κυβέρνησης και κυρίως να υπάρξει εκλογική διάταξη, εν όψει δυο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, οι οποίες θα γίνουν σε συνθήκες πολιτικής πόλωσης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr