Το «μορατόριουμ» Τσίπρα – Καμμένου κρίθηκε μεν επιβεβλημένο, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές, οι επενδυτές και οι εταίροι, αλλά και για να μην κυριαρχήσει η εικόνα μιας κυβέρνησης υπό προθεσμία, αλλά δεν υλοποιείται ούτε καν από τα στελέχη των δύο κυβερνώντων κομμάτων.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο τα προεκλογικά σενάρια ενισχύονται, καθώς η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να λήξει τις συζητήσεις με τους θεσμούς για το θέμα των συντάξεων εγκαίρως όπως επιχείρησε. Το νέο τελεσίγραφο των θεσμών για αποφάσεις στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου δεν διευκολύνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς προσπαθούσε να ληφθούν αποφάσεις πριν από την κατάθεση του Προϋπολογισμού τον Νοέμβριο. Επιπλέον, το πλέον πιθανό ενδεχόμενο, η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή -κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις- μέσα στον Ιανουάριο του 2019, βαραίνει την ατζέντα.
Σε αυτό το κλίμα οι επιθέσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Πάνου Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛ. και η ένταση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων συνεχίζονται αμείωτες, καθιστώντας το πολιτικό τοπίο απολύτως ρευστό.
Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επανέλαβε χθες ότι θα ήταν υπονομευτικό και τρικλοποδιά αν ο κ. Καμμένος, με αφορμή το Σκοπιανό, δημιουργούσε πρόβλημα στην κυβερνητική σταθερότητα. Είπε, μάλιστα, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει ειπωθεί από κυβερνητικό ή κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή «σε μια τέτοια περίπτωση, αν και δύσκολο, θα μπορούσε να επιδιωχθεί μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία», λίγες ώρες πριν ξεσπάσει η μείζονα κρίση στην Ενωση Κεντρώων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, με τον βουλευτή κ. Φωκά να απειλεί με ανεξαρτητοποίηση και τον Βασίλη Λεβέντη να κινδυνεύει να μείνει χωρίς κόμμα στη Βουλή, αν αποχωρήσει άλλος ένας βουλευτής (σ.σ.: εκκρεμές παραμένει το ζήτημα του κ. Σαρίδη, ο οποίος παραιτήθηκε από διευθυντής της Κ.Ο. του κόμματος). Εκτιμήσεις – ανεπίσημες καταγγελίες στελεχών της Ενωσης Κεντρώων αναφέρουν ότι η κρίση στο κόμμα τους είναι τεχνητή και προκαλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου η κυβέρνηση να αποκτήσει εφεδρείες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και ψήφους στήριξης σε περίπτωση που οι ΑΝ.ΕΛ. αποχωρήσουν.
Στο Κάιρο την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποια θέματα θα βρεθούν στο κάδρο των συζητήσεων
Για το θέμα των συντάξεων, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι δεν θα περικοπούν και το τι θα γίνει θα το γνωρίζουμε νωρίτερα από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, ενώ απέκλεισε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον προσεχή Φεβρουάριο, που επανήλθαν στο προσκήνιο.
Από την πλευρά του, ο τέως υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, δήλωσε ότι δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει θέμα κυβερνητικής αστάθειας, ενώ για τον κ. Καμμένο είπε ότι «ψήφισε μια κυβέρνηση της οποίας είναι διακεκριμένο μέλος που στις προγραμματικές δηλώσεις είχε την επίλυση του Μακεδονικού» και πως «δικαιούται να πει την άποψή του με τρόπο που να μη δημιoυργεί μείζονα κρίση κυρίως για την οικονομία αλλά και για την πολιτική», καταλήγοντας: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια πολιτικής αστάθειας στη χώρα μας». Ο κ. Φίλης εκτίμησε και εκείνος με τη σειρά του ότι «υπάρχει πλειοψηφία για να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή», ενώ όσον αφορά το θέμα των συντάξεων είπε ότι «με έντιμο τρόπο δίνει η κυβέρνηση μια μάχη για να μην εφαρμοστεί μια δέσμευση που έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα».
Ωστόσο, ερωτηθείς αν ο ψηφισμένος νόμος για μείωση των συντάξεων θα πρέπει να καταργηθεί, ο κ. Φίλης σχολίασε ότι «νόμος που δεν καταργείται εφαρμόζεται» και σημείωσε ότι «τώρα που θα κατατεθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού αφού δεν έχει καταργηθεί ο νόμος είναι λογικό η κυβέρνηση να δεσμεύεται από τις περικοπές».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]