Κ. Νικολουδάκη, γιατί αποφασίσατε να κατέλθετε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Διονύση Γάσπαρου;
Η ενεργή συμμετοχή στα κοινά, είναι υποχρέωση και μονόδρομος για κάθε πολίτη που έχει τη δυνατότητα με τις γνώσεις και τις επαγγελματικές του ικανότητες να προσφέρει ουσιαστική και αποτελεσματική δουλειά για την κοινωνία μας.
Ο Διονύσης Γάσπαρος είναι ένας πολύ έμπειρος και ικανός πολιτικός, που η κοινωνία της Ζακύνθου έχει τιμήσει με την ψήφο της επανειλημμένα, καθώς έχει εκλεγεί 3 φορές Νομάρχης και 1 φορά στη βουλευτική έδρα της Ζακύνθου. Ταυτόχρονα, είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας και ενεργός χειρουργός ιατρός, στην πρώτη γραμμή του ιατρικού λειτουργήματος. Ο συνδυασμός της εμπειρίας του στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και της διαχείρισης με σύγχρονα επαγγελματικά κριτήρια, μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αποδοτικότητα του Δήμου Ζακυνθίων.
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα τρια σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Ζακύνθου και με ποιον τρόπο θα συμβάλλετε στην επίλυση τους;
α) Περιβάλλον και αειφορική ανάπτυξη
Το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας είναι πνεύμονας της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και βασικός παράγοντας στήριξης της τουριστικής δραστηριότητας που στηρίζει οικονομικά όλη την κοινωνία. Η Ζάκυνθος διαθέτει μοναδικής ομορφιάς περιβαλλοντική ποικιλία, τόσο στις ορεινές περιοχές όσο και στις παραθαλάσσιες, αλλά και στις καλλιεργημένες πεδινές περιοχές.
Οι προγραμματιζόμενες εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για το περιβάλλον. Το υψηλό ενδεχόμενο πετρελαϊκού ατυχήματος, θα φέρει ανυπολόγιστες και καταστροφικές ζημιές στη βασική πηγή εισοδήματος και αειφορίας της Ζακύνθου και των Ιονίων Νήσων, που είναι ο Τουρισμός. Εξίσου καταστροφικές θα είναι και οι συνέπειες στο περιβάλλον. Η πετρελαϊκή μόλυνση θα είναι μη αναστρέψιμη για δεκαετίες και θα επιφέρει σοβαρή υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτής και της επόμενης γενιάς.
Οφείλουμε άμεσα να συστρατευούμε και να αντισταθούμε δυναμικά στην προοπτική πετρελαϊκών εξορύξεων στον τόπο μας.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει στενή συνεργασία και να στηριχθούν και να ενισχυθούν οι δομές προστασίας και ανάπτυξης του περιβαλλοντικού μας πλούτου. Τέτοιες είναι, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, η Δασική Υπηρεσία και οι Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Απόστολος Γκλέτσος: Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω καλά, με πίεσε ο χρόνος [βίντεο]
β) Τουρισμός
Ο τουρισμός, παρότι έχει αυξηθεί σημαντικά σε όγκο τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση και ενίσχυση των υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητη η επέκταση της τουριστικής περιόδου με τη συνέργεια συμπληρωματικών θεματικών μορφών τουρισμού που θα προσελκύσουν επισκέπτες καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Τέλος, είναι άμεση η ανάγκη της δημιουργίας μίας νέας ταυτότητας τουρισμού (destination brand) για τη Ζάκυνθο, που θα προβάλλει αποτελεσματικά όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, μέσω ενός επιστημονικού marketing plan.
γ) Ποιότητα Ζωής – Υποδομές
Η πόλη της Ζακύνθου πρέπει να αναβαθμιστεί ως κεντρικός πόλος έλξης του νησιού, για τους επισκέπτες αλλά ακόμη περισσότερο για τους δημότες της Ζακύνθου.
Προτεραιότητα μας είναι η οριστική πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου της πόλης της Ζακύνθου και η διεύρυνση του δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων σε όλο τον αστικό ιστό και όλα τα αστικά κέντρα του νησιού.
Η εξασφάλιση ευρείας προσβασιμότητας για τα άτομα ΑΜΕΑ, ανοικτών δημοτικών χώρων άθλησης και η ίδρυση πιστοποιημένων χώρων για παιδικές χαρές, που σήμερα απουσιάζουν παντελώς, θα αναβάθμιση την ποιότητα της καθημερινής διαβίωσης των πολιτών.
Σε όλο το εύρος του νησιού, προχωρούμε σε επέκταση του δικτύου αποχέτευσης, αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού και εξασφάλιση πόσιμου νερού στη βρύση κάθε πολίτη, αξιοποιώντας τους πλούσιους υδάτινους πόρους του νησιού.
Η διαχείριση των απορριμάτων θα γίνεται στο εξής με ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο. Προτεραιότητα έχει η ολοκλήρωση του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμάτων και η εξυγίανση της διαδικασίας αποκομιδής τους.
Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες της κατάρρευσης μέρους του ορεινού όγκου της περίφημης παραλίας του Ναυαγίου. Μάλιστα υπάρχει κίνδυνος η παραλία να αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον. Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα ο συνδυασμός στον οποίο συμμετέχετε ως υποψήφιος;
Έχουμε επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση που στηρίζεται στην αρχή της αειφορικής ανάπτυξης και τις σύγχρονες πρακτικές αξιοποίησης παρόμοιων αξιοθέατων σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με κάθε νόμιμα εμπλεκόμενο φορέα της περιοχής.
Για το Ναυάγιο προβλέπεται :
α) η εγκατάσταση φυλάκων και ναυαγοσωστών στη θαλάσσια περιοχή, καθώς και συντήρηση και προστασία του ναυπηγήματος και
β) στη χερσαία περιοχή προβλέπεται περίφραξη, δημιουργία υποδομών ασφάλειας, υγιεινής και στάθμευσης και κατασκευή υπερσύγχρονης πλατφόρμας παρακολούθησης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Τέλος, η επιβολή τέλους περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης στους επισκέπτες, θα δημιουργήσει ένα μόνιμο αειφορικό έσοδο για την τοπική κοινωνία, την προστασία του περιβάλλοντος και την τουριστική προβολή της Ζακύνθου διεθνώς.
Κ. Νικολουδάκη, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να σας εμπιστευθούν με την ψήφο τους οι συμπολίτες σας στη Ζάκυνθο;
Σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής μου καριέρας, ως ξενοδόχος και επιχειρηματίας, με διακρίνει η προσήλωση στους στόχους και η αποτελεσματικότητα. Ταυτόχρονα, πάντα υπήρξα κοινωνικά ενεργός και συνέβαλα με πλήθος δράσεων στη στήριξη της περιβαλλοντικής προστασίας του νησιού μου, καθώς και των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Η αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με την κοινωνική ευαισθησία είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που θέλω να προσδώσω με τη συμμετοχή μου στη λειτουργία του Δήμου Ζακύνθου, μετατρέποντάς τον σε έναν Δήμο σύγχρονο, πρωτοπόρο και πρότυπο.
Η επαγγελματική μου πορεία στη Ζάκυνθο έως σήμερα, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή μου στα δημοτικά κοινά ως Προεδρεύων της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Δήμου Ζακύνθου, συνέβαλαν δυναμικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ζακύνθου και τη δημιουργία και στήριξη σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Παράλληλα, αξιοποιήσαμε την τοπική πρωτογενή παραγωγή και πετύχαμε την αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας του νησιού και την προσέλκυση νέων αγορών, όπως αυτή της Κίνας και της Σκανδιναβίας.