Η ΕΕ θα προχωρήσει με τους δασμούς που θα πλήξουν αγαθά αξίας περίπου 21 δισεκατομμυρίων ευρώ (23,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια θα τους αναστείλει αμέσως όταν τεθούν σε εφαρμογή, σύμφωνα με άτομα που είναι γνώστες του θέματος.
Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για μια 90ήμερη παύση πριν τεθεί σε εφαρμογή ένας “αντίστροφος” τελωνειακός δασμός 20% που θα πλήξει σχεδόν όλες τις εξαγωγές της ΕΕ. Ο δασμός αυτός θα είναι τώρα 10%.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι θέλει να δώσει μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
“Λάβαμε υπόψη μας την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ. Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις. Ενόσω οριστικοποιούμε την υιοθέτηση των αντίμετρων της ΕΕ, τα οποία έλαβαν ισχυρή στήριξη από τις χώρες μέλη, θα αναστείλουμε την εφαρμογή τους για 90 ημέρες”, επεσήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτησή της στο Χ.
“Αν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τα αντίμετρά μας θα τεθούν σε ισχύ”, προειδοποίησε η φον ντερ Λάιεν.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 20% στις εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ. Σε μια εντυπωσιακή στροφή, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι θα αναστείλει για 90 ημέρες την εφαρμογή των επιπλέον “ανταποδοτικών” δασμών στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, με εξαίρεση την Κίνα.
Ωστόσο η ανακοίνωση του Ρεπουμπλικάνου δεν αφορά τους δασμούς που έχει ήδη επιβάλει η κυβέρνησή του στις εισαγωγές αυτοκινήτων, αλουμινίου και χάλυβα. Οι χώρες μέλη της ΕΕ ενέκριναν χθες τα πρώτα αντίμετρα στους δασμούς αυτούς.
Εκτός από τους δασμούς 25% στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ, οι ΗΠΑ επιβάρυναν τα αυτοκίνητα και κάποια εξαρτήματα αυτοκινήτων του μπλοκ με δασμό 25%. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει επιπλέον δασμούς σε ξυλεία, ημιαγωγούς και φαρμακευτικά προϊόντα.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δημιουργήθηκε για να «παραπλανήσει» τις ΗΠΑ και ότι το πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών είναι απόδειξη μιας άδικης σχέσης. Ο μέσος δασμός σε βάρος του εμπορίου της ΕΕ ήταν 2,7% το 2023, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Φτιάχνουν κανόνες και κανονισμούς που είναι σχεδιασμένοι για έναν μόνο λόγο: για να μην μπορείς να πουλήσεις το προϊόν σου σε αυτές τις χώρες», είπε ο Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Και δεν θα το αφήσουμε να συμβεί».