«Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι παντελώς άκυρο για εμάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και σημείωσε κατηγορηματικά: «Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τριών κρατών και δεν παράγει έννομες συνέπειες».
«Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Εχουμε ψυχραιμία και σχέδιο, έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους. Θα στέκονται δίπλα μας όταν θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ευχαρίστησε δημόσια τον πρόεδρο της Γαλλίας Ε. Μακρόν για τη στήριξή του απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ξεκαθάρισε, αποδίδοντας τον εκνευρισμό της Τουρκίας στη διπλωματική της απομόνωση. Η Τουρκία είναι απομονωμένη και αυτό της προκαλεί νευρικότητα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά και δεν είναι αντικείμενο συμψηφισμού με άλλες πολιτικές», αναφερόμενος στον εκβιασμό της Τουρκίας για αύξηση των προσφυγικών ροών.
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κάτι που προγραμματίζει αυτή τη στιγμή, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, είναι και πρέπει να είναι ανοικτός: «Από την πρώτη στιγμή που συνάντησα τον κ. Ερντογάν, του είπα ότι θέλω να κρατήσω ανοιχτό και το δίαυλο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το πώς θα μειώσουμε, δηλαδή, τη στρατιωτική ένταση, αλλά να κάνουμε και έναν καινούργιο διάλογο διερευνητικών συζητήσεων, επαφών και να μπορέσουμε να δούμε αν υπάρχει κάποιος τρόπος να βρούμε έναν κοινό τόπο στις μεγάλες μας διαφορές ως προς τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών.
Δεν σταματάμε ποτέ να συζητάμε. Δεν συζητάμε, όμως, μόνο και μόνο για τις κάμερες και για τις εντυπώσεις. Εάν υπάρχει σοβαρός λόγος και δυνατότητα να μπορέσουμε να κάνουμε μία πρόοδο στα ζητήματα αυτά, βεβαίως και είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον πρόεδρο Ερντογάν ανά πάσα στιγμή. Αλλά, αυτή τη στιγμή καταλαβαίνετε ότι με το βαθμό κλιμάκωσης που υπάρχει από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι άμεσα κάτι τέτοιο θα ήταν παραγωγικό».
Οσον αφορά στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και πως θα συζητηθούν και θέματα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
«Θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το σχεδιασμό μας εν όψει της επίσκεψής μου στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν, με επίσημες δηλώσεις, τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα που αφορούν στο άκυρο “μνημόνιο” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και προφανώς θεωρώ αυτονόητο ότι αυτή η στήριξη στο επίπεδο αυτό θα επαναληφθεί», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης: «Το πλαίσιο αυτή τη στιγμή των διμερών μας σχέσεων είναι σε ένα εξαιρετικό επίπεδο και ο σκοπός μας είναι να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό και στο επίπεδο της αμυντικής στρατηγικής συνεργασίας, η οποία, όπως γνωρίζετε, αναβαθμίστηκε πρόσφατα. Και στο επίπεδο της συνεργασίας για το πώς μπορούμε να εξοπλίσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποτρεπτική μας ισχύς περνάει μέσα από επενδύσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις μας. Επενδύσεις που δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης συνολικά έμειναν πίσω. Θέλω να θυμίσω ότι και η Ελληνική Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, αλλά και την αναβάθμιση των Mirage, έτσι ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε τα αεροπλάνα μας και να αυξήσουμε στο μέγιστο τις πτητικές τους δυνατότητες.
Αλλά, βέβαια, θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω και στις Ηνωμένες Πολιτείες και με τον ίδιο τον πρόεδρο την οικονομική μας συνεργασία, καθώς αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο επίπεδο των αμερικανικών επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ξανά στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από αμερικανικά κεφάλαια, όχι μόνο από κεφάλαια που επενδύουν στο χρηματιστήριο ή σε ομόλογα, αλλά από κεφάλαια τα οποία θα δημιουργήσουν πολλές καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.
Για την οικονομία, είπε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που βρίσκεται σε ενισχυμένη εποπτεία και «θέλουμε να βγούμε το ταχύτερο δυνατό».
«Οι προβλέψεις για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα έχουν ξεπεραστεί ήδη από τις εξελίξεις. Το έδαφος είναι απολύτως ώριμο να αρχίσει η διαδικασία μείωσής τους», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, έδωσε συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι λυπάται που το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να φύγει από την Ε.Ε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου