Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι οι εταίροι μας πρέπει ν’αντιληφθούν ότι έχουν και εκείνοι υποχρεώσεις για την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας και για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος.
«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε Εταίρους οι οποίοι λειτουργούν με σύνδρομα φοβικά απέναντι στους πρόσφυγες. Η αρχή της αλληλεγγύης – ίσως το έχουμε υποτιμήσει αυτό στην Ευρώπη – δεν είναι απλώς και μόνον ένα σύνθημα ή ένα σύμβολο. Είναι μια αρχή η οποία περιγράφεται και θεσπίζεται στις Συνθήκες τις Ευρωπαϊκές και έχει πλήρη νομική ισχύ. Και υπάρχουν και κυρώσεις για εκείνους που την παραβιάζουν».
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης το ρόλο της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σεβασθεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων: «Θέλω να τονίσω ότι στηρίζουμε όλοι στην Ευρώπη, εμείς είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε, το συνταγματικό καθεστώς στην Τουρκία. Δεν υποτιμούμε τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Τουρκία αυτή την στιγμή και ο κ.Ερντογάν, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, και το έχουμε κάνει, την συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία. Αλλά πρέπει και η Τουρκία, ακριβώς επειδή την βλέπουμε σαν έναν σύμμαχο που αντιμετωπίζουμε τα δικά της προβλήματα, να σεβαστεί κι εκείνη τις υποχρεώσεις της. Αυτό το έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και χαίρομαι γιατί ξέρω ότι και εσείς το έχετε καταστήσει σαφές».
Τέλος, συμμερίστηκε την αισιοδοξία η οποία υπάρχει για την λύση του Κυπριακού και επεσήμανε ότι η λύση του Κυπριακού περνάει μέσα από τις Δικοινοτικές Συνομιλίες και πρέπει να σέβεται το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Από την πλευρά του ο κ. Ζαν Μαρκ Ερό χαιρέτισε τις πολύ θαρραλέες προσπάθειες και επιλογές του Ελληνικού λαού, ο οποίος στην μεγάλη του πλειοψηφία επέλεξε να παραμείνει στην Ευρώπη, να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα, κάτι το οποίο προϋποθέτει μεγάλες προσπάθειες.
«Η Γαλλία δεν δίστασε και δεν διστάζει να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας. Βεβαίως παραμένουν πάρα πολλά «εργοτάξια» – να το πω έτσι, αν μου επιτρέπεται ο όρος – τομείς στους οποίους γίνεται δουλειά, όμως η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, ο κ.Ερό τόνισε ότι η Γαλλία αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της, με τα μέσα και την βοήθεια που προσφέρει, να στηρίξει την ελληνική δημόσια διοίκηση. Αλλά, όπως είπε, αναλαμβάνει τις ευθύνες της και σε ό,τι αφορά τα θέματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, πάντοτε στο πλαίσιο του σεβασμού της Συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι «έρχομαι από την Άγκυρα όπου είχα την ευκαιρία να υπενθυμίσω την ισχυρή και σταθερή προσήλωση όλων ημών των Ευρωπαίων στις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, την σταθερή προσήλωση της Ελλάδας, της Γαλλίας, όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είχα την ευκαιρία αυτό να το υπενθυμίσω και στην Τουρκία, η οποία ήταν – όπως γνωρίζετε – θύμα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Και εσείς οι Έλληνες έχετε υποφέρει από την εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας και το γνωρίζετε αυτό καλά. Είχα την ευκαιρία, λοιπόν, να εκφράσω την αλληλεγγύη όλων ημών έναντι της Τουρκίας θυμίζοντας, όμως, τις αξίες του κράτους δικαίου και τις αξίες και αρχές που διέπουν τα κράτη δικαίου και βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης».