“Θα ήθελα να ξεκινήσω από το κεντρικό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα κ. Γκουτέρες στη Γενική Συνέλευση χθες. Ο κόσμος μας υποφέρει από μια δύσκολη περίπτωση “διαταραχής έλλειψης εμπιστοσύνης”. Αυτό το έχω διαπιστώσει και εγώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης αποδυναμώνει τα κράτη, τα θεσμικά όργανα και το παγκόσμιο σύστημα που βασίζεται σε κανόνες που οικοδομήσαμε μετά από δύο καταστροφικούς παγκοσμίους πολέμους. Αυτό ακριβώς το μήνυμα σε σχέση με την τρομοκρατία επαναλαμβάνω προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ιστορία είναι ο σημαντικότερος δάσκαλός μας και δεν πρέπει ποτέ να την αφήσουμε να επαναληφθεί. Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε και να νικήσουμε την τρομοκρατία χωρίς να υπάρχει εμπιστοσύνη στη συνεργασία μας απέναντι σε μια απειλή που μας επηρεάζει όλους εξ’ ίσου και χωρίς διάκριση.
Τα βήματα που έχουμε ακολουθήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία μιας γνήσιας και αποτελεσματικής Ένωσης Ασφαλείας – και η μεγάλη πρόοδος που έχουμε σημειώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια – αποτελούν παραδείγματα αυτής της οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είμαι πεπεισμένος ότι το Φόρουμ αυτό μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εμείς οι Ευρωπαίοι όχι μόνο πιστεύουμε στη δύναμη των πολυμερών σχέσεων, αλλά αποτελούν και προτεραιότητά μας. Πιστεύουμε στη δύναμη του ΟΗΕ να καταστεί πιο αποτελεσματική η διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας.
Για τον λόγο αυτόν, στηρίζουμε πλήρως τη στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΟΗΕ και αυτού του Φόρουμ, σε μια στιγμή κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενισχύσει τους διαθέσιμες δυνάμεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τον διορισμό του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Βλάντιμιρ Βορόνκοφ
Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το Μαρόκο και την Ολλανδία για τον ηγετικό τους ρόλο σε αυτό το Φόρουμ. Επίσης, χαιρετίζω τη δημιουργία νέων τομέων δραστηριότητας που υιοθετούμε σήμερα: τη διοικητική συνεργασία, την ανίχνευση και απαγόρευση των τρομοκρατικών ταξιδιών, την αντιμετώπιση τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) και, φυσικά, την τρομοκρατία στο διαδίκτυο.
Αυτό είναι απαραίτητο καθώς η τρομοκρατική απειλή συνεχίζει να είναι σημαντική σε πολλές περιοχές του κόσμου. Πολλοί από τους ξένους τρομοκράτες μαχητές της Daesh είναι ελεύθεροι και πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Η απειλή του εγχώριου εξτρεμισμού συνεχίζει να υφίσταται. Στην Ευρώπη, καταλαβαίνουμε ότι αυτή η μάχη είναι και η πιο δύσκολη: η μάχη κατά της ιδεολογίας της τρομοκρατίας.
Η πρόληψη πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειών μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επενδύουμε σημαντικά στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης τόσο εκτός όσο και εντός του διαδικτύου.
Το διαδίκτυο είναι το πιο κρίσιμο πεδίο μάχης. Πριν από δύο χρόνια, πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσουμε το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ και τώρα αναβαθμίστηκε σε ένα Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ. Διότι, όπως είπα, η Daesh νικήθηκε στα εδάφη της αλλά όχι στο διαδίκτυο.
Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, παρουσιάσαμε νομοθεσία για την καταπολέμηση του διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου. Όλες οι διαδικτυακές πλατφόρμες που επηρεάζονται από το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να αναλάβουν δράση για την αφαίρεση του τρομοκρατικού περιεχομένου.
Υπερδιπλασιάσαμε τη χρηματοδότησή μας για σχέδια εκτός των συνόρων μας, από 400 εκατομμύρια ευρώ το 2016 σε 900 εκατομμύρια ευρώ το 2017, για την υποστήριξη χωρών εταίρων.
Διοργανώνουμε ετήσιους Διαλόγους για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας με σημαντικές χώρες στην περιοχή μας, καθώς και με περιφερειακούς οργανισμούς, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα που έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ και αυτό το Φόρουμ.
Όλοι έχουμε πληγεί από τρομοκρατικές επιθέσεις και είμαστε όλοι αντιμετωπίζουμε μαζί αυτή την απειλή, πέρα από θρησκείες, πολιτισμούς και εθνικότητες. Η ιστορία μας διδάσκει ότι η τρομοκρατία μπορεί να ηττηθεί, αλλά απαιτείται γι’ αυτό συλλογική κινητοποίηση.
Στην Ευρώπη, είμαστε επιμελείς μαθητές της ιστορίας. Για τον λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τόσο αυτό το Φόρουμ όσο και τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο του συστήματος του ΟΗΕ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]