Προσφυγικό και ΦΠΑ δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, με το Μαξίμου να αναζητά λύσεις που ως τώρα δεν καταφέρνει να βρει, ενώ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη. Ορόσημο θεωρείται η 18η Δεκεμβρίου, ημέρα που οι νησιώτες έχουν αποφασίσει την πραγματοποίηση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.
Η χθεσινή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για κατάργηση της ποσόστωσης υποδοχής μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε. προκάλεσε «έμφραγμα» στο Μαξίμου.
Χθες, η κυβέρνηση πήρε μια ανάσα, βλέποντας τις Βρυξέλλες να αντιδρούν στις δηλώσεις Τουσκ και τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο να δηλώνει ότι τα όσα είπε ο κ. Τουσκ δεν έχουν συμφωνηθεί. Οι πληροφορίες θέλουν όμως την κυβέρνηση να είναι σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η εκτίμηση είναι ότι ο κ. Τουσκ δεν εξέφρασε προσωπικές απόψεις και το θέμα που άνοιξε θα έχει συνέχεια. Το θερμόμετρο όμως ανέβηκε ξανά, όταν η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της υπενθύμισε ότι στο mail Χαρδούβελη η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά προβλεπόταν ως μόνιμο καθεστώς.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Η επίθεση του Γιάννη Μουζάλα αλλά και του Μαξίμου με non paper ενάντια στο δήμαρχο Λέσβου, κ. Γαληνό, ήταν μια απεγνωσμένη κίνηση της κυβέρνησης προκειμένου να κερδηθεί λίγος χρόνος, καθώς υπάρχει πλήρης αίσθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, τους θανάτους, αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών αλλά και οι τοπικές οικονομίες, για την κοινή γνώμη υπάρχει ένας υπεύθυνος και είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Τα παχιά λόγια περί «άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών» έχουν γυρίσει μπούμερανγκ για τους κυβερνώντες. Η κατάσταση έχει επανέλθει σε τέτοιο σημείο που -σύμφωνα και με βουλευτές αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ακόμα και η προεξοφλημένη πολιτικά «θυσία» του κ. Μουζάλα στον επικείμενο ανασχηματισμό δεν πρόκειται να εκτονώσει το κλίμα, αλλά θα το επιδεινώσει.
Οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προετοιμάζονταν επί ημέρες από τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα το μεταναστευτικό θα ήταν κεντρικό ζήτημα και θα έρχονταν νέες συμφωνίες που θα βελτίωναν την κατάσταση τόσο για τους ίδιους όσο και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ο Τούρκος πρόεδρος έφυγε, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κάνει καμία ανακοίνωση επί του θέματος και το καζάνι συνεχίζει να «βράζει».
Οι θεσμοί
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τη διατήρηση του καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά -τουλάχιστον για το 2018 όπως έχει αιτηθεί η κυβέρνηση- δεν προχωρούν. Οι θεσμοί θεωρούν ότι δεν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι όπως πέρυσι, επιμένουν για την εξίσωση του ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα και αποδίδουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην κακή διαχείριση και λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Αποτέλεσμα είναι στο παρασκήνιο να έχει ήδη δοθεί το σήμα στα υπουργεία να προσπαθήσουν να βρουν τα «αντίμετρα», ως μια προσπάθεια εκτόνωσης, για την επιβολή κανονικού ΦΠΑ και στα νησιά από 1/1/2018.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην εγκαταλείπει τις προσπάθειες, επιμένει ότι επικρατούν συνθήκες «έκτακτης ανάγκης» στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου έχει επικεντρωθεί και η προσπάθεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχθεί μια αντιπρόταση των θεσμών για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε δύο, τρία νησιά που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στο μεταναστευτικό, επιβάλλοντας στα υπόλοιπα την εξίσωση του ΦΠΑ μαζί με κάποια «αντίμετρα» που θα αποφασιστούν.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου