Ο Γιάννης Μουζάλας συναντήθηκε, χθες το απόγευμα, με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι. [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Ο κ. Μουζάλας τονίζει ότι «με την Ιταλία υπάρχει κοινή αντίληψη σχετικά με το ότι η όποια μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου δεν μπορεί να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα στις χώρες πρώτης εισόδου και ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει ουσιαστική συνέχεια στην υποσχέσεις της σχετικά με την μετεγκατάσταση των μεταναστών».
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο Γιάννης Μουζάλας δηλώνει στην «Il Manifesto»:
«Η συμφωνία αυτή προκάλεσε και κάποια προβλήματα αλλά καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις τραγικές εικόνες που όλοι είδαμε πριν από έναν χρόνο.
Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν ακόμη δυσκολίες και αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, αλλά μην ξεχνάτε τις χιλιάδες αφίξεις, κάθε νύχτα, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, και τους ανθρώπους που έχαναν τη ζωή τους στην θάλασσα.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον διπλό θόλο - Το φθινόπωρο του 2026 το ελληνικό Iron Dome
Μην ξεχνάτε το τραγικό πήγαινε -έλα από την Ειδομένη».
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογραμμίζει πως «αν υπάρξουν άλλες προτάσεις, για νόμιμη είσοδο των μεταναστών στην Ένωση, είναι έτοιμος να τις συζητήσει» και πως πιστεύει ότι «πρέπει να αυξηθεί η νόμιμη μετανάστευση στην Ευρώπη, αλλά, συγχρόνως, να τηρηθεί μια ιδιαίτερα αυστηρή στάση με τους διακινητές».
Ο κ. Μουζάλας δηλώνει, παράλληλα, ότι σε πάνω από το 99% των μεταναστών και προσφύγων παρέχεται όλη η αναγκαία υποστήριξη (με φαγητό, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και ότι προβλήματα σημειώνονται σε τρία νησιά. «Οι κάτοικοι των νησιών, όμως, δεν έχουν γίνει φασίστες», εξηγεί στην ιταλική εφημερίδα, κατανοώντας ότι υπήρξαν πραγματικές δυσκολίες.
Καλεί, όμως, τους δημάρχους που αντιδρούν στην αύξηση των θέσεων διαμονής για τους πρόσφυγες και μετανάστες να αλλάξουν τη στάση τους.
«Η Ευρώπη δεν αντέδρασε με τον πρέποντα χρόνο και τρόπο, και αυτό βοήθησε το λαϊκισμό», λέει ο υπουργός, ο οποίος, τέλος, εκτιμά πως «η λιτότητα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να στραφείς ενάντια στους μετανάστες, διότι είναι δίπλα σου, ενώ δεν μπορείς, για παράδειγμα, να τσακωθείς με τον Σόιμπλε ή τη Μέρκελ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