Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Washington Post. Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας επιθυμεί να αλλάξει την κατεύθυνση της χώρας» και υπότιτλο «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως ελπίζει να κάνει την Ελλάδα το Success Story της Ευρώπης».
Στον πρόλογο αναφέρεται χαρακτηριστικά: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται προετοιμασμένος να ηγηθεί, όπως ο Kennedy ή ο Bush. Ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν. Ο ανιψιός του είναι δήμαρχος της Αθήνας. Μετά την αποφοίτησή του από το Harvard Business School ο Μητσοτάκης δούλεψε στη McKinsey στο Λονδίνο μετά σε μία επενδυτική εταιρία στην Ελλάδα προτού ξεκινήσει την δική του επενδυτική εταιρία. Τον Ιούλιο, έγινε Πρωθυπουργός της Ελλάδας σε ηλικία 51 ετών. Συμμετέχοντας στην πρώτη του Γενική Συνέλευση στα Ηνωμένα Έθνη αυτή την εβδομάδα, ο Μητσοτάκης συνάντησε την Lally Weymouth από την Washington Post για να συζητήσει τα σχέδια του για τη χώρα.
Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα της συνέντευξης:
Ερ: Γεννηθήκατε σε μια πολιτική οικογένεια. Ο πατέρας σας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν πρωθυπουργός.
Α: Παρόλο που προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια, θεωρώ τον εαυτό μου ένα σχετικά μητυπικό πολιτικό.
Ε: Γιατί;
Α: Πρώτα απ όλα πέρασα πολύ χρόνο στον ιδιωτικό τομέα. Νομίζω ότι προερχόμενος από μια πολιτική οικογένεια δεν ήταν απαραίτητα ένα πλεονέκτημα.
Ε: Θετικά και αρνητικά;
Α: Ήταν θετικό στην αρχή, αλλά μετά την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα [το 2009], όλες οι παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες ήλθαν αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα.
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
Ε: Η κοινή γνώμη τους κατηγόρησε;
Α: Ναι, υπήρξε ένα γενικευμένο αίσθημα κατά των ελίτ. Έπρεπε να εργαστώ πολύ σκληρά για να ξεπεράσω αυτό το στερεότυπο. Είμαι πολύ χαρούμενος που τώρα οι άνθρωποι με αποκαλούν με το μικρό μου όνομα. Φαίνεται να πιστεύουν ότι δεν κάνω αυτή τη δουλειά μόνον επειδή την έκανε και ο πατέρας μου. Ελπίζω επίσης να είμαι πιο επιτυχημένος από τον πατέρα μου.
Ερ.: Θεωρείτε τον εαυτό σας ως έναν μη λαϊκιστή, φιλο-δυτικό, φιλο-ΝΑΤΟϊκό πρωθυπουργό;
Α: Αυτή είναι μια αρκετά λογική περιγραφή. Έχω αγωνιστεί πολύ σκληρά εναντίον του λαϊκισμού κατά τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας. Είμαι πολύ χαρούμενος που τώρα η Ελλάδα έχει μια μετριοπαθή, προσανατολισμένη στο να φέρει αποτελέσματα, μη-λαϊκιστική κυβέρνηση.
Ερ: Ο Πρόεδρος Trump είχε μια αρκετά καλή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βελτιώθηκαν σημαντικά υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.
Α: Ναι, οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικά καλές. Είναι ενδιαφέρον ότι (ο Τσίπρας), ο οποίος ξεκίνησε ως ριζοσπάστης αριστερός, διαμαρτυρόμενος πάντοτε έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία των ΗΠΑ, κατέληξε να είναι ένας πολύ στενός φίλος των ΗΠΑ. Νομίζω όμως ότι είναι καλό.
Ε: Ποια είναι η γνώμη σας για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο θα συναντήσετε αυτήν την εβδομάδα;
Α: Πιστεύω ισχυρά στη διατλαντική σχέση. Πρέπει να εργαστώ με όποιον βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.
Ε: Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως πρωθυπουργού;
Α: Ο πρώτος μου εστιάζεται στην οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε δουλειές. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Πρέπει να φέρουμε πίσω νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης. O σκοπός μου είναι να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης.
Ε: Αυτή είναι μια αρκετά δύσκολη ατζέντα
Α: Ναι, αλλά αυτή είναι η εντολή που ζήτησα και αυτή που έλαβα. Συνέθεσα μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει πολλούς τεχνοκράτες και καταφέραμε να συστρατεύσουμε πολλούς ανθρώπους που ήταν εκτός πολιτικής.
Ερ .: Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας το προηγούμενο έτος ήταν 1,9%.
Α: Όταν όλοι τα πήγαιναν πολύ καλά, εμείς πασχίζαμε. Υπάρχει σαφής ευθύνη γι ‘αυτό. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Ερ: Οι ισολογισμοί των τραπεζών σας είναι οι χειρότεροι στην Ευρώπη – επιβαρυμένοι με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Έχει υπάρξει επίσης πολύ διαφθορά σε αυτόν τον τομέα. Δεν μπορεί να έχεις μια αποτελεσματική οικονομία χωρίς τράπεζες που λειτουργούν σωστά. Πώς σκοπεύετε να τις διορθώσετε;
A: Αυτή τη στιγμή συζητάμε με τις ευρωπαϊκές αρχές και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ελαφρυνθούν μαζικά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω ενός σχετικά περίπλοκου συστήματος τιτλοποίησης. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τις ελαφρύνουμε κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρειαζόμαστε πιστώσεις στην Ελλάδα.
Ε: Είπατε επίσης ότι μειώνετε τους φόρους.
A: Ξεκινήσαμε μειώνοντας τους φόρους ακίνητης περιουσίας και το 2020 θα μειώσουμε τους εταιρικούς φόρους από 29% σε 24%. Οι φόροι επί των μερισμάτων θα μειωθούν από 10% σε 5%. Θα μειώσουμε επίσης τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων, ειδικά για άτομα με χαμηλό εισόδημα.
Ερ: Αλλά ταυτόχρονα χρειάζεστε έσοδα για να λειτουργήσετε την κυβέρνησή σας. Μήπως χρειάζεται να διευρύνετε τη φορολογική βάση;
Α: Ο τρόπος διεύρυνσης της βάσης είναι καταπολεμώντας την φοροδιαφυγή. Χρησιμοποιεί κανείς ηλεκτρονικές συναλλαγές για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συμμορφώνονται με το νόμο. Κυνηγά τη φοροδιαφυγή μικρής κλίμακας η οποία συνήθως λαμβάνει χώρα σε ταβέρνες και καφέ, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να πληρώνουν με πιστωτική κάρτα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα, παρά με μετρητά.
Ε: Δεν υπάρχουν πολλοί πλούσιοι Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους;
Α: Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν. Συνεπώς, κυνηγούμε και τα δύο. Έχουμε τώρα μια ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων, αντίστοιχη του IRS, η οποία καθίσταται αρκετά αποτελεσματική στην καταπολέμηση της μεγάλης και μικρής φοροδιαφυγής.
Ε: Αναφερθήκατε στο brain drain. Πως θα το αναστρέψετε;
Α. Οι άνθρωποι έφυγαν για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν υπήρχαν δουλειές στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Άλλοι έφυγαν γιατί έψαχναν για καλύτερη δουλειά ή γιατί πλήρωναν πάρα πολλά σε φόρους και το διαθέσιμο εισόδημά τους κατέληγε να είναι πολύ μικρό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα αισθάνεσαι ότι δουλεύεις για την κυβέρνηση.
Ε: Αντί να μειωθούν οι φόροι, γιατί δεν ξοδεύετε χρήματα σε υποδομές ή άλλα προγράμματα;
Α: Θα μπορούσε να γίνει αυτό, και πιθανά να κάνουμε και τα δύο, αλλά το ερώτημα είναι: ποιος είναι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής που θα δημιουργήσει ανάπτυξη; Ελπίζουμε ότι η ανάπτυξή μας θα είναι 3% το 2020 και ότι μπορούμε να διατηρήσουμε αυτό το είδος της ανάπτυξης για το προβλέψιμο μέλλον.
Ε: Θα εργασθείτε για να αλλάξετε τον κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος απαιτεί τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία αποτελούν την πρώτη πύλη εισόδου των μεταναστών, να είναι υπεύθυνα για την διαχείρισή τους;
A: Ναι. Έχουμε μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα. Είχαμε 3.000 πρόσφυγες την προηγούμενη εβδομάδα.
