Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η χώρα θα έχει μία ακόμη «ευκαιρία όπου θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια μετά από μία μεγάλη πολιτική αλλαγή».
«Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα την αξιοποιήσουμε και πώς θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πρώτο εφαλτήριο εισροής κεφαλαίων για να κάνουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το ίδιο το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας μας. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε εκ νέου την προτεραιότητα που αποδίδει και στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στο ασφαλιστικό σύστημα για το δεύτερο πυλώνα. «Προφανώς και θα είναι αφορολόγητος ο κουμπαράς», υπογράμμισε και εξήγησε ότι «δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα», καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσθέσει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά σε συστήματα που παραμένουν στον πρώτο πυλώνα αναδιανεμητικά.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες και την πρώτη συνάντηση με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στο πλαίσιο των επαφών με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση της πρότασης της Ν.Δ. για απόδοση του ΕΝΦΙΑ από το 2021 στους δήμους.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε ότι η Ν.Δ. επιδιώκει ειλικρινή διάλογο και δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν, «σε αντίθεση με την κυβέρνηση που εργαλειοποιεί το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, προσδοκώντας ενδεχομένως σε άλλου είδους πολιτικά οφέλη, όπως στην περίπτωση της αλλαγής του εκλογικού νόμου όπου προχώρησε παρά την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας δήμων, αλλά και περιφερειών».
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε και τη σύσταση ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη της Ν.Δ. και της ΚΕΔΕ με στόχο τη βέλτιστη εξειδίκευση της συγκεκριμένης αλλαγής για την οποία ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, υπογράμμισε ότι αποτελεί θετική βάση από την οποία μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της Ν.Δ. και των δήμων.
Πρωτοβουλία – τομή
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η αλλαγή αυτή συνιστά «τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση του κράτους» και «κάνει πράξη το χρόνιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης να μπορεί να διαχειρίζεται η ίδια τα του οίκου της». Μίλησε μάλιστα για μια «νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία στηρίζεται στη βαθιά του πεποίθηση ότι το αποκεντρωμένο κράτος λειτουργεί καλύτερα από το συγκεντρωτικό κράτος».
Υπογράμμισε εξάλλου ότι αυτή η πρωτοβουλία «ενδυναμώνει την αυτονομία, την ανταποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία», ενώ ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού «θα πρέπει να υπάρχει ένας εξισορροπιστικός μηχανισμός για τους δήμους που τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ υπολείπονται των εσόδων που εισπράττουν σήμερα από τον τακτικό προϋπολογισμό». «Κανένας δήμος δεν θα δει μείωση των εσόδων του σε σχέση με αυτά που λαμβάνει με το σημερινό σύστημα των ΚΑΠ και της κρατικής επιχορήγησης», διαβεβαιώνουν στην Πειραιώς και τονίζουν ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρξει και κανένα πρόβλημα υποχρηματοδότησης αφού «σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία του 2017 οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για τον α’ βαθμό Τ.Α. ανήλθαν σε περίπου 1,6 δισ. και επομένως ακόμη και μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% το ποσό που θα μεταφέρεται στους δήμους υπερκαλύπτει τους ΚΑΠ».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]