Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του ηγέτη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι δεν μπορεί να μην έχει στοχοθεσία, να μη χτίζει μία ομάδα γύρω του, να μην έχει δείκτες απόδοσης, να μην αξιολογεί το προσωπικό του: «O ηγέτης πρέπει να καθοδηγεί και όχι απλά να ακολουθεί. Προφανώς ο ηγέτης σήμερα έχει αυξημένους βαθμούς λογοδοσίας. Οι εποχές όπου ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε όπως ήθελε χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, αυτό παραπέμπει σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα που δεν είναι συμβατά όχι μόνο με τη δημοκρατία της, αλλά και με τους κανόνες διαφάνειας που το ίδιο το Διαδίκτυο επί της ουσίας επιβάλλει. Αλλά από ένα σημείο και πέρα, η δουλειά του ηγέτη είναι να ξέρει πότε πρέπει να πηγαίνει και κόντρα στο ρεύμα όταν πιστεύει ότι κάνει το σωστό».
Στο ερώτημα «αυταρχικό ή πιο συμμετοχικό» στιλ ηγεσίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως κλίνει προς το συμμετοχικό: «Αλλά μην αμφιβάλλετε ότι κάποια στιγμή κλείνεσαι στο γραφείο σου και είσαι μόνος με τον εαυτό σου και πρέπει να πάρεις μία απόφαση που είναι δική σου και μόνο εσύ ο ίδιος μπορείς να λογοδοτήσεις στη συνέχεια για το αν έκανες ή δεν έκανες το σωστό».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θεσμό του πρωθυπουργού στη χώρα μας λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός στην Ελλάδα έχει συνταγματικά πάρα πολλές αρμοδιότητες. Εχει πολλή εξουσία στα χέρια του, αλλά δεν έχει τις διοικητικές δομές για να υλοποιήσει αποτελεσματικά την εξουσία που διαθέτει. Δεν έχει ένα γραφείο πρωθυπουργού καλά οργανωμένο, με μία γραμματεία της κυβέρνησης που θα είναι ένας μηχανισμός εφαρμογής των αποφάσεων που παίρνει ο πρωθυπουργός. Και αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε ακόμη στο κατάλοιπο του ηγέτη ο οποίος δεν είναι και μάνατζερ. Εχουν τεράστια σημασία οι διοικητικές δομές που θα επιτρέψουν στον ηγέτη να εφαρμόζει γρήγορα και αποτελεσματικά τις αποφάσεις του».
Στέφανος Κασσελάκης: LIVE η ανακοίνωση του ονόματος του νέου κόμματος
Αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία στο τιμόνι της Ν.Δ. σημείωσε: «Εγώ έχω μάθει πάρα πολλά στους 20 μήνες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αρα το να βρίσκεται κανείς ουρανοκατέβατος σε μια θέση ευθύνης χωρίς να υπάρχει τίποτα στο βιογραφικό του που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να πετύχει κατά κανόνα οδηγεί σε αποτυχία. Και το σημερινό σύστημα εξουσίας πάσχει και εκεί, όχι μόνο εκεί. Το σημερινό σύστημα εξουσίας πάσχει βαθιά στο ζήτημα του αξιακού κώδικα – το να εξαπατάς τους πολίτες και να κάνεις τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έχεις πει, είτε γιατί αισθάνεσαι ότι είχες αυταπάτες είτε γιατί συνειδητά εξαπάτησες τους πολίτες. Αλλά πάσχει τραγικά και στο ζήτημα της αποτελεσματικότητας. Διότι, ναι, οι πιο πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν σήμερα υπουργικές θέσεις δεν έχουν διοικήσει ούτε περίπτερο. Οταν καλείσαι να στελεχώσεις θέσεις ευθύνης πρέπει να αναζητάς ορισμένα χαρακτηριστικά. Πρώτα τα ηθικά, η εντιμότητα, η ακεραιότητα, η εργατικότητα, η ταπεινότητα. Αλλά και οι ικανότητες… Η αλαζονεία είναι η μεγάλη πληγή της ηγεσίας».
Η χώρα αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα είναι μια συστράτευση πολλών ανθρώπων, οι οποίοι θα αφήσουν τον καναπέ και θα πουν “θέλουμε και εμείς να προσπαθήσουμε να κάνουμε καλύτερη αυτή τη χώρα”. Αυτό αφορά, για παράδειγμα, τον κάθε δημόσιο υπάλληλο. Η χώρα κρατιέται σήμερα όρθια από αρκετούς καλούς δημόσιους υπαλλήλους».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως εδώ που βρίσκεται η χώρα δεν είναι να κάνουμε μερικές κινήσεις: «Σε κάποιους τομείς τουλάχιστον “θα χρειαστεί να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι” και θα το κάνουμε και με θάρρος και με αυτοπεποίθηση και με σχέδιο». Και πρόσθεσε: «Η ηγεσία πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα και να σεβαστεί τους πολίτες. Θα πω “μειώνω τους φόρους και κάνω μία συμφωνία μαζί σου και εσύ να κόβεις αποδείξεις. Σε εμπιστεύομαι. Δεν σε θεωρώ a priori ένοχο, αλλά a priori έντιμο”. Να εμπιστευτούμε τους Ελληνες και την κοινωνία και πιστεύω ότι η κοινωνία θα μας το ανταποδώσει. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που θα κληθούμε την επόμενη ημέρα να αντιμετωπίσουμε».
«Εχουμε τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας και τεράστιο περίσσευμα ηγεμονίας», τόνισε από την πλευρά του ο Δ. Μπουραντάς και επισήμανε ότι ένας καλός ηγέτης πρέπει να είναι και καλός μάνατζερ, θέση με την οποία συμφώνησε απόλυτα ο κ. Μητσοτάκης.
Απόστολος Χονδρόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]