Αυτό δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση να είναι πάρα πολύ προσεκτική, απαιτείται ένας ελάχιστος και ουσιαστικός συντονισμός μεταξύ υπουργείων, για να υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» επισήμανε ο κ.Κουμουτσάκος.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, τόνισε ότι η όποια λύση «θα πρέπει να λειτουργεί και να αντέχει σε βάθος χρόνου και να αποφύγουμε οποιαδήποτε ρύθμιση μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκές της νέας κατάστασης που θα προκύψει».
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
«Τελικός κριτής θα είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι από την άλλη πλευρά. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει και την εποικοδομητική στάση, που από την πρώτη στιγμή είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την εν εξελίξει διαδικασία», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει θετική δυναμική, όμως υπάρχουν και μεγάλα αγκάθια σε πολύ σοβαρά ζητήματα που εκκρεμούν, όπως το εδαφικό, ο τρόπος διακυβέρνησης, τα ζητήματα ασφαλείας, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».
«Η διαδικασία αυτή δε θα έπρεπε να οδηγηθεί σε ένα δραματικό αδιέξοδο και να μπει ταφόπλακα στην προσπάθεια, αλλά να θεωρηθεί ως ένα αποφασιστικό βήμα στην πορεία προς την επίτευξη λύσης, να είναι αυτό που λέμε στη διπλωματία ανοιχτή τέλους (open ended). Φαίνεται τελικά ότι αυτό θα γίνει» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Υπογράμμισε δε ότι «η Τουρκία οφείλει να καταλάβει, πως για να υπάρξει λύση του Κυπριακού, δε μπορεί να γίνει στην παράλογη βάση ότι σε ευρωπαϊκό έδαφος, σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα, επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις».
«Έχουμε τονίσει ότι και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία, τη λογική τη δική μας, δηλαδή όχι σε παρωχημένες καταστάσεις εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, διότι αν κάτι τέτοιο συμβεί για κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ένα πολύ κακό προηγούμενο για την ίδια την ΕΕ και κυρίως για μικρά κράτη» εξήγησε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