Ε: Έρχονται από τη Συρία;
A: Οι περισσότεροι είναι Αφγανοί ή από την υποσαχάρια Αφρική.
Ε: Στάλθηκαν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας;
A: Εάν [αυτός] θέλει να έχει μία ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη, ο καλύτερος τρόπος δεν είναι να απειλεί ότι θα τους στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός δεν είναι ο τρόπος διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη ή με την Ελλάδα για αυτό το θέμα. Μπορούμε να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Χρειάζεται οικονομική βοήθεια. Όντως έχει μεγάλο αριθμό προσφύγων στην Τουρκία. Αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ένα παιχνίδι απειλών και να χρησιμοποιούνται αθώοι άνθρωποι ως μοχλός για να οδηγηθεί σε μία καλύτερη συμφωνία.
Ε: Αυτό κάνει;
Α: Ναι
Ε: Τι πιστεύετε για το σχέδιο του Πρόεδρου Ερντογάν να δημιουργηθεί η επονομαζόμενη «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία όπου θα στείλει εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία;
Α: Ο Erdogan θέλει μία ζώνη ασφαλείας (buffer zone) μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας –μία ζώνη ασφαλείας κατοικημένη από Σουνίτες. Αυτός είναι ο στόχος του. Είναι μάλλον απίθανο, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να συμφωνήσουν σε αυτή τη πρόταση.
Ε: Στο Idlib, 3 εκατομμύρια Σύροι ενδεχομένων σύντομα να αναγκασθούν να διαφύγουν από τα όπλα του Πρόεδρου Ασάντ. Ποιά είναι η λύση;
A: Η λύση είναι να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες στο έδαφός της. Ελπίζουμε, ότι κάποια στιγμή ο πόλεμος θα τελειώσει και αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει ανάγκη να υπάρξει κάποια κατανομή των βαρών. Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το βάρος διαχείρισης αυτού του προβλήματος μόνη της και ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα δεχθούν ούτε έναν πρόσφυγα. Αυτό απλά δεν είναι δίκαιο.
Ε: Πόσους πρόσφυγες έχετε;
A: 70.000
Ε: Οι μετανάστες μπορούσαν να πάνε Βόρεια, αλλά…
Α: Τώρα το βόρειο σύνορο είναι κλειστό.
Ε: Η Τουρκία συνεχίζει να πετάει F-16 πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Α: Οι υπερπτήσεις βέβαια είναι ένα θέμα. Αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου. Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται εδώ και πολύ καιρό. Θα είναι προς το συμφέρον του καθενός να αρχίσουμε να εκτονώνουμε την κατάσταση.
E: Η Τουρκία διεξάγει εξωχώριες γεωτρήσεις στα ύδατα γύρω από την Κύπρο.
Α: Ουσιαστικά κάνουν γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, παραβιάζοντας ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας της Κύπρου. Στέλνουν πλοία υποστήριξης και υπάρχουν τουρκικά πολεμικά στην περιοχή. Total και η Exxon έχουν δικαιώματα έρευνας εντός της κυπριακής οικονομικής ζώνης. Προφανώς θα γίνει ένα παιχνίδι πολιτικού διαγκωνισμού στη θάλασσα. Η Τουρκία έχει συμπεριφερθεί με πολύ επιθετικό τρόπο τον περασμένο χρόνο. Δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, ούτε το δίκαιο της θάλασσας.
Ε: Τι πιστεύετε ότι θέλει ο Πρόεδρος Ερντογάν;
A: Θέλει πρόσβαση στις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Κύπριος Πρόεδρος έχει πει πολύ καθαρά ότι όποιες πηγές βρούμε πρέπει να διαμοιραστούν με δίκαιο τρόπο και ότι όλοι οι Κύπριοι πρέπει να επωφεληθούν –Έλληνες και Τούρκοι. Ο Erdogan επιθυμεί να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε ποσότητα αερίου βρεθεί, τελικά θα διοχετευτεί μέσω της Τουρκίας.
Ε: Ύστερα από τέσσερα χρόνια, στο τέλος της θητείας σας, τι θα θέλατε να λέει ο κόσμος;
Α: Ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική χώρα από την χώρα που κληρονόμησα.