Τσίπρας, Σκουρλέτης, Γεροβασίλη (και στη συνέντευξή της σήμερα στον «Ε.Τ.» της Κυριακής), Τσακαλώτος, Γ. Τσίπρας, Αχτσιόγλου, Παππάς, Φάμελλος, Χαρίτσης, Τζανακόπουλος έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες σε μία προσπάθεια να πείσουν την ελληνική κοινή γνώμη ότι δήθεν η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είχε επιτευχθεί επί των ημερών τους και μάλιστα και για το 2020, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είχε υποσχεθεί προεκλογικά μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων άμεσα και τώρα δήθεν αποποιείται των ευθυνών του, στέλνοντας το θέμα στις καλένδες.
Η πραγματικότητα είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, καθώς αυτό που για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας άπιαστος στόχος, ειδικά μετά την προεκλογική παράσταση στο Ζάππειο όπου η ιδέα παρουσιάστηκε από τον κ. Τσίπρα, επί Μητσοτάκη είναι ένας στόχος που έχει πιθανότητες να υλοποιηθεί.
Μετά τη δήλωση Λαγκάρντ, που άφησε ανοιχτό το παράθυρο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021 και το 2022 και την προχθεσινή δήλωση Ρέγκλινγκ που άνοιξε την… πόρτα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.
Η προοπτική μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί προοπτική… τρόμου για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που επενδύουν πολλά από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης στη δικαίωση του δικού τους έργου, ως βάση αντιπολίτευσης. Και επειδή γνωρίζουν στην Κουμουνδούρου ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σημαίνει δραστική αλλαγή μίγματος στην οικονομική πολιτική και μεγάλο πλεονέκτημα για την κυβέρνηση που θα το επιτύχει, προσπαθούν σήμερα να φτιάξουν το αφήγημα ότι κάνει λάθος ο πρωθυπουργός που δεν ακολουθεί τη δική τους πρόταση για να πείσουν ότι και σε αυτό το θέμα, όπως και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στις φοροαπαλλαγές, στη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων κ.ά., η Ν.Δ. υλοποιεί πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης!
Ξανά στο προσκήνιο η Novartis
Το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί το επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι η δυναμική επιστροφή της υπόθεσης Novartis στην πολιτική ατζέντα.
Οι καταθέσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Αγγελή αλλά και οι απαντήσεις Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη επαναφέρουν την υπόθεση Novartis δυναμικά στο προσκήνιο και το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ οι εξελίξεις τέμνουν οριζόντια και το σύστημα της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επονομαζόμενος ως «Ρασπούτιν» από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε μιλήσει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους έξω από το Μαξίμου, βρίσκεται στο στόχαστρο των καταγγελιών από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ως ο ενορχηστρωτής μίας σκευωρίας. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ευ. Βενιζέλος βάζει και τον Αλέξη Τσίπρα στο επίκεντρο, ως τον ηγέτη που κουνούσε την μπαγκέτα με σκοπό να πλήξει πολιτικά και ηθικά τους πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ η δικογραφία για Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο διαβιβάστηκε στη Βουλή την Παρασκευή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Η πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η υπόθεση Novartis βγαίνει στο προσκήνιο από την κυβέρνηση για να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατά τις πληροφορίες του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει πολλές αρνητικές εκπλήξεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, είναι έκδηλη της αμηχανίας και του προβληματισμού που υπάρχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Υπεύθυνη στάση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη ΔΕΘ ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε «βιομηχανία εξεταστικών» αφήνοντας την πρωτοβουλία στη Βουλή. Η στάση αυτή ερμηνεύθηκε ως βήμα πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση, σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά για τις εξεταστικές επιτροπές σε υποθέσεις όπως η διαχείριση του α’ εξαμήνου του 2015, η καταστροφή της ΔΕΗ, η σκευωρία (όπως συνεχίζουν να αποκαλούν τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής) της Novartis.
Η στάση του πρωθυπουργού εξηγείται ως προσπάθεια να δείξει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα χειριστεί πολιτικά αυτές τις υποθέσεις όπως κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι τις χειρίστηκε, δηλαδή ελέγχοντας τις εξελίξεις για να τις στρέφει όποτε τον βολεύει κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Το Κίνημα Αλλαγής πάντως, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να παραπέμπεται στη Βουλή με απόφαση της Δικαιοσύνης, τάσσεται υπέρ της εξεταστικής για την υπόθεση.
Αμηχανία
Μέχρι στιγμής, η στάση Παπαγγελόπουλου είναι επίσης αμήχανη, παρά το γνωστό απαξιωτικό του ύφος. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσίπρας θα στηρίξει απολύτως και χωρίς καμία αμφιβολία τον πρώην υπουργό του, ξεκινώντας από σήμερα κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ. Είναι ωστόσο γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα στελεχών, ανάμεσά τους και κορυφαία στελέχη, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την πρόθεση Τσίπρα να συνεχίσει να στηρίζει τον Παπαγγελόπουλο.
Οι ιθύνοντες της προηγούμενης περιόδου ωστόσο, είτε βρίσκονταν στη Δικαιοσύνη είτε στην κυβέρνηση, ελέγχονται καθώς δεν έχουν απαντήσει μέχρι τώρα στο ερώτημα γιατί έστρεψαν από την πρώτη στιγμή την έρευνα στο πολιτικό της σκέλος, αγνοώντας το ιατρικό, αφού σε όλο τον κόσμο η έρευνα του ιατρικού σκέλους έφερε τα αποτελέσματα στο σκάνδαλο Novartis το οποίο είναι υπαρκτό και διεθνές.
Γιατί, για παράδειγμα, κλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες από τη Δικαιοσύνη τα στελέχη της Novartis να καταθέσουν, όταν -σύμφωνα με την άποψη έγκυρων νομικών κύκλων- από αυτούς έπρεπε να ξεκινήσει η έρευνα;
Τέλος, οι πληροφορίες λένε ότι σημαντικές αποκαλύψεις αναμένονται και από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Οχι μόνο από αυτόν που αποκαλύφθηκε και είναι πλέον και κατηγορούμενος, αλλά και από τους άλλους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής