Η ήττα βαραίνει προσωπικά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά που ήταν εμπνευστής του συγκεκριμένου νόμου.
Η Κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει τις τηλεοπτικές άδειες και για να κάνει πολιτική, αφού είχε ανακοινώσει ότι τα χρήματα που έδωσαν οι νέοι καναλάρχες θα μοιράζονταν σε ευπαθείς ομάδες. Ο νόμος Παππά, ωστόσο, αποδείχθηκε σαθρός και κατέπεσε από το ΣτΕ.
Στην Κυβέρνηση προσπαθούν να διαχειριστούν την όλη κατάσταση και είναι σίγουρο ότι δεν περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη την ώρα που από μέρα σε μέρα αναμένεται ο ανασχηματισμός.
Οι αλλαγές που εξετάζει ο πρωθυπουργός είναι σαρωτικές και σε ορισμένους τομείς έχουν και δομικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα θα περιοριστούν δραστικά οι αναπληρωτές υπουργοί. Επιπλέον παραμένει στο τραπέζι η απόσπαση της αρμοδιότητας των επενδύσεων από το Οικονομίας και Ανάπτυξης, ώστε να δοθεί ως χωριστό χαρτοφυλάκιο στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος, πάντως, δεν φεύγει από το Μαξίμου και διατηρεί σαφώς και τις σημερινές του αρμοδιότητες.
Περισσότεροι από δέκα υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Είτε γιατί φοβούνται την οριστική έξοδό τους από το σχήμα, είτε γιατί κινδυνεύουν με μετακίνηση σε άλλο, υποδεέστερο πόστο
Ο Θόδωρος Δρίτσας, όπως όλα δείχνουν φεύγει από το Ναυτιλίας με τις πιθανότητες να αξιοποιηθεί αλλού να είναι περιορισμένες εξαιρετικά.
Άλλος υπουργός που βαδίζει προς μετακίνηση σε χαμηλότερης στάθμης πόστο είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που θεωρείται ότι είναι δύσκολο έως απίθανο να διατηρήσει το πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Ο ανασχηματισμός σχεδιάζεται, πάντως, με τον Πάνο Σκουρλέτη παρόντα καθώς από την χθεσινή συνάντηση των δύο προκύπτει ότι δεν αποκλείεται η παραμονή του υπουργού στο υπό διαμόρφωση νέο υπουργικό συμβούλιο είτε με τον ίδιο, είτε με διαφορετικό ρόλο.
Μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν φαινόταν πιθανό να βρεθεί εκτός σχήματος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Τα τελευταία 24ωρα δεν αποκλείεται όμως και αυτό, ειδικά εάν υπάρξουν δομικές παρεμβάσεις στον τομέα του.
Ξεχωριστή κατηγορία είναι οι δύο συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ από την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκος Τόσκας. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει καταφέρει να συγκρουστεί σχεδόν με τους πάντες στην κυβέρνηση και κυρίως με συνεργάτες του στο υπουργείο (Ν. Ξυδάκη και Γ. Τσίπρα), αλλά και να προκαλέσει δυσφορία στο Μαξίμου με σειρά ενεργειών και συμπεριφορών του. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η απομάκρυνσή του, αλλά πάντως εξετάζεται και αυτό το σενάριο. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι επίσης στο μεταίχμιο, με σχεδόν σύσσωμο τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ή να ελπίζει στην αντικατάστασή του. Ούτε εδώ όμως ο κ. Τσίπρας έχει λάβει οριστική απόφαση.
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Θεανώ Φωτίου, για τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει σενάρια απομάκρυνσής τους.
Κοντά στην έξοδο βρίσκεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Το δίδυμο που έχει συνθέσει με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο υπουργείο δεν έχει πείσει το Μαξίμου.
Αβέβαιη θεωρείται η τύχη δύο αναπληρωτών υπουργών: Του Δημήτρη Βίτσα και του Γιάννη Μουζάλα.
Με τις πιθανότητες εναντίον τους «παίζουν» η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι είναι ήδη εκτός πλάνων του πρωθυπουργού. Το ίδιον εκτιμάται και για τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για να πάρει άλλος από τους Οικολόγους Πράσινους τη θέση του στο κυβερνητικό σχήμα.
Αλλά και η Όλγα Γεροβασίλη είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει κυβερνητική εκπρόσωπος και μάλλον θα αναλάβει παραγωγικό υπουργείο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνιστεί η πρόθεση του πρωθυπουργού.