«Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να μιλήσουμε για προβοκάτσια, ας μην προδικάζουμε κάτι πριν συμβεί. Δική μας δουλειά είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ασφάλεια των πολιτών», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε υψηλούς τόνους επιτέθηκε στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι στόχο έχουν να καπηλευτούν τις συγκεντρώσεις για να προκληθεί μπάχαλο, να πυροδοτηθεί κλίμα αποσταθεροποίησης, με απώτερο σκοπό να ρίξουν την κυβέρνηση. Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι είναι καθήκον μας η κοινωνία να μην είναι παραπλανημένη, γι’ αυτό και σε κεντρικό επίπεδο από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί η πολιτική ζωή του τόπου σε φορέα τοξικότητας και χυδαιότητας.
Σε καμία περίπτωση, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και για τον λόγο αυτό δεν βάζει απέναντί της όσους θέλουν να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια. «Διαχωρίζουμε τους συγγενείς και τον κόσμο που θα κατέβει στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να εργαλειοποιήσουν αυτές τις εκδηλώσεις, με στόχο να αποκτήσουν πολιτικό σωσίβιο», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.
Στο στόχαστρο, ωστόσο, της αντιπολίτευσης έχουν βρεθεί ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι προκάλεσαν με τις δηλώσεις τους έντονες αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε ότι προσδίδουν πολιτικά κίνητρα στους πολίτες που θα συμμετέχουν στα συλλαλητήρια. «Οταν ακούω ότι έχω κάνει συγκάλυψη προσβάλλομαι, εάν εγώ πάω στο συλλαλητήριο θα φάω ξύλο. Θα με σκοτώσουν», είπε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης με την κυβέρνηση να εγκαλείται για τις δηλώσεις αυτές από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο την κάλεσε να καταδικάσει και το γεγονός ότι ζητούσε από τους Νεοδημοκράτες να απαντούν με οργή στην κριτική που δέχονται.
«Οι τελευταίοι που έχουμε ευθύνη για το κλίμα τοξικότητας είμαστε όσοι ανήκουμε στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ.» ήταν η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος θύμισε ότι τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επιχείρησε μέσω ερωτημάτων, ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα, να συνδέσει τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου με την κυβέρνηση ξεπερνώντας κάθε όριο χυδαιότητας και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε από τη Βουλή σε έναν νεκρό, τον μηχανοδηγό, λέγοντας ότι ήταν εθελοντής στο γραφείο του πρωθυπουργού. «Καλό είναι να μαζεύουμε όσο γίνεται την οργή μας. Ωστόσο αν κάποιος σε κατηγορεί ότι είσαι δολοφόνος είναι δικαιολογημένη. Αλλά οργή δεν σημαίνει βία».
Μιλώντας για οργή, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, το κλίμα τοξικότητας και διχασμού που καλλιεργεί η αντιπολίτευση έχει οδηγήσει ακραίους σε πράξεις βίας που θυμίζουν άλλες εποχές βάζοντας στο στόχαστρο βουλευτές της Ν.Δ. Τελευταίο «θύμα» η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, με κάποιους να βανδαλίζουν το κτίριο όπου στεγάζει το γραφείο της στα Χανιά.
Αυτό που επισημαίνουν, μάλιστα, από την κυβέρνηση είναι ότι, παρότι υπήρξε καταδίκη από κάποια εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μπήκαν αστερίσκοι όπως η φράση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Τέτοιες ενέργειες δεν προσφέρουν τίποτα στο μαζικό, ειρηνικό, λαϊκό κίνημα και ενισχύουν την καταστολή».
«Αυτού του είδους η στάση είναι άλλη μία απόδειξη του τι προσπαθεί να κάνει ένα μέρος του πολιτικού συστήματος, εκμεταλλευόμενο την οργή της κοινωνίας», σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος. Θύμισε, μάλιστα, ότι οι ίδιοι είναι που από τη μία βρίζουν τους αστυνομικούς και, από την άλλη, μπορεί να έχουν και στη φρουρά τους αστυνομικούς και προστρέχουν στην Ελληνική Αστυνομία.