Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 2.276 εκλογικές κάλπες που απέστειλαν δεδομένα, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 29,53%.
Σε σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν από δύο χρόνια σύμφωνα με το himara.gr, παρατηρείται αύξηση περίπου 2,2 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό υπολείπεται εκείνου των γενικών εκλογών που είχαν διεξαχθεί πριν από τέσσερα χρόνια, όπου η συμμετοχή έως τις 14:00 είχε φτάσει το 35,62%.
Η εκλογική διαδικασία δεν κύλησε παντού ομαλά. Στην εκλογική Περιφέρεια του Ελμπασάν, και συγκεκριμένα στο εκλογικό κέντρο αριθμός 2447, η διαδικασία διακόπηκε προσωρινά. Η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές ειδοποιήθηκαν για παρατυπίες και έσπευσαν στον χώρο για διερεύνηση. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν ήδη ξεκινήσει να δίνουν τις επίσημες καταθέσεις τους. Η ομαλή συνέχεια της ψηφοφορίας αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων νομικών ελέγχων.
Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και στο εκλογικό κέντρο 27/42 στον δήμο του Librazhd. Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι διέκοψαν προσωρινά τη διαδικασία, όταν διαπιστώθηκαν περιπτώσεις ψηφοφόρων που φωτογράφιζαν το ψηφοδέλτιο – μία σοβαρή παραβίαση του εκλογικού κώδικα. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο αριθμός των εμπλεκόμενων προσώπων, ούτε αν έχουν ληφθεί νομικά μέτρα, υπενθυμίζεται ότι τέτοιες πράξεις επισύρουν αυστηρές ποινικές κυρώσεις.
Η εκλογική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί ομαλά στις πληγείσες περιοχές, εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι και αποκατασταθεί η τάξη.
Καταγγελίες και κάποια επεισόδια
Η εκλογική διαδικασία στην Αλβανία έχει σημαδευτεί από ένα πλήθος καταγγελιών, παρατυπιών και επεισοδίων που έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ομαλότητα της διεξαγωγής της, επισημαίνει το Himara.gr. Στον Δήμο Φοινίκης, η ψηφοφορία σταμάτησε στα χωριά Δίβρη και Χαλιο, ύστερα από αναφορές υποψηφίων της αντιπολίτευσης για παραβιάσεις και απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος με γεμίσματα της κάλπης.
Προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε άλλα χωριά του ίδιου δήμου, όπως στη Γράβα και το Γαρδικάκι, όπου δεν ξεκίνησε καν η διαδικασία επειδή τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανίστηκαν για να παραλάβουν τα εκλογικά υλικά. Αντίστοιχα, στο Φιέρι υπήρξε απώλεια 500 ψηφοδελτίων, εκ των οποίων εντοπίστηκαν μόλις 47, ενώ μια υποψήφια φέρεται να εισήλθε σε εκλογικό κέντρο και να άσκησε πίεση στους παριστάμενους αντιπροσώπους.
Κάποια επεισόδια καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές. Στο Πόγραδετς υπήρξαν αναφορές για σωματικές επιθέσεις και προσβολές εναντίον ψηφοφόρων, ενώ στην Κούκες συνελήφθη ένας 27χρονος που είχε στην κατοχή του μεγάλα χρηματικά ποσά, με υπόνοιες εξαγοράς ψήφων. Στο Ρεσέν, ο σύζυγος υποψήφιας συνελήφθη από τις αρχές για παρεμπόδιση ψηφοφόρων, ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης, ενώ στο Πεκίν προβλήματα ταυτοποίησης ανάγκασαν τις αρχές να προχωρήσουν σε χειροκίνητη καταγραφή των ψηφοφόρων.
Η Εισαγγελία για τα Ειδικά Θέματα κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) έχει ήδη λάβει 44 αναφορές για εκλογικά αδικήματα, κυρίως από τις περιοχές Φιέρι, Δυρράχιο και Ελμπασάν, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία για την αξιοπιστία και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.
Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ψήφισε νωρίς το πρωί, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά. Ο Πρόεδρος Μπαϊράμ Μπέγκαϊ ψήφισε στη Λούσνια, τονίζοντας τη σημασία της ελεύθερης ψήφου. Ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε αισιόδοξος για νίκη αμφισβητώντας την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων που έδιναν νίκη του Ράμα. Ο Κρις Λακιβίτα, πρώην στρατηγικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ και υπεύθυνος της καμπάνιας του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα, κατήγγειλε απόπειρες εξαγοράς ψήφων και έκανε λόγο για «κομμουνιστικές»πρακτικές από τον Ράμα.
Όπως επισημαίνει η ελληνόφωνη έκδοση της γερμανικής Deutsche Welle οι Αλβανοί προσέρχονται στις κάλπες με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να διεκδικεί τέταρτη θητεία, την αντιπολίτευση πολυδιασπασμένη και την κοινωνία δύσπιστη εξαιτίας της εκτεταμένης διαφθοράς που ταλανίζει την χώρα.
Εκλογές στην Αλβανία: Ο Ράμα ζήλεψε τον Χότζα
Δήμαρχος Τιράνων από το 2000 έως το 2011, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 2005, πρωθυπουργός της Αλβανίας από το 2013 έως το 2030… και βλέπουμε.
Αυτά τουλάχιστον (!) τα αξιώματα ονειρεύεται να εγγράψει στο βιογραφικό του ο 61χρονος Εντι Ράμα, δείχνοντας με την αυταρχική συμπεριφορά του και τις συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων ότι εζήλωσε τη δόξα του Ενβέρ Χότζα. Του κομμουνιστή δικτάτορα της Αλβανίας που παρέμεινε στην εξουσία από το 1944 μέχρι λίγο πριν από τον θάνατό του, το 1985.
Ο Ράμα εμπνέεται όμως και από το πρότυπο του καλού φίλου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει μετατρέψει την Αλβανία σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Αγκυρας με ποταμούς επενδύσεων και εξασφάλιση ναυτικής βάσης στην Αυλώνα. Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι η τουρκική διπλωματία βρίσκεται πίσω από την επίμονη κωλυσιεργία της Αλβανίας να διευθετήσει την ΑΟΖ με την Ελλάδα στο Ιόνιο. Το γεγονός, ότι η Αλβανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. το 2030, δεν εμποδίζει τον Ράμα να παραβιάζει το άρθρο 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΣΕΕ), που προβλέπει σεβασμό των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και δέσμευση για προαγωγή της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των μειονοτήτων.
Πικρή εμπειρία
Ειδικά στο τελευταίο η ελληνική μειονότητα έχει πικρή εμπειρία από την προσπάθεια διαρπαγής των περιουσιών της στη Χειμάρρα (όπου σχεδιάζει επένδυση και ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ), την παράνομη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη (σήμερα ευρωβουλευτή της Ν.Δ.) και την παρέμβαση του Ράμα προκειμένου να εκλεγεί αντικαταστάτης του ο φίλα προσκείμενος Βαγγέλης Τάβος. Τελευταίο… αντιαθλητικό φάουλ του (παλιού μπασκετμπολίστα, εκτός από ζωγράφου) Ράμα, η παρουσία του στις 3 Μαΐου στη συναυλία του βορειοηπειρωτικής καταγωγής καλλιτέχνη Χρήστου Μάστορα, στη Χειμάρρα, ο οποίος ομολόγησε ότι… τσίμπησε σαν χάνος τις εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από την εκδήλωση.
Προκλήσεις
Η προεκλογική εκστρατεία του Ράμα τα δύο τελευταία χρόνια σημαδεύτηκε από απανωτές προκλήσεις κατά της Ελλάδας, σε διάφορες επισκέψεις του στη χώρα μας για να μιλήσει σε Αλβανούς ψηφοφόρους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αχρείαστη, την ιδιωτική ομιλία Ράμα στις 2 Μαΐου 2024 στο κλειστό του Γαλατσίου, σε μια ιδιαίτερα τεταμένη για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις περίοδο, που κυριαρχούσε το θέμα Μπελέρη. Ωστόσο, για να μην κλιμακωθεί η ένταση, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην την απαγορεύσει. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ο Ράμα δήλωσε προκλητικά στη Θεσσαλονίκη ότι οι Βορειοηπειρώτες είναι νεκρός όρος, ενώ φέτος τον Φεβρουάριο στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, κάλεσε Αλβανούς δασκάλους που υπηρετούν στην Ελλάδα να επιτελέσουν το πατριωτικό καθήκον να διατηρήσουν την αλβανική γλώσσα. Το αποκορύφωμα ήταν σε ομιλία σε κλειστό γυμναστήριο στο τέλος Μαρτίου, στα Χανιά, όπου έθεσε ζήτημα ίδρυσης αλβανικού προξενείου… στην Κρήτη.
