Στην τοποθέτηση του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με τις συνεχείς παρεμβάσεις στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε αναγνώριση της προσφοράς του προς την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο εμβαθύνει τη δημοκρατία στο στράτευμα και δήλωσε την ετοιμότητα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να λάβουν υπόψη τις 1.075 ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις -που καταγράφηκαν κατά την ηλεκτρονική διαβούλευση του- ώστε το νομοσχέδιο να λειτουργήσει στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αυριανή τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, στα Ιεροσόλυμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι η συνάντηση είναι εξαιρετικής σημασίας μόνο και μόνο επειδή περνά ένα σοβαρό μήνυμα ότι με τις ευλογίες των ΗΠΑ η τριμερής, ή η τετραμερής, σχέση αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου στα ενεργειακά θέματα. «Oι σχέσεις μεταξύ των κρατών όσο πιο ενεργές, καθορίζουν και τις εν δυνάμει συμμαχίες. Αν υπάρξει κοινό συμφέρον θα υπάρξει και κοινή αντιμετώπιση. Και απ΄ ό,τι φαίνεται υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης.
Όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας μετά τη συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών στις Βρυξέλλες ο Έλληνας ΥΕΘΑ παρατήρησε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση της για μείωση της έντασης και δεν εμπλέκεται στη ρητορική των πολιτικών της γείτονος.
Όσον αφορά στον αλεξιπτωτιστή για τον οποίο διετάχθη απλή διοικητική εξέταση επειδή κατά τη διάρκεια άλματος βιντεοσκοπείτο να τραγουδά το «Μακεδονία Ξακουστή», ο κ. Αποστολάκης διερωτήθηκε γιατί συνεχίζεται ο θόρυβος, ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε έχει απαγορευθεί η ανάκρουση του συγκεκριμένου εμβατηρίου και τόνισε ότι η διενέργεια της εξέτασης αφορά αποκλειστικά τους κανόνες ασφαλείας. «Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο κ. Ρήγας επικεντρώθηκε:
-Στη ρύθμιση για τον καταληκτικό βαθμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας ο οποίος θα είναι του Ανθυπολοχαγού
-Στη ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στα στελέχη εκτός οργανικής θέσης να παραμένουν στο στράτευμα μέχρι το 58ο έτος της ηλικίας τους ώστε να λάβουν πλήρη σύνταξη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα
-Στη ρύθμιση για τη μείωση του ωραρίου εργασίας για τα στελέχη με αναπηρία 50% ή σακχαρώδη διαβήτη
-Στη ρύθμιση για πρώτη φορά της δυνατότητας που παρέχεται στους ανασφάλιστους κάτω από διάφορες αιτίες δικαιούχους να νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία και άλλων μη δικαιούχων υπό προϋποθέσεις. Οι τελευταίοι εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για την νοσοκομειακή κάλυψη όλων των ανασφαλίστων
-Στη ρύθμιση για τη σύσταση γραφείου νομικής υποστήριξης των στελεχών για ενημέρωση τους και για καταγραφή τυχόν αυθαιρεσιών. Στο σημείο αυτό ο κ. Ρήγας ξεκαθάρισε ότι η σύσταση του γραφείου δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη δομή και ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων
-Στη ρύθμιση για τη δυνατότητα που παρέχεται στους σπουδαστές της σχολής Ικάρων και άλλων στρατιωτικών σχολών που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, να αξιοποιηθούν από την υπηρεσία και να μην αποπεμφθούν.
Όσον αφορά στη θητεία κατηγοριών οπλιτών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας:
-Τα αγόρια πολύτεκνης οικογένειας π.χ., με 5 παιδιά θα υπηρετούν 6μηνη θητεία ανεξαρτήτως του αριθμού τους είτε είναι 2 αγόρια και 3 κορίτσια ή αντίστροφα κ.λπ., τα αγόρια θα υπηρετούν 6μηνη θητεία, ανεξαρτήτως Όπλου.
-Τα παιδιά τριτέκνων οικογενειών, κατά το ίδιο πλαίσιο, πλέον όλα τα αγόρια -και όχι μόνο το πρώτο- θα υπηρετούν 9 μήνες στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία και 8 μήνες στο Στρατό ξηράς.
-Ρύθμιση για τους αντιρρησίες συνείδησης για τους οποίους η εναλλακτική θητεία μειώνεται από τους 15 στους 12 μήνες.
-Όσοι ανυπότακτοι επιθυμούν να κλείσουν τις στρατολογικές υποχρεώσεις τους έως το τέλος του 2020 απαλλάσσονται από τα διοικητικά, στρατολογικά και οικονομικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ανυπότακτοι ανέρχονται σε 30.000.
-Ρύθμιση για την επέκταση της νομικής υποστήριξης στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων όσον αφορά σε αδικήματα που φέρεται να διέπραξαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.
-Τέλος ρύθμιση για τη βελτίωση του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, την εξέλιξη στο δικαστικό σώμα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι τα προβλήματα στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων θα επιλυθούν στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής τής κυβέρνησης στο θέμα των προσλήψεων στη βάση των δημοσιονομικών όρων που πρέπει να επιτυγχάνονται μετά την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, δυνατότητα που δεν υπήρχε στο παρελθόν λόγω του Μνημονίου.
Τέλος, σε ερώτηση για το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου δεδομένου του έτους των εκλογών, ο κ. Ρήγας παρατήρησε ότι «όταν λύνεις τα προβλήματα βάζεις ταυτόχρονα και μία ιεράρχηση, καθώς αυτά έχουν και ένα οικονομικό κόστος, κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε πριν όταν είχε να κάνεις με τους όρους του μνημονίου. Τώρα βγήκαμε από το μνημόνιο, επανήλθαμε στις αγορές, μπορούμε να προσφέρουμε και πάλι σε μεγάλες κατηγορίες πολιτών. Εμένα δεν με ενοχλεί η λέξη “παροχολογία” γιατί αφορούν πολλά και ευαίσθητα στρώματα συμπολιτών μας».