Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη πως και άλλες χώρες το κατάφεραν και μπορεί να το πράξει και η χώρα μας, και συμπλήρωσε: «δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τύπου, “αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα”».
«Ένδεκα νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια, με μηδενικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως «οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η Διοίκηση αδράνησε και η κοινωνία ανέχτηκε. Σαν το κάπνισμα να μην αφορά την Υγεία και τον Πολιτισμό μας. Και σαν να αποτελεί μία ανώδυνη λεπτομέρεια».
https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/460086291284654/
Κικίλιας: Χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια» θα γίνει η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου
Με αυστηρότητα, χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια» θα εφαρμοστεί στο εξής ο αντικαπνιστικός νόμος, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου. Γι’ αυτό και νομοθετήσαμε ισχυροποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς εξαιρέσεις και “παραθυράκια”. Στόχος μας είναι η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού. Από όλους τους πολίτες για όλους τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι το εθνικό σχέδιο ενισχύει και θωρακίζει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
Την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω
Την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα
Την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Τον έλεγχο και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού.
«Όλοι μας στο υπουργείο Υγείας εργαστήκαμε και εργαζόμαστε, όχι απλά για ένα εθνικό σχέδιο δράσης, αλλά για έναν εθνικό στόχο υγείας. Με σεβασμό και ευαισθησία για όλους τους πολίτες και ιδιαιτέρως τα παιδιά. Ο πρώτος στόχος για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης είναι να είμαστε όλοι στην ίδια αφετηρία. Με πλήρη ενημέρωση, τόσο για τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις μας.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και δεν αποκλείουμε κανέναν», είπε ο υπουργός Υγείας παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου.
Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στη γραμμή 1142, όπου οι πολίτες θα μπορούν από σήμερα να ενημερωθούν για το τι ισχύει, να λαμβάνουν υποστήριξη για την διακοπή του καπνίσματος, αλλά και να αναφέρουν παραβάσεις του νόμου.
«Δε θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές εναντίον των καπνιστών. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε. Γιατί όλοι μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μας ενώνει. Και αυτό είναι η υγεία», κατάληξε ο υπουργός Υγείας.
Σε λειτουργία το 1142 – Θα προσφέρει και υποστήριξη σε καπνιστές
Λειτουργεί από σήμερα, στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου η τηλεφωνική γραμμή (1142) ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες. Καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.
Ζητώντας βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα στοιχεία σας καταγράφονται και εντός 48 ωρών, Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να σας ενημερώσει και να σας καθοδηγήσει σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειάς σας.
Ταυτόχρονα, στο 1142, μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει και αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γραμμή 1142 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, καπνιστές ή μη, και στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη.
Αυξήσεις-φωτιά στα πρόστιμα για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου
Ακόμη πιο «τσουχτερά» πρόστιμα για τους καπνιστές που παραβιάζουν την αντικαπνιστική νομοθεσία προβλέπονται από την κοινή υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Οι «καμπάνες» για κάπνισμα σε κλειστούς χώρους όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ξεκινούν από τα 100 ευρώ για τον καπνιστή και 500 ευρώ για τον ιδιοκτήτη, και είναι πολύ «βαριές» για κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης άνω των 100 τ.μ και ειδικά άνω των 300 τ.μ. Η χώρα είναι έτοιμη να… σβήσει το τσιγάρο και η επίσημη έναρξη καθολικής εφαρμογής του νόμου είναι αύριο, ημέρα που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θα ανακοινώσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος.
Παράλληλα, οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν επώνυμα παραβιάσεις του νόμου στον τετραψήφιο αριθμό 1142, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας (τηλεόραση Σκάι).
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ που προβλεπόταν με βάση τον νόμο του 2010 για καπνιστή που καπνίζει σε κλειστούς χώρους έγινε πλέον 100 ευρώ. Ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ό,τι έκτασης και εάν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το προβλεπόμενο πρόστιμο ήταν στα 50 ευρώ, ενώ παραμένει η χρηματική ποινή των 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή προϊστάμενο καθενός από τους παραπάνω χώρους, εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ.
Για κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης, καφετέριες, μπαρ άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ, μέχρι την 5η υποτροπή που επιβάλλεται χρηματική ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση αδείας. Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπεύθυνους καταστήματος ξεκινούν από… 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ σε κάθε υποτροπή.
Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα πρόστιμα για κλειστούς και υπαίθριους χώρους που συναθροίζονται ανήλικοι, όπως παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, παιδικές χαρές, χώρους αθλητικών εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών. Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι στα… 200 ευρώ. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους με παρουσία ανηλίκων νομοθετήθηκε από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία δίνει εξέχουσα σημασία στην προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα.
Με την προηγούμενη νομοθεσία προβλέπονταν πρόστιμα για βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς στα 100 ευρώ για κάθε καπνιστή, και στα 50 ευρώ διαμορφώνονταν για κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών.
Στα 1.500 ευρώ είναι το πρόστιμο για τον καπνιστή οδηγό ή επιβαίνοντα Ι.Χ. αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, «όλοι είμαστε στρατευμένοι σε αυτή την προσπάθεια, της μείωσης του καπνίσματος». Ανακοίνωσε ότι λειτουργεί ο τετραψήφιος αριθμός 1142 και πρόσθεσε ότι μπορούν εκεί να γίνονται επώνυμα οι καταγγελίες. Παράλληλα, από την ίδια γραμμή θα μπορεί να ενημερώνεται κάποιος για τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος. «Επίσης, παίρνει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Θα ήθελα να σας πω ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας, προστασίας των παιδιών μας, των παθητικών καπνιστών αλλά και των ίδιων των καπνιστών, που ενδεχομένως θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα. Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει εφαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου και στην Τουρκία ακόμη. Είναι προφανές ότι είναι ώριμος ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία, καπνιστές και μη καπνιστές να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.
Οσον αφορά στο 20% που θα λαμβάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τα πρόστιμα που θα «κόβει» το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μπόνους στους αστυνομικούς, αλλά για ενός είδους βοήθεια στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να αγοραστούν αλεξίσφαιρα, κράνη και να συντηρηθούν οι μηχανές.
Παράλληλα με όσα ανέφερε στη συνέντευξή του ο κ. Κικίλιας, μεταξύ των οποίων και τις μηδενικές αυξήσεις σε χιλιάδες φάρμακα, μια ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από την Ολομέλεια της Βουλής, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται από το υπουργείο Υγείας νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία. «Το νομοσχέδιο αυτό θα ρυθμίζει θέματα πρόληψης, screening και υγείας και υγιεινής σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθυσμό της χώρας που απουσιάζουν πολλές φορές και από τον δημόσιο λόγο, αλλά και σε σχέση με τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με δήμους και Περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα αιχμής».