Η ιστορία αφορά στις πολύμηνες κινητοποιήσεις της περιόδου 2013-2014 ενάντια στις διατάξεις του ν. 3986/2011 και τις συνέπειες στις δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές που καλούνταν να πληρώσουν οι μηχανικοί. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι η διατάραξη συνεδριάσεων, η παράνομη βία και η διατάραξη ειρήνης στην υπηρεσία. Μάλιστα, τα δύο πρώτα αδικήματα υποπίπτουν στο νέο νόμο για την υφ’ όρον παραγραφή, με αποτέλεσμα να κληθούν να αντιμετωπίσουν μόνο το τελευταίο αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
Ο υπουργός εμφανίστηκε ο ίδιος στο δικαστήριο και κάθισε κανονικά στο εδώλιο με τους συναδέλφους του, ζητώντας να δικαστεί. «Ο κ. Σπίρτζης είναι βουλευτής και πρέπει να γίνει άρση ασυλίας. Εχει ζητήσει να γίνει άρση ασυλίας του γιατί θέλει να δικαστεί αλλά πρέπει να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή», ανέφερε ο δικηγόρος του. Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας με την πρότασή του συμφώνησε ως προς τη διαδικασία, λέγοντας ότι «προκύπτει ότι για την άσκηση δίωξης σε πρόσωπο που είναι βουλευτής απαιτείται άδεια από τη Βουλή».
Ακολούθως το δικαστήριο διέταξε διαχωρισμό της υπόθεσης ως προς το σκέλος που αφορά τον Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες και τη «μεταφορά» της δικογραφίας στη Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Αν και η έδρα πρότεινε τη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης για τους άλλους επτά (Δημήτρης Πετρόπουλος, Αντώνης Μαούνης, Πέτυ Πέρκα, Αντώνης Πρωτονοτάριος, Σπύρος Κοντομάρης, Θανάσης Μπούμης, Ιωάννης Πάνου), αναγκάστηκε να αναβάλει για κρείσσονες, δηλαδή εξαιτίας της απουσίας του βασικού μάρτυρα κατηγορίας. «Ο κ. Στελλιανάκης αισθάνθηκε δυσφορία. Εισήχθη στο Ιπποκράτειο. Του βρήκαν πίεση υψηλή και έχει κάνει εισαγωγή στην Πρώτη Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου», ανέφερε ο δικηγόρος του. Τελικά, η υπόθεση πήρε αναβολή για τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ αναμένεται η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή προκειμένου να ζητηθεί η άρση ασυλίας του Χρήστου Σπίρτζη. Σημειώνεται ότι στη δικαστική αίθουσα είχαν προσέλθει δεκάδες μηχανικοί προκειμένου να συμπαρασταθούν στα 8 μέλη του ΤΕΕ.
Η αρχή στην ιστορία έγινε με μια καταγγελία στις 19 Μαρτίου του 2014 στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας. Ακολούθησε παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών προς την Κρατική Ασφάλεια για άσκηση παράνομης βίας, που συνοδεύτηκε από αποστολή εγγράφων και βίντεο από τις κινητοποιήσεις των μελών του ΤΕΕ και δεκάδες ένορκες καταθέσεις και προσπάθειες αναγνώρισης συγκεκριμένων ατόμων. Το οπτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε προερχόταν από τα βίντεο που ανέβαζαν συνδικαλιστές στις ιστοσελίδες των φορέων τους.
Αρχικά το αρχηγείο της Αστυνομίας δεν μπορούσε να εντοπίσει συγκεκριμένα άτομα από το CD που απέστειλε τότε ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ, Αντώνης Σελλιανάκης, που δίνοντας συμπληρωματική ένορκη κατάθεση στις 14 Ιανουαρίου του 2015 αναγνώρισε τελικά 8 άτομα από τις κινητοποιήσεις, τα οποία βρέθηκαν τελικά χθες στο εδώλιο.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου