Το στέλεχος του ΔΝΤ , παρουσίασε διάγραμμα στο οποίο φαίνεται ότι η ανεργία την Ελλάδα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα 7,8% μετά από 21 χρόνια δηλαδή το 2038, ενώ στις χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία τα επίπεδα θα επανέρθουν σε 12, 10, και 6 χρόνια αντίστοιχα.
Όπως είπε «η διαρθρωτική ανεργία, ο αποπληθωρισμός και το υψηλό χρέος είναι κληρονομιές της οικονομικής κρίσης» και σχολίασε πως έξι χώρες της ευρωζώνης έχουν χρέος που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ.
Οι κύκλοι της κυβέρνησης που απάντησαν στον κ. Τόμσεν θύμιζαν τις «επιτυχημένες προβλέψεις του παρελθόντος» επικαλούμενες το παράδειγμα του 2012 όταν όπως σημείωναν «και το 2012 είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,1% και είχαμε ύφεση».
Το διάγραμμα με τις προβλέψεις του κ. Τόμσεν για την ανεργία
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Οι εκτιμήσεις του Πολ Τόμσεν όμως, δίνουν μια «πρόγευση» για το τι… περιμένει την Ελλάδα, όταν το Ταμείο δώσει στη δημοσιότητα τις πολυαναμενόμενες εκθέσεις του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για βιωσιμότητα του χρέους. Τα δύο ξεχωριστά κείμενα αναμένεται να συζητηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
Πρόσθεσε δε, πως το κύριο πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι έχει «χτίσει» νομισματική ένωση, όχι όμως και πολιτική ενώ ανέφερε επίσης πως έχει κάνει πολύ πρόοδο και σε μεταρρυθμίσεις, και στην αρχιτεκτονική της και στην τραπεζική ένωση και στο τείχος προστασίας της.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι χρειάζεται διευκολυντική νομισματική πολιτική, αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που έχουν κάποιες χώρες, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, κάποιες δημοσιονομικές δαπάνες στο πρότυπο του σχεδίου του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ και πάνω από όλα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (για να πεισθεί και η Γερμανία για τα παραπάνω), όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης:
Ο Τόμσεν σοκάρει την Ελλάδα: Το 2038 θα γυρίσετε σε επίπεδα προ μνημονίων