Το 11ο Τακτικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο αποτελεί ορόσημο σε αυτή την πορεία, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την ετοιμότητά της και σε προγραμματικό επίπεδο και να εκπέμψει το μήνυμα ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα όχι μόνο στην έξοδο από την πολυετή κρίση, αλλά και σε μία πορεία ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
«Η αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αρκεί. Βασικός στόχος είναι όχι μόνο να αλλάξουμε κυβέρνηση, αλλά να αλλάξουμε σελίδα. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Το 11ο Συνέδριο της Ν.Δ. είναι σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», διαμήνυσε χθες ο αντιπρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες του Συνεδρίου.
Η φιλοδοξία της Ν.Δ. αποτυπώνεται και στο κεντρικό σύνθημα του 11ου Συνεδρίου: «Ετοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα». Ενα σύνθημα που, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, επελέγη για δύο λόγους: Πρώτον, για να υπογραμμιστεί η δουλειά που έχει γίνει στο διάστημα των 20 μηνών ώστε η Ν.Δ. να έχει σήμερα «ξεκάθαρο σχέδιο για την Ελλάδα τού αύριο». Δεύτερον, για να αναδειχθεί «η ιστορικότητα των στιγμών».
«Η μάχη δεν είναι κομματική. Πρέπει να αλλάξουμε πορεία για την πατρίδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα β’ κατηγορίας στην Ευρώπη, σε ένα θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης. Αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα – γι’ αυτό και παραμένει παράλληλα το σύνθημα «Αξίζουμε καλύτερα», πρόσθεσε.
Το γαλάζιο μήνυμα είναι ότι «προχωρούμε μπροστά, με αλήθεια και δουλειά».
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
«Οι πολιτικές εξελίξεις, που μπορεί να είναι γρήγορες, επιβάλλουν να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Οχι με μεγάλα λόγια, αλλά με ξεκάθαρες κατευθύνσεις και εφαρμόσιμο σχέδιο», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, θέτοντας ως στόχο για τη Ν.Δ. το πέρασμα «από την Ελλάδα της μιζέριας και της στασιμότητας, στην Ελλάδα των ευκαιριών για όλους, και ειδικά για τους πιο αδύναμους και τους νέους».
Χαρακτηριστικό και του 11ου Συνεδρίου θα αποτελέσουν οι καινοτομίες που εφαρμόστηκαν ήδη στα εφτά προσυνέδρια και έχουν ως τελικό στόχο «ένα διαφορετικό Συνέδριο που θα ξεφύγει από τις κομματικές εκδηλώσεις των «μπράβο» και των «ζήτω».
Ετσι, στο πλαίσιο καθεμίας από τις τρεις θεματικές ενότητες του 11ου Συνεδρίου έχουν προσκληθεί και φιλοξενούμενοι ομιλητές, εκτός χώρου της Ν.Δ.
«Με τους φιλοξενούμενους ομιλητές θέλουμε και πάλι να υπογραμμίσουμε το άνοιγμα του κόμματος πέρα από τα παραδοσιακά του όρια», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Θεωρούμε πως όλη αυτή η διαδικασία αποτυπώνει μια καινούργια αντίληψη για τα πολιτικά πράγματα. Υποδηλώνει ότι η Ν.Δ. ανοίγει πόρτες και παράθυρα και συνδιαμορφώνει με ειδικούς, με τα μέλη της, αλλά και με κάθε πολίτη που θέλει να συμμετέχει τους βασικούς άξονες του σχεδίου της για την επόμενη μέρα».
Παρά το γεγονός ότι στο 11ο Τακτικό Συνέδριο δεν προβλέπεται να εκλεγεί νέα Πολιτική Επιτροπή, την Κυριακή το πρωί θα στηθούν κάλπες προκειμένου οι σύνεδροι να τοποθετηθούν με μυστική ψηφοφορία για μια σειρά από πολιτικά διλήμματα, η διαμόρφωση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη. «Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να καταγραφεί, με τον πιο επίσημο τρόπο, η άποψη του ανώτατου οργάνου του κόμματος. Και αυτό είναι μια έμπρακτη αναβάθμιση του Συνεδρίου, αλλά και του ρόλου των στελεχών της Ν.Δ. Είναι ένα βήμα εμπρός στη δημοκρατική οργάνωση του κόμματός μας», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας τη συγκεκριμένη καινοτομία.
Μέχρι την Παρασκευή θα παραμείνει ανοιχτό και το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο του 11ου Συνεδρίου, στο οποίο έχουν ανταποκριθεί μέσα στις πρώτες ημέρες περίπου 13.500 πολίτες, και στην αξιωματική αντιπολίτευση αναμένουν ότι θα καταγραφεί ο υψηλότερος αριθμός συμμετεχόντων.
Στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν από το γραμματέα Προγράμματος, Γιώργο Στεργίου, και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μίας εκ των ερωτήσεων (δύο επιλογών) που αφορά στο «Τι μετράει περισσότερο για μία κυβέρνηση;». Το 65,98% επιλέγει «να αγνοεί το πολιτικό κόστος», το 55,26% «να υιοθετεί τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές» και το 48,20% «να αφουγκράζεται το λαό». Στον αντίποδα μόλις το 9,14 επιλέγει «να σηκώνει ανάστημα στις ξένες δυνάμεις» και το 9,23% «να συγκρούεται με τους ισχυρούς».
Στην γλώσσα των αριθμών
- 3 θεματικές ενότητες στην Ολομέλεια του Συνεδρίου
- 6 παράλληλες εκδηλώσεις στο «Κοινωνικό Συνέδριο»
- 10 ερωτήματα στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο του 11ου Συνεδρίου
- 13.500 συμμετέχοντες πολίτες έως χθες στο συνεδριακό ερωτηματολόγιο
- 7 θεματικά προσυνέδρια και 7 προσυνεδριακά ερωτηματολόγια
- 98.865 συμμετέχοντες πολίτες στα ερωτηματολόγια, 14.124 μ.ό. συμμετεχόντων ανά ερωτηματολόγιο
- 18.036 η μεγαλύτερη συμμετοχή στο προσυνεδριακό ερωτηματολόγιο για τους νέους
- 35 ομάδες εργασίας για την εκπόνηση του προγράμματος της Ν.Δ., 300 στελέχη απαρτίζουν τις ομάδες
Απόστολος Χονδρόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου