Ένα άρθρο υποστηρίζει ότι οι μέρες του χαρτονομίσματος είναι μετρημένες, ότι θα αποσυρθεί τον Απρίλιο και ότι δεν υπάρχει επιστροφή. Το άρθρο έχει πλέον αφαιρεθεί, όχι όμως πριν προκαλέσει πανικό για το ενδεχόμενο το μέτρο αυτό να επηρεάσει αρνητικά τις τσέπες χιλιάδων πολιτών.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς: η Τράπεζα της Ισπανίας (Banco de España) επιβεβαίωσε ότι δεν διέταξε την απόσυρση κανενός τραπεζογραμματίου, ότι όλα τα τραπεζογραμμάτια μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται κανονικά και ότι κανένα δεν θα χάσει την αξία του.
Η τράπεζα εξήγησε πού μπορεί να προέκυψε η σύγχυση: στο πλαίσιο των καθημερινών δραστηριοτήτων της, ελέγχει συστηματικά τη γνησιότητα και την κατάσταση των τραπεζογραμματίων που επιστρέφονται από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα που δεν είναι σε καλή κατάσταση αποσύρονται, καταστρέφονται και αντικαθίστανται με νέα, ενώ τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα που είναι σε καλή κατάσταση τίθενται εκ νέου σε κυκλοφορία.
Η Banco de España ανέφερε ότι αυτό γίνεται με όλες τις ονομαστικές αξίες, όχι μόνο με τα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, και τόνισε ότι ακόμη και αν ένα τραπεζογραμμάτιο έχει υποστεί ζημιά, δεν χάνει την αξία του και μπορεί να ανταλλαγεί με νέο. “Ένας από τους λόγους για τους οποίους προσπαθούμε να διατηρούμε τα χαρτονομίσματα σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση είναι για να μπορούν να ελέγχονται εύκολα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους”, ανέφερε η τράπεζα. “Παρόλο που τα τραπεζογραμμάτια κατασκευάζονται για να εξασφαλίζεται η ανθεκτικότητά τους, τα περισσότερα από αυτά αλλοιώνονται ως αποτέλεσμα της τακτικής χρήσης με την πάροδο του χρόνου”.
Το EuroVerify επικοινώνησε με την Banco de España για περαιτέρω σχόλια, αλλά η τράπεζα παρέπεμψε στην επίσημη ανακοίνωσή της.
Στην πραγματικότητα, άλλα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν δημοσιεύματα που έκαναν αυτή τη διάκριση: ότι θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία μόνο ορισμένα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, αντί για πλήρη απαγόρευση, και εξηγούν πώς μπορεί να γίνει ανταλλαγή για τα παλιά ή κατεστραμμένα χαρτονομίσματα.
Παρόμοιοι ψευδείς ισχυρισμοί κυκλοφόρησαν και στην Ιταλία, συγκεκριμένα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα απαγορεύσει τα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ τον Απρίλιο στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ωστόσο, οι Ιταλοί ελεγκτές έχουν ήδη διαψεύσει αυτές τις φήμες, δηλώνοντας ότι ούτε η ΕΚΤ ούτε η Τράπεζα της Ιταλίας έχουν λάβει οποιαδήποτε τέτοια απόφαση.
Η ΕΚΤ δήλωσε στο EuroVerify: “Ούτε η Banco de España ούτε οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ έχει διατάξει την απόσυρση τραπεζογραμματίων ή κερμάτων. Όλα τα τραπεζογραμμάτια ευρώ διατηρούν την αξία τους και παραμένουν σε κυκλοφορία”.
Οι φήμες για την απόσυρση των τραπεζογραμματίων αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης παραπληροφόρησης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να καταργήσουν τα μετρητά και να τα αντικαταστήσουν με ένα ψηφιακό ευρώ.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα έδινε στις αρχές τον έλεγχο των χρημάτων των πολιτών, επιτρέποντάς τους να μπλοκάρουν τις συναλλαγές και να ελέγχουν τις δαπάνες.
Ωστόσο, η ΕΚΤ και άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες έχουν επαναλάβει ότι οποιοδήποτε ψηφιακό νόμισμα θα συμπληρώνει τα μετρητά και δεν θα τα αντικαθιστά.
Γιατί η αντικατάσταση των τραπεζογραμματίων είναι ρουτίνα και βελτιώνει την οικονομική ασφάλεια
Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο EuroVerify ότι είναι απολύτως φυσιολογικό για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποσύρουν και να καταστρέφουν τα παλιά ή κατεστραμμένα τραπεζογραμμάτια για να αποτρέψουν εγκληματικές δραστηριότητες.
“Οι τακτικές ενημερώσεις των τραπεζογραμματίων και των μέτρων ασφαλείας τους είναι κοινή πρακτική σε όλες τις κεντρικές τράπεζες”, δήλωσε ο Rainer Böhme, καθηγητής ασφάλειας και ιδιωτικότητας στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. “Στο Ευρωσύστημα, τα παλαιά τραπεζογραμμάτια εξακολουθούν να είναι έγκυρα μέσα πληρωμής. Δεν υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης των χρημάτων που είναι κρυμμένα κάτω από το στρώμα”.
“Απ’ όσο γνωρίζω, όλες οι εμπορικές τράπεζες το κάνουν αυτό πριν από την επαναφόρτιση των ΑΤΜ”, πρόσθεσε. “Το ποιες ονομαστικές αξίες αντικαθίστανται με μεγαλύτερη προτεραιότητα εξαρτάται από τις παρατηρούμενες τάσεις στις παραχαράξεις”.
Ο λόγος για τον οποίο τα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ τείνουν να είναι πιο επιρρεπή σε χειραγώγηση είναι ότι είναι ευκολότερο για τους εγκληματίες να τα χειριστούν σε μεγάλες ποσότητες, σύμφωνα με τον Michael Levi, καθηγητή εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
“Προφανώς, όσο μεγαλύτερη είναι η ονομαστική αξία, τόσο πιο εύκολο είναι για τους εγκληματίες να τα αποθηκεύουν, επειδή καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και βάρος για την αξία τους, αν και θα πρέπει να ανταλλάσσουν χαρτονομίσματα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας με 50άρια, καθώς δεν τείνουν να τα έχουν πολλοί αγοραστές ναρκωτικών”, εξήγησε.
“Σε ορισμένες δικαιοδοσίες, τα χαρτονομίσματα άνω των 50 ευρώ μπορεί να φαίνονται ύποπτα και δύσκολα ανταλλάσσονται”, συνέχισε. “Ίσως τα κατεστραμμένα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ είναι πιο δύσκολο να επαληθευτούν ως γνήσια και πιο δύσκολο να αναλυθούν από τα αυτόματα μηχανήματα, ή μπορεί να φθείρονται πιο εύκολα λόγω του τρόπου ζωής των εγκληματιών του δρόμου”.
Πηγή: euronews
Ειδήσεις Σήμερα
- Η Schneider Electric πραγματοποιεί μία ακόμη μεγάλη επένδυση αξίας 44 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουγγαρία
- Ζαχαράκη: Δίνουμε επιλογές και περισσότερες ευκαιρίες μέσα στη δημόσια εκπαίδευση
- Skoda Elroq: Το ηλεκτρικό SUV που καίει καρδιές με τον σχεδιασμό του!
- Ολυμπία Οδός: Παρουσίαση της περιβαλλοντικής στρατηγικής στην Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου