Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κινούνται σε τέλεια περιδίνηση και το Μέγαρο Μαξίμου σκιαγραφεί το περίγραμμα των υποχωρήσεων στις οποίες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να βρεθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων, κλείνοντας την αξιολόγηση και σώζοντας το αφήγημα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έστησε στην Ολομέλεια νέο αριστερό success story.
Προκειμένου, δε, να καθησυχάσει τόσο το εσωκομματικό του ακροατήριο όσο και τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου που βλέπουν την… απειλή ψήφισης νέων δυσβάσταχτων μέτρων να ανατέλλει στον ορίζοντα, ο κ. Τσίπρας αναφώνησε «απεταξάμην» σε αυτό το σενάριο, παρά το γεγονός πως Βερολίνο από τη μία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την άλλη ζητούν… θυσίες εδώ και τώρα.
Οχι σε πρόωρες
«Η δεύτερη αξιολόγηση και θα κλείσει και θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, ενώ χαρακτηριστικό ήταν το πολιτικό του άγχος να θέσει, εκ νέου, εκτός πλάνου τη σεναριολογία των πρόωρων εκλογών, η οποία ωστόσο συντηρείται στο προσκήνιο και μέσα από δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών. «Θα μείνετε και πάλι με το διαρκές σας αίτημα για εκλογές να κοιτάτε απογοητευμένοι, όπως γίνεται εδώ κι ένα χρόνο, που κάνετε αντιπολίτευση στον αέρα με καταστροφολογία, κινδυνολογία, ψέματα και προπαγάνδα. Εμείς προχωράμε μπροστά και δεσμευόμαστε ότι κάθε φορά τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα για τη χώρα και την κοινωνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία.
Παράλληλο πρόγραμμα
Σε ένα λόγο που πολλές φορές παρέπεμπε περισσότερο σε αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας έβγαλε από την… ολιτική ναφθαλίνη και το παράλληλο πρόγραμμα της Κουμουνδούρου, στο οποίο και έστησε… άγαλμα πιστής υλοποίησης. «Μιλήσαμε για παράλληλο πρόγραμμα ενάμιση χρόνο πριν, μετά την επανεκλογή μας από τον Σεπτέμβρη του 2015. Και αυτό το παράλληλο πρόγραμμα, βήμα το βήμα, υλοποιείται», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που παρά την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για όλα τα μέτωπα της πραγματικής οικονομίας και της καθημερινότητας μίλησε για επιτεύγματα της κυβέρνησής του στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, χτίζοντας ταυτόχρονα σκηνικό ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
«Στον τομέα της οικονομίας η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη. Η οικονομία γυρίζει σελίδα. Τα έσοδα υπεραποδίδουν. Η ανεργία αποκλιμακώνεται σταθερά. Εχει αποκλιμακωθεί τέσσερις μονάδες από την ημέρα που αναλάβαμε χρέη κυβέρνησης», σημείωσε, παραγνωρίζοντας τεχνηέντως το γεγονός πως για να αποδώσουν τα έσοδα έχει… ματώσει φορολογικά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Ιδιαίτερη αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, παρά το… σφοδρό ράπισμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Δυστυχώς για εσάς και παρά τους πανηγυρισμούς σας και παρά την απόφαση του ΣτΕ, η ίδια η απόφαση ΣτΕ λέει ότι αυτός ο νόμος ισχύει και πρέπει να εφαρμοστεί. Θα προχωρήσει η αδειοδότηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Περί ΔΟΛ
Από το βήμα της Ολομέλειας και εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την υπόθεση του ΔΟΛ και την τοποθέτηση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι χθες προέδρου της «Αυγής», Βασίλη Μουλόπουλου, σε ρόλο κομβικό για την επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του Οργανισμού, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση της συγκυβέρνησης από τη συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό το… ξαναζεσταμένο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου κατά της διαπλοκής βγήκε και πάλι στο προσκήνιο, ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, που πριν από μερικές ημέρες έλεγε, απευθυνόμενος σε συμβασιούχους, πως πράττουν ορθά και δεν διαβάζουν εφημερίδες, τώρα προσπάθησε να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των εργαζομένων στον Τύπο.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να σωθεί ο ΔΟΛ ως «ιστορικό συγκρότημα», ωστόσο ανέφερε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και θα πρέπει να βρεθούν επενδυτές. «Αν βρεθούν επενδυτές να συμβάλουμε στο πλαίσιο του νόμου και σε αυτό που οι τράπεζες μπορούν να συζητήσουν. Ομως επενδυτές δεν υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες δεν προθυμοποιούνται να βοηθήσουν. Οι εργαζόμενοι απαιτούν λύσεις. Ζητούν όσο διαρκεί η εκκαθάριση, που στον ΔΟΛ ξεκινά το επόμενο διάστημα, να υπάρχει δυνατότητα να πληρώνονται, να μην απαξιωθούν οι τίτλοι και να μη χαθεί η εμπορική αξία… Εχουμε διάθεση να βοηθήσουμε… Δεν θα γίνει αυτό κάτω από το τραπέζι με καμία συνδιαλλαγή. Δεν μπορεί όμως να γίνει μόνο για ένα συγκρότημα και αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων. Ολοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημείωσε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου