Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Τσίπρας επεφύλαξε έναν απίστευτο εμπαιγμό σε βάρος των «θυμάτων» της «μνημονιακής» πολιτικής που ακολούθησε πιστά την περίοδο Ιουλίου 2015-Αυγούστου 2018.
Η… αποδόμηση
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ουσιαστικά:
Τη μη εφαρμογή της άμεσης μείωσης του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων, από το 29% στο 26%, ενός φορολογικού «αντιμέτρου» το οποίο έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνησή του με το άρθρο 14 του ν. 4472/2017, με προοπτική να το θέσει σε ισχύ για τα εισοδήματα του έτους 2019, που θα φορολογηθούν το 2020. Αντί του μέτρου αυτού, το οποίο πλέον αποσύρεται, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%, σε βάθος τετραετίας, δηλαδή στις χρήσεις 2019-2022! Αυτό σημαίνει όμως ότι ο συντελεστής φόρου επί των εισοδημάτων των επιχειρήσεων θα μειωθεί από το 29% στο 26% με καθυστέρηση 3 ετών, σε σχέση με τα όσα προβλέπει η ήδη ισχύουσα διάταξη! Η επιπλέον διαφορά είναι ότι με τη νέα εξαγγελία ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 25% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2022, που θα φορολογηθούν το 2023!
Αλλαγή της δομής του ΕΝΦΙΑ ώστε περίπου 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες με μικρής αξίας ακίνητη περιουσία να ωφεληθούν με σταδιακή μείωση των επιβαρύνσεών τους έως και 50% και από τους υπόλοιπους 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες όσοι έχουν μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία να υποστούν σημαντικά αυξημένες επιβαρύνσεις και όλοι οι υπόλοιποι είτε να δουν πολύ μικρές μειώσεις επιβαρύνσεων είτε να μην ωφεληθούν καθόλου με μειώσεις επιβαρύνσεων. Οι αλλαγές θα γίνουν σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα ξεκινήσει το 2019 και η δεύτερη το 2020.
Μεσοσταθμικά, σύμφωνα με το εξαγγελθέν σχέδιο, η επιβάρυνση των ιδιοκτητών από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% συνολικά κατά τη διετία 2019-2020. Προσπαθώντας να εξηγήσει ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο σχέδιο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ουσιαστικά ότι το συνολικό ποσό εσόδων που θα επιδιώκει να εισπράττει κάθε χρόνο το Δημόσιο με τον νέο «αναμορφωμένο» φόρο ακινήτων θα είναι μειωμένο κατά 800 εκατ. ευρώ περίπου, από τα 2,6 στα 1,8 δισ. ευρώ, κι ότι ο νέος αυτός φόρος θα ομοιάζει με αυτόν που εφαρμοζόταν πριν από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) της περιόδου 2010-2013! Ωστόσο, ο φόρος εκείνος προέβλεπε αφορολόγητο όριο αξίας ακίνητης περιουσίας 300.000 ευρώ το 2010 και 200.000 ευρώ την περίοδο 2011-2013 και απέδιδε ετησίως έσοδα ύψους μόλις 500 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία! Για να φθάσει να αποδίδει 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός:
* Το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να διαμορφωθεί ακόμη και κάτω από τα 100.000 ευρώ ή να καταργηθεί!
* Οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιοι σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονταν με τον ΦΑΠ. Δηλαδή, οι συντελεστές θα πρέπει να κυμαίνονται σε επίπεδα τουλάχιστον 0,4%-4% αντί 0,2%-2% που κυμαίνονταν με βάση την κλίμακα υπολογισμού του ΦΑΠ!
Ουσιαστικά, ο νέος «αναμορφωμένος» φόρος ακινήτων που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση θα ομοιάζει περισσότερο ως προς τη δομή του με τον ισχύοντα σήμερα «συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ», αλλά θα έχει αφορολόγητο όριο μειωμένο κατά πολύ κάτω από τις 250.000 ευρώ, που ανέρχεται σήμερα, και ποσοστά συντελεστών υπερτριπλάσια σε σχέση με τα ποσοστά 0,15%-1,15% που ισχύουν σήμερα.
Κίνδυνος…
Ωστόσο, μια τέτοια δομή φόρου αν εφαρμοστεί θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία στη χώρα μας και σε περαιτέρω υποχώρηση των τιμών μεγάλου αριθμού ακινήτων. Η αγορά ακινήτων θα υποστεί ακόμη πιο μεγάλο πλήγμα από αυτό που ήδη έχει υποστεί την οκταετή περίοδο των Μνημονίων και εν τέλει το αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων θα είναι το Δημόσιο να χάσει απρόσμενα σημαντικού ύψους φορολογικά έσοδα.
Από την άλλη πλευρά ούτε οι μικροϊδιοκτήτες είναι βέβαιο ότι θα έχουν οφέλη, καθώς αναμένονται δύο ακόμη αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, μία το 2019 και μία το 2020, οι οποίες θα στοχεύουν στην πλήρη εξομοίωση των σημερινών φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς. Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα έχει ως συνέπεια την άνοδο των αντικειμενικών-φορολογητέων αξιών των ακινήτων σε πολλές «λαϊκές» περιοχές στις οποίες κατοικούν ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητα, δηλαδή αυτοί ακριβώς που θέλει να… βοηθήσει ο κ. Τσίπρας!
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση έχει εντάξει ήδη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους μικροϊδιοκτήτες στα φορολογικά «αντίμετρα» που προγραμματίζονται να εφαρμοστούν από το 2020. Συγκεκριμένα, έχει ψηφίσει διάταξη, το άρθρο 11 του ν. 4472/2017, το οποίο προβλέπει ότι από το 2020 «σε κάθε περίπτωση φυσικού προσώπου κατά την οποία το συνολικό ποσό του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ θα χορηγείται έκπτωση, η οποία δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 70 ευρώ σε ποσό και το 30% σε ποσοστό. Ειδικά για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία δικαιούνται ήδη έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, η έκπτωση αυτή θα χορηγείται επιπλέον εφόσον το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ δεν υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, από την πλευρά της, χαρακτήρισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τον ΕΝΦΙΑ ως «νεκρανάσταση του εφιαλτικού σεναρίου της ΔΕΘ του 2014». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωσή της: «Η μείωση του φόρου κατά 30-50%, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, δεν θα αφορά τους μεσαίους ιδιοκτήτες, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες στα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα, αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την “ελάφρυνση” των μικρότερων ιδιοκτησιών κατά έως και 70 ευρώ ετησίως! Το χειρότερο όμως είναι ότι επανέρχεται το παράλογο και εφιαλτικό σενάριο της μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ με εξαπλάσια δημοσιονομική απόδοση, χρεώνοντας ποσά που δεν θα υπάρχει ούτε τρόπος, αλλά ούτε και λόγος πλέον να καταβληθούν, και που θα οδηγήσει σε εισπρακτικό Βατερλώ, με αποτέλεσμα την ανάγκη επιβολής και νέων φόρων…».
Τη διατήρηση επ’ αόριστον του επαχθούς τέλους επιτηδεύματος των 500-1.000 ευρώ που επιβάλλεται κάθε χρόνο σε κάθε ελληνική επιχείρηση είτε κατά την προηγούμενη χρονιά είχε κέρδη είτε είχε ζημίες. Οι μόνοι που θα απαλλαγούν από το μέτρο αυτό θα είναι οι αγρότες που έχουν ενταχθεί σε συνεταιρισμούς, οι ίδιοι οι συνεταιρισμοί, οι ΚΟΙΝΣΕΠ και οι επιχειρήσεις που είναι ανενεργές, δηλαδή αυτές που έχουν μηδενικό τζίρο.
Τη διατήρηση του ΦΠΑ στα υψηλά επίπεδα του 13% και του 24% έως το τέλος του 2020, δηλαδή για 2,5 ακόμη χρόνια μετά την… έξοδο από τα Μνημόνια. Από το 2021, ο κανονικός συντελεστής 24% θα μειωθεί στο 22% και ο χαμηλός θα μειωθεί από το 13% στο… 12%!
Από την 1η-1-2019 «θα εφαρμοστεί εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, τα οποία θα καταβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια σε τουλάχιστον 300.000 οικογένειες». Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει και μάλιστα έχει ψηφίσει εδώ και 15 μήνες μέτρο που προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος στέγασης 70 έως 200 ευρώ το μήνα με εισοδηματικά κριτήρια σε 600.000 οικογένειες, δηλαδή σε διπλάσιο αριθμό δικαιούχων! Το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται στα «αντίμετρα» της περικοπής των συντάξεων και συγκεκριμένα στο άρθρο 3 του ν. 4472/2017. Σύμφωνα δε με διευκρινίσεις που έχουν δοθεί εδώ και αρκετό καιρό, το μέτρο αυτό προβλέπει τη χορήγηση του επιδόματος με τη μορφή επιδότησης ενοικίου σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που διαμένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια και με τη μορφή απλού επιδόματος σε φτωχά νοικοκυριά που κατοικούν σε δικά τους σπίτια. Τώρα φαίνεται ότι το μέτρο αυτό περικόπτεται και περιορίζεται μόνο σε 300.000 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που νοικιάζουν τα σπίτια στα οποία διαμένουν!
Καταβολή αναδρομικών με… απειλές του ΣτΕ
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα καταβληθούν σε ενστόλους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, σε δικαστικούς, αλλά και σε πανεπιστημιακούς, αναδρομικά συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά αναδρομικών αυξήσεων που δικαιούνται ούτως ή άλλως να λάβουν εδώ και πολύ καιρό οι συγκεκριμένες κατηγορίες λειτουργών του Δημοσίου, λόγω δικαίωσής τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει προσβάλλοντας ως «αντισυνταγματικές» τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους από τον Αύγουστο του 2012. Τα αναδρομικά καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση καθώς οι δικαιούχοι είχαν δικαιωθεί από το ΣτΕ εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Καταβάλλονται επίσης αναγκαστικά, αφού το ανώτατο δικαστήριο «απείλησε» την κυβέρνηση με βαρύ πρόστιμο εάν δεν συμμορφωνόταν μέχρι τον φετινό Οκτώβριο.
Ο «Ε.Τ.» έχει ήδη αποκαλύψει με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του τα ακριβή ποσά αναδρομικών που δικαιούνται να λάβουν οι εν λόγω λειτουργοί του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]