Μετά τη διάψευση του κατασκευάσματος του ΑΠΕ ότι οι θεσμοί συμφώνησαν στην ακύρωση της μείωσης των συντάξεων -κάτι που θα αποτελούσε εξαιρετική είδηση, αλλά η διάψευσή της και η αναμονή έφερε διπλή απογοήτευση στους συνταξιούχους και την κοινή γνώμη που αναμένει το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου- ήρθε η διάψευση της κυβερνητικής διαρροής ότι η Moody’s, στην πρώτη αξιολόγηση μετά το τέλος του προγράμματος, θα αναβάθμιζε την ελληνική οικονομία κατά μία βαθμίδα.
Η Moody’s ανακοίνωσε τελικά ότι δεν αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία και η είδηση αυτή γινόταν γνωστή την ώρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε προκαθορισμένες συναντήσεις που διοργάνωσαν η BoFA, η Merrill Lynch και η Morgan Stanley καλούσε Αμερικανούς επενδυτές και εκπροσώπους αμερικανικών funds να επενδύσουν στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας μια ωραιοποιημένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στις προοπτικές της, υπό την ακολουθούμενη πολιτική.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δομήσει ένα προεκλογικό «success story», η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s να μην επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας αύριο Παρασκευή αφενός είχε προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, αφετέρου επιβεβαίωσε το κλίμα του διήμερου roadshow του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και κυρίως τις πληροφορίες που δεν επιβεβαίωνε η ελληνική κυβέρνηση ότι το κλίμα των διεθνών funds απέναντι στην ελληνική αγορά δεν ήταν θετικό.
Οι διαψεύσεις, όμως, δεν αφορούν μόνο την οικονομία. Ενα 24ωρο μετά την άτυπη ενημέρωση του Μαξίμου ότι κατά τη συνάντηση που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Ρ.Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη βελτιώθηκε το κλίμα μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου και μπήκαν οι βάσεις για μια νέα περίοδο συνεργασίας στο προσφυγικό, στην οικονομία, την ασφάλεια κλπ., το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αποκάλυπτε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει τη βοήθεια της Interpol για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Κρίσιμη λεπτομέρεια: Κατά την άτυπη ενημέρωση που υπήρχε από την πλευρά του Μαξίμου για τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, πέραν των διαβεβαιώσεων για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο, δεν υπήρχε καμία αναφορά στο θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες που έρχονταν από την Αγκυρα ανέφεραν ότι ο κ. Ερντογάν είχε θέσει το ζήτημα στον κ. Τσίπρα.
Χθες όμως ήρθε και μια τρίτη διάψευση για την κυβέρνηση, σε ένα μείζον και ευαίσθητο θέμα που έφτασε πλέον στη Βουλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσαν 30 βουλευτές της Ν.Δ.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Μπερτό επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico, ότι κατόπιν αιτήματός της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δίωξης της Απάτης (OLAF) ερευνά από το 2017 καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης των κονδυλίων που προορίζονται για τη σίτιση των μεταναστών. Κυβερνητικές πηγές έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν… ικανοποίηση από το γεγονός ότι η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε -επί λέξει- ότι μέχρι σήμερα η επιτροπή δεν έχει στοιχεία για κακοδιαχείριση των εν λόγω κονδυλίων παρά το ότι γίνονται έλεγχοι ετησίως, δήλωση που… παράφρασε ελαφρώς ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter -την οποία αναπαρήγαγε και ο κ. Παππάς- ανέφερε: «Κομισιόν: δεν έχουν διαπιστωθεί ατασθαλίες στα κονδύλια για τη σίτιση μεταναστών. Ενα ηχηρό φρένο σε όσους μέσα στη χώρα, Ν.Δ. και φιλικά της ΜΜΕ, έσπευσαν να προκαταλάβουν και να δημιουργήσουν παραπλανητικές εντυπώσεις. Ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια!». Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η απάντηση της κ. Μπερτό «κλείνει» το ζήτημα περί κακοδιαχείρισης των κονδυλίων και σημείωναν ότι η έρευνα της OLAF ήταν γνωστή στην κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος ο κ. Καμμένος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας την περασμένη Δευτέρα αναφέρθηκε σε αυτήν, λέγοντας ότι έχει δώσει και στοιχεία.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η κ. Μπερτό δεν είπε ποτέ αυτό που ισχυρίστηκε ο κ. Παπαδημούλης στην ανάρτησή του στο twitter και ισχυρίζεται και η κυβέρνηση, ότι δηλαδή δεν έχουν διαπιστωθεί ατασθαλίες. Και αυτό γιατί αφενός η κ. Μπερτό σημείωσε ότι «η Κομισιόν δεν είναι αρμόδια να διερευνήσει τυχόν κατηγορίες περί παράνομων κερδών από εταιρίες τροφοδοσίας, γι’ αυτό αναφέρει το θέμα στην OLAF» και αφετέρου επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται έρευνα σε εξέλιξη από την OLAF από το 2017.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]