Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε και την προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη ξεχωριστά στις εκλογές της 26ης Μαΐου, είπε ότι είναι κρίσιμη, διότι, πλέον, έχουν πέσει οι μάσκες, έχουν φανερωθεί τα προγράμματα και τα σχέδια των πολιτικών δυνάμεων και αν υπάρξει μια αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών ελάφρυνσης και στήριξης των πολλών, αυτή θα δώσει και το έναυσμα στους σκληρούς Ευρωπαίους που καιροφυλακτούν να βάλουν ζητήματα και για τα μέτρα του 2019 και του 2020.
Σημείωσε ότι υπήρξαν ήδη δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης εμμονής στη λιτότητα, δυνάμεις της δεξιάς στην Ευρώπη που καιροφυλακτούν και αν δεν ήταν οι ευρωεκλογές θα είχαν βγει ήδη.
“Δεν βγήκαν για να μην μας δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη”, είπε και τόνισε πως “εάν οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην κάλπη δεν είναι συντριπτικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ , που έρχεται να δώσει αυτές τις ανάσες κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης, τότε θα έχει ευθύνη και ο πολίτης για την επόμενη μέρα”.
“Εάν αποδοκιμαστεί το σχέδιο που κατέθεσα στον ελληνικό λαό αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα άλλο σχέδιο στο συρτάρι του κ. Μητσοτάκη- και δεν είναι τυχαία αυτά που του ξέφυγαν-για να καταργήσει τε μέτρα ελάφρυνσης, λέγοντας ότι έχει και τη λαϊκή στήριξη”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι “δεν θα επέλεγε ποτέ να δώσει 13η σύνταξη στους συνταξιούχους, γιατί έχει την ίδια άποψη που είχαν οι νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, οι οποίοι το πρώτο πράγμα που έκαναν με το που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν να πετσοκόψουν τις συντάξεις, φυσικά με την ανοχή και τη συνδρομή της τότε κυβέρνησης, περίπου κατά 40%. Μην το ξεχνάμε αυτό. Έντεκα διαφορετικές περικοπές συντάξεων είχαμε από το 2010 μέχρι το 2014”.
Σε ερώτηση γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε τα μέτρα ελάφρυνσης ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Τα ψηφίζει αλλά δεν τα πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης. Αναγκάζεται να τα ψηφίσει, διότι αν δεν τα ψήφιζε θα είχε τεράστιο πρόβλημα όχι να φτάσει μέχρι την κάλπη, αλλά να κυκλοφορήσει και μέσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που είναι άνθρωποι και αυτοί, δεν είναι στις ελίτ, όπου αναφέρεται, είναι λαϊκός κόσμος. Ευχήθηκα στη Ν.Δ. να είναι στην αντιπολίτευση και την επόμενη τετραετία για να ψηφίζουν θετικά μέτρα που θα φέρνουμε εμείς”.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι με ευθύνη της Ν.Δ και του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή η ευρωεκλογική αναμέτρηση έχει πάρει χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος της μέρας ο κ. Μητσοτάκης θα πέσει μέσα στην “παγίδα” την οποία έστησε ο ίδιος.
Χαρακτήρισε “αστεία ρελάνς” την τροπολογία της Ν.Δ για τη μη μείωση του αφορολογήτου, λέγοντας πως “είναι σαν να πάω να διαρρήξω μια πόρτα που είναι ανοιχτή” και δήλωσε: “Εγώ θα αποφασίσω πότε θα ψηφιστεί η μη μείωση του αφορολογήτου, όχι ο κ. Μητσοτάκης”.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι “λεηλάτησαν την οικονομία και την κοινωνία και δεν έφεραν πλεόνασμα γιατί είχαν ρεμούλα και διαπλοκή, δεν επικέντρωσαν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και άφησαν ανεξέλεγκτη την αγορά εργασίας και δεν είχαμε μείωση της ανεργίας”.
Όταν ο ίδιος ανέλαβε πρωθυπουργός είπε ότι “δεν υπήρχε σάλιο στα δημόσια ταμεία”, διότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν σχεδιάσει την “αριστερή παρένθεση” και άδειασαν τα αποθεματικά.
Για τον εαυτό του ο κ. Τσίπρας τόνισε: “Κέρδισα κύρος και αξιοπιστία. Ποτέ δεν έγινα το αγαπημένο παιδί των Βρυξελλών. Κατέκτησα σημαντικούς φίλους και στη δεξιά και σημαντικές συμμαχίες στις προοδευτικές δυνάμεις”.
Επανέλαβε ότι επιλογή του είναι η εξάντληση της τετραετίας και σημείωσε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα είναι καθοριστικό για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, γιατί είναι, ούτως ή άλλως, πολύ κοντά.
Σε ερώτηση με ποιες δυνάμεις θα συνεργαστεί για να φτιάξει κυβέρνηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές ο κ. Τσίπρας απάντησε πως με το ισχύον εκλογικό σύστημα το πρώτο κόμμα δεν θα χρειαστεί πολλούς βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας τα περί “νοθείας” στις ευρωεκλογές, που είπε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης είπε πως την εικόνα του ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την έχουν και στο επιτελείο της Ν.Δ. και ψάχνουν να βρουν από τώρα τις αιτίες και τις δικαιολογίες. “¨Ήταν μεγάλη η ανοησία αυτό που έκανε ο κ. Αυγενάκης. Το κατάλαβε ο κ. Μητσοτάκης και τον άδειασε την επόμενη μέρα. Με τους θεσμούς δεν πρέπει να παίζουμε”, παρατήρησε.