Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην συμβολή των Ηπειρωτών στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους, στους εθνικούς ευεργέτες και «στην τεράστια προσφορά τους, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτισμική άποψη, στο ν’ αποκτήσει, όχι μόνον η Ήπειρος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα, σημαντικό μέρος της σύγχρονης φυσιογνωμίας της» και πρόσθεσε:
Αυτός ο τόπος, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να αποτελέσει ξανά την πρωτοπορία στην ανάκαμψη της Ελλάδας και να δείξουμε και στον λαό ότι μπορούμε, αλλά και στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα δεν γονατίζει ποτέ, έχει τεράστιες δυνατότητες. Η Ελλάδα θα προχωράει στον ευρωπαϊκό της ρόλο.
«Επιτρέψατε μου να τονίσω, ότι η Πολιτεία έχει χρέος ν’ ανοίξει νέες προοπτικές για την περαιτέρω πολύπλευρη ανάπτυξη της Ηπείρου. Ευτυχώς, χάρη σε σημαντικά τεχνικά έργα που έγιναν σ’ αυτήν, και ιδίως χάρη στην Εγνατία Οδό, αλλά και στις μελέτες που γίνονται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη των ορεινών και γεωγραφικώς απομονωμένων περιοχών της, σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Ηπείρου και πολλούς δήμους της με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, διαμορφώνονται σταδιακά οι προϋποθέσεις για μια σταθερή και εντυπωσιακή ανάπτυξη της Ηπείρου τόσο στο εγγύς, όσο και στο απώτερο μέλλον», ανέφερε επίσης ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον διπλό θόλο - Το φθινόπωρο του 2026 το ελληνικό Iron Dome
Τόνισε επίσης πως η Ήπειρος, όπως και ολόκληρη η χώρα, «έχει ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης», ειδικά σήμερα που «η Ελλάδα ανήκει, με την πολύτιμη συμβολή όλων σχεδόν των δημοκρατικών πολιτικών μας δυνάμεων, σταθερά και αμετάκλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, μάλιστα, στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του έστειλε μήνυμα προς την Αλβανία, να σεβαστεί τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας, ως αυτονόητη προϋπόθεση για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν πρέπει, όμως, να λησμονούμε και την εθνική ελληνική μειονότητα, της οποίας κάθε είδους δικαιώματα πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά στη γείτονα Αλβανία, όπως, άλλωστε, αρμόζει σε πολίτες που διαβιούν σε καθεστώς κράτους δικαίου. Διότι, μόνον οι χώρες που γνησίως συνιστούν κράτη δικαίου, πληρούν την ελάχιστη και πλέον αυτονόητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
«Οι ομοεθνείς πρέπει να ζήσουν σε κράτος δικαίου, και αν δεν το τηρείς το κράτος δικαίου είναι ανάχωμα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας: «Στην Ευρώπη δεν γίνεται κανένας μέλος με εκπτώσεις. Εκπτώσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στον πήχη που η Ευρώπη έχει θέσει για τα κράτη που θέλουν να γίνουν κομμάτι που ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
«Η Ελλάδα, έχει πάντοτε στραμμένο, με μητρική αγάπη, το βλέμμα της στους ομοεθνείς μας και τους διαβεβαιώνει, ότι όπως η ίδια σέβεται και τηρεί με ευλάβεια το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, αναμένει ανάλογη συμπεριφορά και από την Αλβανία, εφόσον αυτή επιθυμεί να γίνει στο μέλλον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προσέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επισήμανε, με έμφαση, όπως είπε κ. Παυλόπουλος: «Η προκλητική παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, η οποία συντελείται από πλευράς αρχών της Αλβανίας, ιδίως μέσα από την κατεδάφιση κτιρίων που ανήκουν σε ομοεθνείς μας, κάθε άλλο παρά ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.