Ο Μπερίσα
Ο 81χρονος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, που βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό, κατηγόρησε τον Ράμα ως ναρκωδικτάτορα, που κρατάει επίσης παράνομα φυλακισμένο τον γαμπρό του, αλλά και τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα. Η σύλληψη του Μπερίσα προκάλεσε ταραχές πέρσι στο κέντρο των Τιράνων, χωρίς όμως να κλονίσει την εξουσία του Ράμα. Με τη σκιά της νοθείας και της εξαγοράς ψήφων να πλανάται στη γειτονική χώρα -όπως παραδέχονται και ευρωπαϊκοί κύκλοι- το Σοσιαλιστικό Κόμμα προηγείται με 46% στις δημοσκοπήσεις έναντι 35% του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα. Το 2021 ο Ράμα είχε κερδίσει με 48,8% έναντι 39,5% που είχε λάβει ο τότε επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα.
Ο παράδεισος των οργανωμένων συμμοριών
Στην πράξη, η Αλβανία παραμένει παράδεισος οργανωμένων συμμοριών, που ξεπλένουν δισεκατομμύρια ευρώ από εμπόριο ναρκωτικών και όπλων ανά τον κόσμο. Μέρος τους περνάει στην πραγματική οικονομία, συμβάλλοντας στον ρυθμό ανάπτυξης 4% την περίοδο 2022-24, σε συνδυασμό με την τουριστική έκρηξη, την αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και τα δημόσια έργα.
Κι εκεί πάντως κυριαρχεί η διαφθορά, με σύμβολο τη μονάδα αποτέφρωσης σκουπιδιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελβασάν, που παραμένει ανενεργή. Για αυτό το σκάνδαλο… θυσιάστηκε μπαίνοντας στη φυλακή ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Λεφτέρ Κόκα, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αρμπέν Αχμετάι εγκατέλειψε τη χώρα.
Ο πλούτος στην Αλβανία διαχέεται σε λίγους, με ομόκεντρους κύκλους γύρω από το περιβάλλον του Ράμα. Είναι ενδεικτικό ότι σε αντίστιξη με τις ελάχιστες πολυτελείς κατοικίες και τα Range Rover στους δρόμους των Τιράνων, ο πληθυσμός της Αλβανίας μειώθηκε σε 2,4 εκατ. κατοίκους, καθώς 420.000 άνθρωποι μετανάστευσαν την περίοδο 2011-2023 λόγω του χαμηλού επιπέδου διαβίωσης και της υψηλής ανεργίας. Για λόγους συμφέροντος η Ευρώπη και η Δύση προσφέρουν πιστοποιητικά καλής διαγωγής στον Ράμα, που μεταξύ άλλων δέχθηκε να πάρει μετανάστες από την Ιταλία και να φιλοξενήσει Αφγανούς πρόσφυγες εν αναμονή της βίζας τους στις ΗΠΑ. Ως επικοινωνιακό πλυντήριο στο προφίλ του λειτουργεί η υπηρεσία κατά της διαφθοράς (SPAK) που κατέσχεσε 200 εκατ. ευρώ από παράνομες δραστηριότητες την τελευταία πενταετία.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Άκυρο στον Κασσελάκη – «Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε – Εμείς ετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε»
- Δύο συλλήψεις για κλοπή χρημάτων και εργαλείων από κτηνοτροφική μονάδα στη Χαλκιδική
- Finos Film: Τιμά τη Γιορτή της Μητέρας – «Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες μάνες»
- Ρόδος: Περιπέτεια για δύο τουρίστες σε πεζοπορία – Τραυματίστηκε ο ένας