Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για το γεγονός ότι, ενώ προχθές στην ομιλία του δεν ανέφερε καν το όνομα του αρχηγού της Ν.Δ., στη χθεσινή συνέντευξη έκανε δώδεκα φορές(!) προσωπική αναφορά στο όνομα του κ. Μητσοτάκη. Από ό,τι φαίνεται, η σκακιέρα των πολιτών εξελίξεων έχει τοποθετηθεί και τα πιόνια παίρνουν τη θέση τους. Η σύγκρουση ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων θα είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη μείωση των συντάξεων. Επανέλαβε όσα είχε πει την προηγούμενη μέρα, αλλά πήγε και ένα βήμα παρακάτω κάνοντας μια απαράδεκτη για τους συνταξιούχους τοποθέτηση. Αυτολεξεί είπε: «Αλλά το συγκεκριμένο μέτρο θα εξηγήσουμε στην Κομισιόν ότι είναι ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό. Διότι αφορά στην προσωπική διαφορά και αφορά κάποια συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι σήμερα είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότεροι. Αρα, η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μία μόνιμη περικοπή. Θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θα έχει καμία επίπτωση στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος»! Κοντολογίς, ένα από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση για την αποφυγή μείωσης των συντάξεων θα είναι ότι πρόκειται για ηλικιωμένους άνω των 70, οι οποίοι σύντομα θα… αποχαιρετήσουν τον μάταιο τούτο κόσμο, άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ασφαλιστικό σύστημα.
Συμφωνία Πρεσπών
Για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών και τις αντιδράσεις ισχυρίστηκε ότι στο συλλαλητήριο του Σαββάτου για τη Μακεδονία «δεν είδαμε ανθρώπους με ευαισθησίες όπως τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά ακραία στοιχεία. Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από μικρές ομάδες που αναπτύσσουν ρητορική μίσους. Κυρίως όμως θέλω να τους πω ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Εχουμε σημαντική συμφωνία που αν επικυρωθεί από το δημοψήφισμα και ολοκληρωθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση θα δώσει μοναδική ευκαιρία στη χώρα, στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία». Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τη ρητορική στα Σκόπια. «Κατανοούμε ότι βρίσκονται σε προεκλογική διαδικασία, έχουν τα άγχη τους, ορισμένες φορές πράγματι η ρητορική περνά τα συμφωνηθέντα πλαίσια. Δεν παρακολουθούμε απλά αλλά επισημαίνουμε διαρκώς ότι θα πρέπει όσα λένε να βρίσκονται στα όρια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει», πρόσθεσε.
Οι… ελαφρύνσεις
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Σαββάτου, είπε ότι δεν του αρέσει ο όρος παροχολογία. «Δεν είναι παροχολογία, αλλά οι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις στην κοινωνία που έχει υποστεί δυσβάσταχτα βάρη», είπε. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των δυσβάσταχτων βαρών για τους πολίτες προήλθε από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και επιβλήθηκε από το τρίτο Μνημόνιο που έφεραν στη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και χθες ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα επιχειρήσει να μην το εφαρμόσει. Με την ευκαιρία επιτέθηκε στη Ν.Δ.(!) ισχυριζόμενος ότι «θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα»!
Γεωργιάδης για διαγραφή Σαμαρά: «Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα διαφορετικό ο Μητσοτάκης» - Όλο το παρασκήνιο
Για το Μάτι
Ρωτήθηκε για την τραγωδία στο Μάτι και το τι συνέβη στην πολύκροτη συνεδρίαση του Συντονιστικού το μοιραίο βράδυ. «Θα έπρεπε να ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι το μέλημά μας να ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αν είναι ποτέ δυνατόν. Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε και εικάζονται», ισχυρίστηκε, εμμένοντας στην κυβερνητική γραμμή παρά τις δεκάδες αποκαλύψεις. Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Τόσκα και τη διαχείριση της καταστροφής στο Μάτι, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σωστά ο κ. Τόσκας υπέβαλε την παραίτησή του, σωστά δεν την έκανα αποδεκτή και σωστά προχωρήσαμε σε αλλαγές». Ολα καλά και σωστά λοιπόν…
Κάλπες
Για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. «Η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετούς θητείας. Αυτό θα επιδιώξω και πιστεύω ότι έχει αρκετές πιθανότητες να συμβεί. Η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία. Θα είναι συλλογική και όχι μόνο προσωπική επιτυχία να γίνουμε η πρώτη κυβέρνηση που θα κλείσει τον κύκλο της και τη συνταγματική επιταγή», είπε.
Στην κυριολεξία «άδειασε» τον Πάνο Καμμένο προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις του πάνω στο ζήτημα των Σκοπίων καθώς διαβεβαίωσε(!) τους δημοσιογράφους ότι «ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία της χώρας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων»!
Ρευστότητα
Ακόμη, ρωτήθηκε για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και υποστήριξε ότι διασφαλίζει πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2,5 χρόνια. Βέβαια, απέκρυψε πως αν τελικά η Ελλάδα βάλει… χέρι στο «μαξιλάρι» όλοι γνωρίζουν ότι τα επιτόκια δανεισμού θα εκτιναχθούν. Τέλος, ανέφερε ως επιτυχία την επιστροφή των αναδρομικών σε στρατιωτικούς και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, ξεχνώντας(!) να αναφέρει ότι δεν πρόκειται για κυβερνητική πρωτοβουλία αλλά συμμόρφωση με δικαστική απόφαση.
Για τα διόδια
Η 31η από τις συνολικά 42 ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός δόθηκε στον «Ε.Τ.». Η ερώτηση ήταν: «Τον Φεβρουάριο του 2011, μπροστά στο σταθμό διοδίων του Ισθμού και στηρίζοντας το κίνημα Δεν Πληρώνω, είχατε κάνει λόγο για χαράτσι, αισχροκέρδεια, διαχρονικό έγκλημα. Μάλιστα, είχατε πει ότι τότε ο ελληνικός λαός καλούνταν να πληρώνει πανάκριβα διόδια. Γνωρίζετε ότι από την πρωτοχρονιά εκτινάσσεται το κόστος διέλευσης από την Εγνατία οδό; Μετά από τρία χρόνια στην κυβέρνηση, θα πηγαίνατε πάλι σε σταθμό διοδίων να κάνετε τις ίδιες δηλώσεις;».
Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός ξέχασε το παρελθόν του και θέλησε να θριαμβολογήσει για την ολοκλήρωση των έργων στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στις προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία εμμένοντας μόνο στον εαυτό του που έκοψε την κορδέλα και σε κανέναν άλλον. «Δεν θα χρειαστεί (σ.σ.: να διαμαρτυρηθεί για τις τιμές). Έχει προχωρήσει η διαδικασία να δημοπρατηθεί το έργο για τα αναλογικά διόδια και θα υπάρχει ένας εξορθολογισμός καθώς ο πολίτης θα πληρώνει διόδια ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει. Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι εμείς είμαστε αυτοί που ολοκληρώσαμε τα έργα για τα οποία ο ελληνικός λαός πλήρωνε διόδια αλλά είχαν μείνει τα χαρτιά. Εργα τα οποία ήταν παρατημένα και με κόστος τεράστιο για τον ελληνικό λαό και σήμερα η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη χώρα σχετικά με το οδικό της δίκτυο», είπε μεταξύ άλλων. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το τούνελ στα Τέμπη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έγινε στα τρία χρόνια που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει όμως ότι αυτό δεν είναι η αλήθεια και πως το έργο ξεκίνησε πολλά χρόνια νωρίτερα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάλευε να ξεπεράσει το 3%.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]