Μετά το ναυάγιο των δικοινοτικών συνομιλιών στην Ελβετία, τώρα η Τουρκία, επισείοντας ακόμα περισσότερο τον μπαμπούλα της προσάρτησης των κατεχομένων, πιέζει για να γίνει Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό, χωρίς, όμως, προηγουμένως να έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει τόσο στο εδαφικό, όσο και στο θέμα ασφάλειας -καθεστώτος εγγυήσεων- αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.
Από τη μεριά της, η Αθήνα επιθυμεί να γίνει συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, όπου θα υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το θέμα της ασφάλειας, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία θέλει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν στην Ελβετία, δέχεται να πάει σε πολυμερή διάσκεψη μόνον όταν κλείσουν τα περισσότερα θέματα και οι εκκρεμότητές τους.
Ακόμα, όμως, και στο εδαφικό, όπου Αναστασιάδης και Ακιντζί φαίνεται πως σε σημαντικό βαθμό τα είχαν βρει, η τουρκική πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη ούτε καν να επιστρέψει την περιοχή της Μόρφου. Δηλώνει, βέβαια, πως το συζητάει και αυτό, αλλά εκτιμάται πως μάλλον πρόκειται για διαπραγματευτικό ελιγμό. Ολα δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά θέλει να μεταφέρει πολλά ανοικτά θέματα σε μια Διεθνή Διάσκεψη, όπου θα διασυνδέσει ευθέως το «παζάρι» του εδαφικού με την ασφάλεια, αλλά και την εκ περιτροπής προεδρία.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν
Πρωταρχικός στόχος της Αγκυρας, σε αυτή τη φάση, είναι να εξασφαλίσει δεσμεύσεις για τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης, μέσα από έναν οδικό χάρτη που θα συμφωνηθεί. Για όλα αυτά, όμως, και ειδικά για το θέμα της ασφάλειας, απαραίτητη είναι μια συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, όπου θα ξεκαθαρίσει η Αγκυρα τη στάση της. Να σημειωθεί πως στο θέμα ασφάλειας, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητάει την παραμονή για δέκα έτη των κατοχικών δυνάμεων και στη συνέχεια να γίνει δημοψήφισμα αν θα φύγουν ή όχι. Η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται να συζητά ως «συμβιβασμό» τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών. Η Αθήνα ναι μεν συζητά μεταβατική περίοδο, αλλά πολύ μικρότερης διάρκειας και με την προϋπόθεση αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των στρατευμάτων. Ο ΟΗΕ δεν αποκλείεται να προτείνει μεταβατική περίοδο παραμονής και στο τέλος επαναξιολόγηση της κατάστασης. Κάτι, ωστόσο, που οδηγεί στη μόνιμη παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων.
Αφίξεις στη Λευκωσία
Στο μεταξύ, αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία το νέο κύκλο επαφών του ο απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαρθ Αϊντα. Επίσης, στην Κύπρο αναμένεται ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και τις επόμενες ημέρες, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κοέν. Για το Κυπριακό, ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάγιατ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», είπε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εκλεπτυσμένη προσέγγιση των κύριων αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης που χειρίζονται το θέμα, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Ελληνας πρωθυπουργός αφιέρωσαν πολύ χρόνο στο Κυπριακό (…). Βλέπουμε σαφώς ένα παράθυρο ευκαιρίας, γιατί υπάρχουν δύο ηγέτες στο νησί, οι κ.κ. Ακιντζί και Αναστασιάδης, οι οποίοι είναι δεσμευμένοι στην επίτευξη λύσης. Ηταν πολύ ενθαρρυντικό αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας στη δεύτερη σημαντική συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, καθιστώντας σαφή την αποφασιστικότητά του να υποστηρίξει ρίσκα που μπορεί να πάρει η ελληνοκυπριακή ηγεσία στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου