«Νομίζω ότι σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα και αύριο θα ολοκληρώσουν οι δύο πρωθυπουργοί τη συζήτηση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ευθεία γραμμή, αλλά επίπονος αγώνας. Γι αυτό συστήνω σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα. Πρέπει να υπάρχει θέληση να λύσουμε τα προβλήματα. Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει η αδράνεια. Έχουν και μια θεωρία του εκκρεμούς. Να υπάρχουν δηλαδή εκκρεμότητες. Αυτή η χώρα πρέπει να βρεθεί κοντά μας. Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, πρέπει να συμπαρασυρθεί όλη η περιοχή στην ανάπτυξη. Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αποφασίσει. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί.Όταν ισοπεδώνεις την άλλη πλευρά και το έδειξε το αποτέλεσμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χρειάζεται συμφωνία που θα επιβιώσει στο χρόνο και θα γίνει αποδεκτή από τους λαούς».
Όπως τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, «στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια. Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί και η επιλογή του ονόματος», συμπληρώνοντας ότι τα επικρατέστερα ονόματα είναι «Άνω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Νέα Μακεδονία» και ο Ζάεφ έχει επιλέξει ένα από αυτά.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική που όπως σημείωσε αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορα ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα: «Στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια.Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».
Ερωτηθείς πώς διασφαλίζεται το erga omnes και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι το πραγματικό erga omnes είναι η χρήση του ιδίου ονόματος διεθνώς και στο εσωτερικό του κράτους.
Απαντώντας σχετικά με τη διαφωνία για το ονοματολογικό του υπουργού ‘Αμυνας Πάνου Καμμένου ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις “πολύ πιο ισχυρές αντιθέσεις και με πολύ άσχημο τρόπο” που υπήρξαν στις κυβερνήσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ «απ’ ό,τι σε μια κυβέρνηση δύο διαφορετικών κομμάτων” και τόνισε ότι “ο κ. Καμμένος με πάρα πολύ ευπρεπή και ευγενή τρόπο εκφράζει τη διαφορετική του σκέψη. Μια κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία της Βουλής. Αν διαμορφωθεί η πλειοψηφία υπέρ αυτής της λύσης είναι νόμιμο, συνταγματικό, δημοκρατικό. Αν πάλι δεν της αρέσει της ΝΔ η πλειοψηφία των βουλευτών, δεν έχει παρά να βάλει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να μετρήσει το μπόι της» είπε χαρακτηριστικά.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]