Στην συνέντευξη η οποία έγινε στο stand του Ελεύθερου Τύπου στην 83η ΔΕΘ, ο κ. Φάμελλος ο οποίος κατέφθασε μετά την 3ωρη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, τόνισε μεταξύ άλλων πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν χρειάζεται την ψήφο του Πάνου Καμμένου για να περάσει από την Βουλή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχολίασε μεταξύ άλλων τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως το 80% εξ αυτών μπορούν να εφαρμοστούν από το 2019, ενώ μιλώντας για τα επεισόδια στην Θεσσαλονίκη που έπνιξαν την ατμόσφαιρα στην ΔΕΘ, είπε πως “υπάρχει ένα ζήτημα για το πώς μπορούμε να περιφρουρούμε μία τυόσο σημαντική διοργάνωση απέναντι σε περιστατικά βίας”.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Σωκράτη Φάμελλου έχει ως εξής:
Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει ελαφρύνσεις. Κατά πόσο αυτές είναι εφικτές με δεδομένο πως η ελληνική οικονομία μπορεί να βγήκε από το Μνημόνιο, αλλά λογοδοτεί ακόμα στους δανειστές οι οποίοι θα πραγματοποιούν και τακτικούς ελέγχους;
Το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει ακριβώς το μείγμα αυτών των ελαφρύνσεων και των κοινωνικών μέτρων, γιατί δεν μιλάμε μόνο για μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και για κάποιες πολιτικές που θα έχουν δαπάνες από την μεριά του κράτους, έτσι ώστε να είναι ακριβώς στο όριο του μαξιλαριού που έχει το υπερπλεόνασμα. Όπως, μάλιστα, είπε ο πρωθυπουργός, όλα αυτά θα νομοθετηθούν μέσα στο 2018 έτσι ώστε να εφαρμοστούν από 1/1/2019 χωρίς να επηρεάσουν το μεσοπρόθεσμο. Βγαίνει, αν θέλετε το σχέδιο αυτό και μάλιστα βγαίνει με αρκετή σοβαρότητα και χωρίς άκρα που θα οδηγούσαν σε ρίσκο.
Ασκείται, πάντως, κριτική στον κ. Τσίπρα γιατί ορισμένες από τις εξαγγελίες του επεκτείνονται και πέραν της λήξης της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης.
Οποιαδήποτε κυβέρνηση η οποία σέβεται τον εαυτό της θα πρέπει να ξεκαθαρίζει στους πολίτες τι μπορεί να κάνει τώρα και τι αύριο. Δεν θα ήταν σωστό να ανακοινώσει και να νομοθετήσει μέτρα που δεν μπορεί να εφαρμόσει τώρα. Για παράδειγμα η ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να γίνει τώρα, γιατί δεν αντιστοιχεί στο δυναμικό που έχει τώρα η οικονομία. Αυτό είναι και ένδειξη σοβαρότητας. Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύθηκε πως θα προεφαρμόσει μέτρα που δεν μπορεί στην παρούσα φάση.
Την ώρα, όμως, που τα συζητάμε όλα αυτά, η οικονομία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, η Ελλάδα στερείται ενός σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου της, τους νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Ποια βήματα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε μέρος αυτών να επιστρέψει και με τις γνώσεις και την εμπειρία τους να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της χώρας;
Ήδη έχουν γίνει ενέργειες για να μπουν οι βάσεις επιστροφής των ανθρώπων αυτών, αλλά χρειάζονται και πιο στοχευμένα μέτρα. Ο πρωθυπουργός είπε στην ομιλία του πως θα υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτεί, όχι με τον κατώτατο, ούτε με τον υποκατώτατο μισθό, την επιστροφή και την εργασία νέων επιστημόνων και με την χρηματοδότηση από την Πολιτεία. Αυτό θα είναι ένα πρόγραμμα ενός ή δύο ετών, εξασφαλισμένης, μισθοδοσίας εάν μπορούμε να το πούμε έτσι. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι πως χρειαζόμαστε μία οικονομία η οποία θα μπορεί η ίδια να κρατήσει τους εργαζομένους εδώ. Άρα χρειαζόμαστε μία οικονομική δραστηριότητα και μία οικονομία που να παράγει υπεραξία και να ξεφύγουμε από την οικονομία φούσκας.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Ας περάσουμε, όμως, σε ζητήματα που συζητά ο πολίτης στην καθημερινότητά του, όπως το Σκοπιανό. Τι σημαίνει η συμφωνία των Πρεσπών για την Θεσσαλονίκη, και αναφερόμαστε στην Θεσσαλονίκη, γιατί ο πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει επανειλημμένα σταθεί στην σημασία της για την συμπρωτεύουσα.
Κατ αρχήν θεωρώ ότι είναι μία πρόταση συμφωνίας για να είμαστε ακριβείς η οποία πρέπει να εγκριθεί σε πολύ δύσκολα επίπεδα από τους γείτονες, μιας και πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και συνταγματική αναθεώρηση 2/3 από την Βουλή. Είναι ωστόσο μία συμφωνία η οποία θα λυτρώσει την Θεσσαλονίκη από ένα χρόνιο πρόβλημα και θα ας αφαιρέσει ένα μέτωπο που κρατούσαμε ανοιχτό προς το Βορρά. Έναν μπελά, αν θέλετε, που μας βάραινε γιατί κανείς δεν μπορούσε να δεχθεί την αμφισβήτηση της ελληνικότητας του όρου Μακεδονία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και την άθλια αμφισβήτηση της ελληνικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η γειτονική χώρα θα επιλέξει πράγματα που δεν έχουν συμβεί ποτέ σε περίοδο ειρήνης, να αλλάξει όνομα, να αλλάξει Σύνταγμα, να σβήσει όλες τις διεκδικήσεις εδαφών και μειονοτήτων και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονία” σκέτο στα προϊόντα τους. Αυτό θα δώσει για την Θεσσαλονίκη την δυνατότητα να λειτουργήσει ως μητρόπολη των Βαλκανίων. Τα συγκοινωνιακά δίκτυα θα έχουν αφετηρία και αναφορά την Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει σημαντικά οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Και στο κοινωνικό επίπεδο θα είναι θετική. Οι πολίτες θα διαπιστώνουν καθημερινά πως δεν χάνουμε τίποτα από όλα αυτά που αμφισβητούνταν, αντιθέτως θα κερδίσουμε πολλά πράγματα.
Εάν όλα αυτά συμβούν, η συμφωνία πρέπει να περάσει και από την ελληνική Βουλή. Ο κυβερνητικός εταίρος έχει πει πως δεν θα την ψηφίσει, την ίδια ώρα όμως, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται βέβαιος πως ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Από πού πηγάζει αυτή η σιγουριά;
Εάν η εθνική γραμμή της Ελλάδας, η οποία έπεισε τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς να την αποδεχθούν περάσει από την Βουλή στα Σκόπια, τότε θα δημιουργηθούν άλλες πολιτικές συνθήκες και στην χώρα μας. Δεν πιστεύω ότι θα εξακολουθήσουν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ να λειτουργούν τόσο τυχοδιωκτικά ξεχνώντας για παράδειγμα την συμφωνία του Βουκουρεστίου. Απορώ πώς η Νέα Δημοκρατία θα ξεχάσει πως ο Κώστας Καραμανλής με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον κύριο Μεϊμαράκη είχαν προτείνει την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ως βέτο της Ελλάδας και τώρα αυτό που επιτέλους το αποδέχονται οι γείτονες, πώς θα το καταψηφίσουν στην Βουλή;
Σε κάθε περίπτωση δεν αμφισβητείται η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος είναι συνεπής στο ζήτημα αυτό και να μην ψηφίσει συμφωνία με τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της γείτονος, δεν αφορά όμως αυτό όλους τους βουλευτές του κοινοβουλίου. Σας λέω για παράδειγμα οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό με τον όρο Μακεδονία στο παρελθόν. Ο κ. Καμμένος μπορεί να είναι συνεπής και να παραμείνει, ο πρωθυπουργός, όμως ξεκαθάρισε πως αυτό δεν θα αμφισβητήσει την έγκριση της συμφωνίας και την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση.
Με δεδομένο πως ένας από τους βασικούς άξονες της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο, τώρα που αυτό τελείωσε, μήπως έφτασε η ώρα της λήξης και της συνεργασίας σας;
Δεν ήταν μόνο αυτό το περιεχόμενο της συμφωνίας μας. Είχαμε δύο άξονες. Το ένα ήταν να βγει η Ελλάδα από τα Μνημόνιο και να παράγει ένα προϊόν που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην χώρα μας και το δεύτερο ήταν να αποκαταστήσουμε την ισοτιμία και να εμβαθύνουμε την λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας σε δημοκρατική βάση. Πρακτικά ήταν η μάχη κατά τη διαφθοράς και της διαπλοκής η οποία προφανώς και συνεχίζεται καθώς έχουμε αρκετά ζητήματα που πρέπει να λυθούν.
Ας έρθουμε, όμως, στην ίδια την ΔΕΘ. Φέτος είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών ωστόσο είδαμε εικόνες που την αμαύρωσαν. Πέρα από τα επεισόδια, τα χημικά έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα και εντός της έκθεσης με εκθέτες και επισκέπτες να τρέχουν να κρυφτούν σε κλειστούς χώρους. Κατά πόσο βοηθούν αυτές οι εικόνες;
Δεχόμαστε διαδηλώσεις που γίνονται με ειρηνικό τρόπο, άλλωστε στο παρελθόν και εγώ είχα συμμετάσχει σε αυτές. Υπάρχει ένα ζήτημα για το πώς μπορούμε να περιφρουρήσουμε μία τόσο σημαντική διοργάνωση απέναντι σε περιστατικά βίας. Εάν ισχύουν όλα όσα κυκλοφόρησαν σχετικά με ομάδες που έφυγαν από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και επιτέθηκαν στην Αστυνομία, πρέπει να εξακριβωθεί η ταυτότητα αυτών των προσώπων και εμείς να διασφαλίσουμε πως οι πολίτες μπορούν να διαδηλώνουν χωρίς να θίγεται η δημοκρατία στον τόπο μας. Κατά τα άλλα δεν έχει ελαττωθεί το δυναμικό της έκθεσης και το βράδυ που ήμασταν με αρκετούς επιχειρηματίες που ήρθαν από το εξωτερικό, παραμένει το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση παραμένει το δημοκρατικό δικαίωμα να διαδηλώνουν οι πολίτες, καταγγέλλουμε τις πράξεις βίας και διασφαλίζουμε με την εισαγγελική έρευνα και την περιφρούρηση των κινημάτων να μην εμφανίζονται φαινόμενα βίας στις συγκεντρώσεις.
Τραγωδία στο Μάτι. Σχεδόν δύο μήνες μετά και έχοντας περάσει από καρατομήσεις και έναν μεγάλο ανασχηματισμό, ποια λάθη έγιναν και δεν πρέπει να επαναληφθούν;
Κατ αρχήν στο επιχειρησιακό επίπεδο όλοι περιμένουμε και σεβόμαστε την εισαγγελική έρευνα η οποία εξελίσσεται και θα μας δώσει συγκεκριμένα δεδομένα για το εάν πρέπει να ξέρουμε ευθύνες και διαδικασίες που μπορεί να θέλουν αντικατάσταση, συμπλήρωση ή κάτι άλλο. Εγώ να σας πω πως υπάρχουν δύο αδυναμίες στην λειτουργία της Πολιτείας μας που το Μάτι, δυστυχώς, με έναν τραγικό τρόπο με κόστος ανθρώπινης ζωής, μας έδωσε σημαντικά μηνύματα.
Το πρώτο έχει να κάνει με τον σεβασμό των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων στην λειτουργία μας ως πολίτες. Υπάρχουν πολλές μεικτές ζώνες και στην Αττική και εδώ στην Βόρεια Ελλάδα, έχουμε την ανάγκη του ανθρώπου να συνδυάσει την φύση με την θάλασσα, το δάσος, και πρέπει να υπάρχουν ειδικές πλέον προδιαγραφές για την διαχείριση τέτοιων περιστατικών.
Το δεύτερο μήνυμα που λάβαμε, είναι πως πρέπει να αλλάξουμε και κοινωνική και διοικητική συμπεριφορά. Επιτρέψτε μου τον όρο “διοικητική συμπεριφορά”, αφορά στα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες στην χώρα μας. Όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής που δημιουργούν καταστροφές. Οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές δεν είναι ίδιες με αυτές που είχαμε στο παρελθόν. Πρέπει να αλλάξουμε και κοινωνική στάση και πρότυπα διοικητικά που έχουμε. Η κλιματική αλλαγή δεν θα μας περιμένει, είναι εδώ.
Και ένα σχόλιο για τα 35α γενέθλια του Ελεύθερου Τύπου…
Η ελευθεροτυπία και η λειτουργία των ΜΜΕ είναι απαραβίαστες αρχές και ισχυρές αρχές της Δημοκρατίας μας. Εμείς θέλουμε να έχουμε βαθύτερη, ουσιαστικότερη και πλατεία λειτουργία της Δημοκρατίας για να υπάρχει η δυνατότητα έκφρασης γνώμης. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να λειτουργούν και τα ΜΜΕ για να δίνουν δουλειά στους επαγγελματίες του χώρου. Ο Έλληνας αγαπά την πληροφορία και την δημοσιογραφία και αυτό βοηθά στην λειτουργία της κοινωνίας μας, ακόμα κι αν ορισμένες φορές είναι αντιπολιτευτική, αλλά δεν μας πειράζει γιατί πρέπει να λειτουργεί στα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]